Byli jsme (či ještě jsme ?) krok od velké války

Radim Valenčík
15.7.2017 blog autora

Dostal se mi do rukou vynikající analytický materiál, který podrobně vysvětluje, co se nyní, ve stínu mediálního mainstreamu, v poklidu prázdninového období událo za zády veřejnosti. Je z pera (přesněji bystré hlavy) Jaroslava Štefece:

Usnesení Poslanecké sněmovny ČR přijaté na základě nepravdivých podkladů není legální

14.7.2017 – Jaroslav Štefec

Pro pány Laudáta, Fialu, Kalouska a další válkychtivé obskurní figury, považující se za pupky světa a “politickou elitu”.

Nevážení pánové (a samozřejmě dámy – Němcová, Langšádlová …). Pevně věřím, že jste pozorně sledovali slova, kterými komediant ve šmírácky hrané roli ministra obrany, Martin Stropnický, zdůvodnil utracení půl miliardy korun, hazardování se životy desítek českých vojáků, podílnictví ČR na porušení tak základního dokumentu mezinárodního práva, jakým je Charta OSN, a především zatažení vás všech do trestného činu podílnictví na porušení Ústavy ČR.

Náš smutný klaun vám sdělil, že “čtyři členské země, naši partneři, naši spojenci, požádali o pomoc”. Nepožádali. Tento tzv. Tuskův plán schválila ještě Obamova vláda, a současný establishment USA jen pokračuje v jeho plnění. Třem malým pobaltským zemím to bylo na summitu ve Varšavě prostě jen oznámeno, a nikdo se s nimi víc nebavil. Mimochodem, Litva, Lotyšsko, Estonsko a Polsko dohromady disponují cca 128.000 muži ve zbrani, zatímco na druhé straně ruské hranice je v posádkách poblíž hranice cca 65.000 ruských vojáků, tedy přibližně polovina. Na co jsou v Pobaltí potřeba další vojáci, jichž není dohromady ani pluk, ale pocházejí z téměř všech dalších zemí NATO? K čemu tahle “celonatovská armáda” o počtu cca 4000 mužů, když na místě je vojáků víc než dost? To vám nějak opomněl sdělit.

Podle Severoatlantické smlouvy, kterou naprostá většina z vás ani nečetla, natož aby jí rozuměla, je možné poskytnout v rámci NATO pomoc pouze a jedině cestou jednomyslné aktivace článku 5, a to pouze a jedině v případě přímého napadení jedné nebo několika členských zemí. Ani pak ale není pomoc povinností, ale je na zvážení každé členské země, zda ji poskytne nebo ne. Cokoliv jiného je v rozporu s alianční smlouvou, zejména s jejím jediným skutečně závazným článkem 1.

“Rozhodlo se na varšavském summitu na úrovni předsedů vlád a hlav členských států, že tomu tak bude, že se tomu bude říkat EFP program a že jednotlivé členské státy jsou žádány o příspěvky, že ta čtyři praporová uskupení budou vedena Brity, Kanadou, Německem a Spojenými státy a ať ostatní členské země k tomu přispějí.”

Ano, tohle je skutečně naprosto přesný popis situace. Diktátu na úrovni Mnichovské smlouvy. Na Varšavském summitu nepadlo ani slovo o tom, že by měl být aktivován článek 5, nebo o řešení situace mírovou cestou. Bylo však “dlouze diskutováno, jestli článek 5 platí”. Došlo k tak zásadním rozporům o EFP mezi USA a zejména východoevropskými zeměmi Aliance, že se to už nedalo ututlat, a musela nastoupit krycí legenda. Přitom české vládě tam bohatě stačilo jasně říci, že žádné vojáky nikam nepošleme, a bylo by hotovo.

No a konečně Ústava. Ta dává možnost parlamentu vyslat vojáky AČR do zahraničí nejvýše na dva měsíce. Ne na tři čtvrtě roku, jak jste odhlasovali vy.*) Uvědomili jste si vůbec, že se objektivně podílíte na spáchání trestného činu, protože vaše hlasování je v rozporu s Ústavou? Myslíte si, že Vám k beztrestnosti pomůže imunita? Tak to je zásadní omyl.

Sečteno a podtrženo. Tzv. vyslání vojáků AČR do pobaltské mise NATO je v rozporu s Chartou OSN, Severoatlantickou smlouvou i Ústavou ČR. A také, a to především, se zájmy ČR a nás, jejích občanů.

Apeluji na vás, nesnažte se už, prosím, ve vlastním zájmu ve zbývající době trvání vašeho mandátu co nejvíce poškodit naši zem. Ukončit působení ve Sněmovně lze mnoha způsoby, a varianta “do tepláků” není optimální. Postavte se lidem, kteří z vás i z nás dělají blbce. Z různých důvodů. Ale určitě ne ve prospěch nás, voličů a konec konců ani vás, “politiků”. A pamatujte – volby se blíží.

