Rogozin uvedl, že Rusko počítá i nadále s dodávkami raketových motorů do USA


30. 7. 2017    zdroj
Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin prohlásil, že Moskva zatím nemá v úmyslu zastavit dodávky raketových motorů do USA. Řekl to ve vysílání televizního kanálu Rusko 24. … USA nekončí spolupráci v oblasti vesmíru s Ruskem, protože by “neměly na čem vypouštět své rakety”.


“Vidíme silné a slabé stránky USA. Bereme v úvahu heslo, že “Kosmos je mimo politiku”, ale nic netrvá věčně”, konstatoval Rogozin s tím, že USA nekončí spolupráci v oblasti vesmíru s Ruskem, protože by “neměly na čem vypouštět své rakety”.

Místopředseda vlády také upřesnil, že tato otázka je v kompetenci prezidenta Ruska a Rady bezpečnosti.

Ruské vědecko-výrobní sdružení “Eněrgomaš” má ve svém portfoliu dvě velké smlouvy s americkými partnery. Podle první dodává společnost do USA motory

První smlouva převyšuje svou hodnotou miliardu dolarů, druhá dosahuje 220 milionů dolarů. Právě první smlouva umožnila podniku Eněrgomaš relativně pohodlně existovat v posledních 20 letech. Zájem o ruské motory jeví Čína, která očekává, že obdrží plný přístup k technologii výroby agregátů.

V dubnu generální ředitel Sjednocené raketové a kosmické korporace Jurij Vlasov vyslovil názor, že Rusko bude dodávat RD-180 do USA do roku 2024-2025. RD-180 pro rakety Atlas V, podle druhé – RD-181 pro nosič Antares.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová