Oskar Lafontaine: světový mír ohrožují USA, nikoli Rusko

19. 7. 2017   zdrojzdroj
USA představují se svou politikou destabilizace větší hrozbu pro světový mír než Rusko, je přesvědčen bývalý předseda německé Levé strany Oskar Lafontaine. Přičemž “prolhanou americkou propagandu” tlumočí téměř všechna, až na několik výjimek, západní média, rozhořčuje se na stránkách NachDenkSeiten (převzalo estonské médium).


Americký prezident Donald Trump je “notorický lhář”, píše na stránkách portálu NachDenkSeiten expředseda německé strany Die Odkaze Oskar Lafontaine. Obvinění z “destabilizace” na adresu Ruska jsou směšná a abychom se o tom přesvědčili, stačí se podívat na mapu Země: “jsou to americká vojska, která stojí na hranici Ruska, ne ruská na hranici USA, Kanady nebo Mexika”.

Americké raketové základny se vytvářejí v Rumunsku a v příštím roce se ještě jedna objeví v Polsku, pokračuje autor článku, jehož interpretaci uvádí InoTV. O ruských raketách na Kubě však není nic neslyšet. USA realizují politiku destabilizace, soudí Lafontaine, a na důkaz svých slov citoval bývalého německého kancléře Helmuta Schmidta: “Amerika je dnes větší hrozbou pro světový mír než Rusko”. Americký diplomat George Kennan nazývá rozšíření NATO na východ “nejfatálnější chybou” americké politiky od konce studené války.

Podle Lafontaina byla destabilizace Ukrajiny “vyhlášeným cílem neblaze proslulých jestřábů z amerických výzkumných ústavů, kteří chtějí vládnout nad euroasijským kontinentem podle plánu bývalého poradce pro národní bezpečnost Zbigniewa Brzezinského.

Je překvapivé, že “prolhanou americkou propagandu” tlumočí téměř všechna, až na několik výjimek, západní média pod heslem “stokrát opakovaná lež se stává pravdou”, píše Lafontaine. Autor vyzývá k odhalování této dezinformace na sociálních sítích, čímž se připraví půda pro “rozvážnou mírovou zahraniční politiku”.

Na konci svého článku cituje bývalý předseda strany Die Odkaze bývalého prezidenta SSSR Michaila Gorbačova: “NATO zahájilo přípravu k přerůstání studené války v horkou. (NATO – pozn.red.) mluví pouze o obraně, ale ve skutečnosti se chystá zaútočit”.


Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová