Švédsko vylekano stovkami gangů z no go zón, o kterých tvrdí, že neexistují

28.6. 2017   Zvědavec
V posledních letech Švédsko zápolilo s jako houby po dešti vznikajícími oblastmi, které jsou prolezlé zločinem, a zdá se, že problémy se ještě zhoršují. Nová policejní zpráva tvrdí, že nejméně 1500 zločinců a 200 gangů se ukrývá v 61 švédských ghettech (jejich politicky korektní název je „ohrožené oblasti“.
Zpráva uvádí, že situace se zhoršuje, protože počet ohrožeených oblastí se od r. 2015, kdy byla naposledy vytvořena zpráva tohoto typu, zvýšil. Nová zpráva uvádí, že existuje celkem 61 ohrožených oblastí, z nichž 23 je považováno za obzvláště ohrožené.


Před předložením této zprávy šéfové státní policie Dan Eliasson a Mats Löfving odhalili, že v těchto 61 ohrožených oblastech se pohybuje asi 5000 kriminálníků a působí 200 zločineckých sítí; hrozí, že počet porušovatelů zákona bude nadále růst. Linda Staaf, šéfka výzvědné policejní sekce (NOA) spekulovala, že hranice, kdy je přistupováno k násilí, je nyní nejnižší v historii.

„Dříve stříleli do nohou, aby zastrašili, nyní střílí do hlavy s cílem zabít,“ řekla Linda Staaf, kterou citovaly noviny Göteborgs-Posten.

Ohledně tohoto nárůstu násilí bylo poskytnuto několik vysvětlení. Zatímco situace se v některých oblastech skutečně zhoršila, policie zdokonalila své metody sběru dat a nyní má k dispozici lepší obrázek o dnešní zločinnosti, napsali Eliasson a Löfving ve svém společném komentáři v Dagens Nyheter.

Nicméně se zdá, že zpráva vypadá jako prosba o pomoc a je uznáním bezmocnosti švédské policie.

„Policie nemůže řešit situaci v ohrožených oblastech sama, ale v rámci společné snahy společnosti lze udělat mnoho,“ napsali Eliasson a Löfving a vyzvali k celostátnímu a dlouhodobému úsilí s cílem věci změnit a prosili o zintenzivnění dialogu s relevantními hráči ve společnosti, aby se vytvořily akční plány pro všech 61 ghett.

Během následné tiskové konference Eliasson spekuloval, že policie dokázala zlepšit situaci tím, že vyčlenila další policisty a instalovala nové kamery, avšak zároveň připustil, že v dalších oblastech se situace zhoršila. Eliasson také zdůraznil, že policie nebude schopna řešit situaci sama.

„Další sociální činitelé, pomozte nám, pomozte nám,“ prosil Dan Eliasson, jak uvedla švédská státní televize SVT.

Pozoruhodné však je, že švédský ministr vnitra, Anders Ygeman, protestoval proti výrazu „no go zóny“, který se objevil v r. 2015, poté, co jej slavně použil švédský sloupkař, a který byl však policí a úřady odmítán.

„Je to přesný opak toho, co zde máme. Nejsou to no go zóny,“ řekl Anders Ygeman. „Navyšujeme přítomnost policie, chodí tam více policistů, instalujeme počet kamer, zlepšujeme monitorování a právní řízení,“ pokračoval.

Nicméně podle Konzervativní strany, která vyzvala k nahrazení šéfa státní policie, zpráva informuje a národní krizi.

„Máme závažné problémy se zločinností, policie nedostává dostatek zdrojů, které potřebuje, a kriminálníci se společnosti smějí do obličeje,“ řek mluvčí Konzervativců Tomas Tobé.

Avšak zpráva byla také zkritizována Tobého liberálním protějškem.

„Je to pro společnost velké zhoršení situace, ale primárně pro sociálně-demokratickou vládu, které měla plno řečí o tvrdém postupu, ale místo toho je totálně paralyzována,“ napsal mluvčí Liberálů Roger Haddad v komentáři uveřejněném SVT.

Švédská policie již dlouho trpí nedostatkem lidí a financí, kdy obojí spolu úzce souvisí. Počátkem měsíce bylo oznámeno, že 700 milionů SEK vyčleněných pro policii, „spolkly“ platy 1300 úředníků, kteří byli zaměstnáni, aby zmírnili tlak na policii.

Dalším znepokojivým faktem je, že 11 nejznámějších ghett (či „ohrožených oblastí“, jak zní žargon policie) postrádá jakoukoliv policejní stanici. Jedním z nich je Rinkeby ve Stockholmu, které je proslaveno tím, že již prakticky není švédským územím. Tato čtvrť, známá násilnostmi gangů, těžkou zločinností a útoky na novináře, měla mít novou policejní služebnu, avšak žádná výstavba zahájena nebyla, kvůli strachu společností z násilí imigrantů. (Psali jsme o tom v dubnu. Problém nebylo jen stanici postavit, ale hlavně zajistit denní dopravu policistů na stanici a ze stanice.)

zdroj:
Sweden Startled by Hundreds of Gangs Lurking in ‘No-Go Zones’ It Denies