Noam Chomsky: Spojené státy se kvůli neoliberalismu „řítí do propasti“!

4.7.2017   PrvníZprávy

Spojeným státům hrozí krach kvůli neoliberalismu a tržní ekonomice, řekl v rozhovoru pro RT, americký historik, filosof a lingvista Noam Chomsky. 

„Směřujeme na útes, a nejhorší útes nás čeká kvůli tržnímu systému,“ zdůraznil emeritní profesor MIT Noam Chomsky (88), který se zabývá historií neoliberalismu.

Podle něj přechod k neoliberalismu přenesl rozhodování veřejnosti na trh. Nyní ve Spojených státech stojí zájmy amerických nadnárodních společností a finančních institucí nad zájmy lidí.

„Ideologie neoliberalismu prý rozšiřuje naši svobodu. Ve skutečnosti je to narůstající tyranie,“ varuje Chomsky. 

Vysvětluje, že právě neoliberalismus zavádí konkurenci mezi obyčejnými pracujícími, zatímco nadnárodní kapitál posiluje svobodu a svoji ochranu.

To vytvořilo pro většinu „demokratické omezení” a „stagnaci nebo pokles mezd”.

Dodal, že odpůrci neoliberalismu jsou na okraji společnosti a stigmatizováni jako „nepřátelé Ameriky“. Podle něj když kritizujete politický směr, tak to znamená, že jste „nepřítelem Ameriky“, a zdůraznil, že něco takového je charakteristické pro diktatury, ne pro demokracii.

„Kromě USA nepoznám žádnou jinou, netotalitní, neautoritářskou zemi, kde tento koncept vůbec existuje,“ poznamenal.

Chomský je rovněž kritikem odmítnutí klimatické dohody z Paříže. Podle Chomského se republikánská strana ve Spojených státech rozhodla ke ničení lidských životů. „Amerika se řítí do propasti, zatímco svět se snaží něco udělat,“ shrnul historik, který je zároveň rozhořčeným kritikem Donalda Trumpa.

Foto: Noam Chomsky, historik a filozof