Trump vyhrožuje Asadovi, toho Rusové pozvali do kokpitu Su-35S (VIDEO)

Napsal/přeložil: ea24
28.6. 2017   Eurasia24
Když se nedávno setkal čínský vůdce Si Ťin-pching s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, těsně po večeři obou státníků začaly létat na syrskou základnu Šarjat americké střely. Před setkáním Trumpa s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem nyní zazívají z Bílého domu další varování.
Trump v dubnu nařídil úder na Šarjat „v reakci“ na chemický útok v syrském městě Chán Šajchún. Přestože je naopak řada indicií naznačujících, že útok byl zinscenovaný a že o něm západní sponzoři teroristů přinejmenším dobře věděli, Trump se nyní neostýchá znovu vyhrožovat útokem na suverénní zemi.

Bílý dům vydal v úterý 27. června prohlášení, v němž tvrdí, že USA údajně vědí o „potenciálních přípravách dalšího chemického útoku“, který by mohly vyústit v „masovou vraždu civilistů, včetně nevinných dětí“. Varoval, že v případě provedení útoku bude „cena pro syrskou vládu vysoká“.

Syrský ministr pro otázky usmíření Ali Hajdar v odpovědi prohlásil, že Damašek nepoužil a nepoužije chemické zbraně. Prohlášení Bílého domu podle něj předznamenává „diplomatickou bitvu“, která se povede proti Sýrii na půdě OSN.

Nicméně ještě během úterý se prezidenti Francie a USA Emmanuel Macron a Donald Trump dohodli, že budou „pracovat na společné odpovědi v případě nového chemického útoku v Sýrii“.

Tlak na Sýrii teď znovu rychle roste, stejně jako se zintenzivňuje příprava světové veřejnosti na možnou další provokaci a následnou agresi proti válkou zmítané blízkovýchodní zemi.

Tento vývoj předchází možnému setkání Donalda Trumpa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem – hlavy dvou velmocí se pravděpodobně sejdou na summitu zemí skupiny G20, který se bude konat 7. a 8. července v Hamburku.

Rusko mezi tím dál vyjadřuje pevnou podporu i důvěru legitimnímu syrskému vedení v čele s prezidentem Bašárem Asadem, a to i symbolicky: poprvé od zahájení ruské vzdušné kampaně syrský prezident navštívil ruskou základnu Hmejmím, kde si prohlédl vojenskou techniku používanou v boji s teroristy.

Posadil se do kokpitu nejmodernější sériové ruské stíhačky Su-35S a prohlédl si také zbraň, jejíž přítomnost v Sýrii byla dosud pouze předmětem dohadů. Řeč je o bojovém vozidle palebné podpory tanků BMPT-72 neboli Terminator 2, charakteristickém mimořádnou palebnou silou.

Fotografie z Asadovy návštěvy na základně Hmejmím stejně jako satelitní snímky základny z konce května naznačují, že Rusko posiluje své vzdušné obranné kapacity v Sýrii. Z celkových 25 bojových letadel, přítomných na základně, bylo už šest typu Su-35S. Nyní byl v Hmejmím poprvé vyfotografován další typ – modernizovaný stíhací letoun Su-27SM3, určený především k vzdušnému boji.