Jak český karbanátek převálcoval Ameriku

Přemysl Votava
19.7.2017 VašeVěc
 

Bez toho pověstného hamburgeru od firmy McDonald´s, by Američané asi hlady umřeli. Však se do těch jejich hamburgerů zakousne denně kolem 60 milionů zákazníků ve 140 zemích světa. Jen těch restaurací fa McDonald´s bylo v roce 2007 přes 30.000.

Američané si tento podnikatelský úspěch až příliš přisvojují, patří totiž k jejich americkému stylu života, ale zcela tomu tak není ….! Tím správným mužem, který Ameriku přivedl k tomuto životnímu stylu, tedy ke „karbanátku“, byl Čechoameričan Raymond Albert Kroc (1902 – 1984). Raymond A. Kroc se narodil sice už v USA, ale jeho tatínek Alois Kroc pochází ze Stupna u Radnic, z rodiny hostinského.

V roce 1888 jeho otec Alois Kroc i s rodiči emigroval do USA, do Chicaga. Tam v té době žila početná česká komunita. Tehdy za císaře pána, statisíce našich krajanů odcházelo za lepším živobytím do ciziny, tedy do USA, na ruskou Volyň, nebo do Banátu….

Nu a zde v Chicagu se narodil Aloisovi a jeho americké manželce roku 1902 Raymond Alois Kroc. Vyzkoušel mnoho zaměstnání, až jednou všiml si stánku s rychlým občerstvením. Párek v rohlíku. Zde u stánku se seznámil se zakladateli firmy McDonald´s, bratry Richardem a Mouricem. Potom již pohádka, o zázračném podnikateli českého původu, dostává rychlý spád. Z vyprávění od otce si připomenul Raymond A. Kroc milované české karbanátky, které patřily k tradiční české kuchyni jeho předků ze Stupna od Radnic. Místo párků, tedy karbanátky…. V roce 1955 má už pronajatu první provozovnu od firmy bratří McDonald´s, a v roce 1961 pak celou tuto firmu odkoupil za 3 miliony dolarů.

A tak české karbanátky vyrazily do světa k zákazníkům. Na té cestě do světa dostaly již nové jméno, tedy hamburger. Raymond A. Kroc měl úspěch, jeho karbanátek, tedy nyní už hamburger v teplé žemli, zaplavil svými restauracemi rychlého občerstvení celý svět.

Vnuk chudého hostinského, emigranta ze Stupna, dobyl tu pověstnou Ameriku. Když zemřel v roce 1984, zanechal za sebou prosperující firmu, která změnila, jak svět, tak i Ameriku.

Kdo dnes z těch stamilionů Američanů stravující se v restauracích McDonald´s, jen trochu tuší, že za tímto hamburgerem tedy karbanátkem v housce, je úspěch syna českého vystěhovalce, hostinského ze Stupna… ?

Tak až pojedete v létě na výlet kouzelnou krajinou Zbirožska, zastavte se ve Stupně. Je tam pamětní deska (na bývalém hostinci) připomínající životní cestu Raymonda Aloise Kroce.