*)Poznámka redakce NR: v tomto bodu se pan Štefec pravděpodobně mýlí, ale přesto na skutečnosti nic nezmění fakt, že na rozdíl od vlády, která může vysílat naše vojáky od zahraničí pouze na 2 měsíce, jsou pravomoci parlamentu v tomto směru neohraničené.

Usnesení bylo přijato ve středu 12. července, zde je jedna z mála podrobnějších informací, kde se rovněž dozvíte, jak hlasovaly jednotlivé politické strany:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/cesko-take-vysle-vojaky-do-pobalti-schvalila-snemovna-nato-reaguje-na-ruskou_1707121122_ako

Za zmínku stojí, že jediný poslanec ČSSD, který hlasoval proti, byl Josef Koskuba, se kterým se ovšem již na kandidátce ani v jiné roli v ČSSD nepočítá. Takže problém ČSSD není jen v logu nebo nezvládnuté marketingové kampani, ale v totálním selhání vůči současné degenerující globální moci.

Otázka, nad kterou je potřeba se zamyslet, zní: Proč se zlo tak odkopalo? Proč stálo kvůli “pár vojákům” (čímž si asi dostavivši se poslanci typu Foldyny, kteří průchodnost zákona umožnili, uklidňovali své koupené svědomí) sehrát takovou šaškárnu? Protiústavní a s těžkými dopady na vývoj veřejného mínění i volební výsledky.

Odpověď je v době, kdy byla celá lumpárna připravena. To bylo ještě za Obamovy administrativy, kdy se počítalo s tím, že otěže převezme Clintonová, použijí se kontakty na ruské jestřáby vypěstované vydíráním i koupením ještě z dob Jelcina, vyprovokuje se konflikt v Pobaltí (za který pochopitelně může zločinec Putin) a spustí se masakr ve velkém, který – pokud ho vůbec přežijeme – zpustoší EU podle vzoru dosavadních “úspěšných” akcí NATO.

Špatná zpráva je, jak moc koupená a omezená je politická i mediální sféra. Ti, co umožnili průchodnost lumpárny, jsou opravdu nejen nezodpovědní, ale hloupí, protože vůbec nechápou, co se děje, nemají ani charakter, ale ani schopnost samostatného uvažování, nedělejme si o nich jakékoli iluze.

Dobrá zpráva je, že celá ta lumpárna asi nevyjde. K tomu si dovolím citovat něco z toho, co jsem napsal 10. července, abych se nemusel opakovat:

“Současně se však ukázalo, že Trump bude v rukou pevně držet protiruskou kartu. Je si vědom síly Ruska, nebude patrně Ruskem strašit, nebude hrotit konflikty, ale bude využívat obtíží, do nichž se Rusko dostalo. To znamená, že nějaké brzké sbližování Ruska s USA nebo s EU nelze očekávat, ale zklidnění ano. I když stará moc (to, co nazývám současnou zdegenerovanou a rozpadající se globální mocí) o sobě může dát vědět i velmi drsnými a nebezpečnými provokacemi, třeba v Pobaltí. Odhaduji však, že není příliš ochota případný hlas provokatérů vyslyšet.”

Viz: http://radimvalencik.pise.cz/4761-o-co-slo-v-hamburku.html

Pokud z tohoto hlediska budeme hodnotit Trumpovu spanilou jízdu po EU, tak z výše uvedeného hlediska přinesla značné uklidnění. Trumpovi se dokonale podařilo rozklížit sestavu těch, kteří pod taktovkou současné zdegenerované, ustupující, ale kolem sebe kopající globální moci byli ochotni nechat zničit náš evropský domov se všemi jeho hodnotami, těch, které se sféře viditelné politiky personifikuje Tusk, Merkel, Juncker a spol.

Ještě není vyhráno. Stalo se jen čitelnějším, kdo je kdo. A realita nám bude dávat dostatek příležitostí k pochopení toho, o co jde, tj. jaký původ má, jak se vyvíjí, degeneruje, rozpadá i čím nás ještě může nemile překvapit současná globální moc. K tomu viz podrobně (pro ty, kteří ještě nečetli):

http://radimvalencik.pise.cz/4432-pred-jihlavou-o-degeneraci-soucasne-moci.html

Nyní především musíme vyvodit závěry z lumpárny, která se odehrála a která zašla tak daleko, jak asi málokdo z normálních lidí předpokládal, že může zajít. Závěry týkají se nejen říjnových voleb. A hlavně musíme být velmi ostražití, protože darebáci se mohou v zoufalství své pozice přece jen o vyprovokování zničujícího konfliktu pokusit. Nechceme, aby bylo z Prahy ani dalších evropských měst Alepo či Mosul, případně (pokud by ke konfliktu došlo) pravděpodobně ještě něco mnohem horšího.

– – –

  

Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/4774-byli-jsme-ci-jeste-jsme-krok-od-velke-valky.html