Rozhovor s Alexandrem Rahrem: Svět vidí příznaky pádu USA

Aršalujs Mgděsjan
31. 7. 2017   zdroj
Vztahy mezi USA a Ruskem se prudce zhoršují. Nový balíček amerických sankcí a protiopatření Ruska ještě více přiblížily vztahy mezi oběma jadernými mocnostmi na pokraj propasti. USA a Rusko přestaly hrát na pokraji faulu, lze říci, že jej již překročili. To ohrožuje celý svět. Není divu, že první proti nové “dávce” amerických sankcí vůči Rusku vystoupila Evropské unie. Nejsilněji zvedlo hlas proti Německo, protože německé společnosti budou čelit značným problémům při podnikání s ruskými společnostmi, zejména v oblasti energetiky. 


Jaký je celkově postoj Německa a EU k novým protiruským sankcím USA, zda může Berlín vyvinout efektivní vliv na Washington s cílem provedení úprav v jeho “ruské politice” a jak se odrazí přijetí balíčku protiruských sankcí na americko-evropských vztazích? Korespondent EADaily požádal o komentování výše uvedených problémů známého německého politologa Alexandra Rahra.
Pan Rahre, v čem spočívá důvod pro tak ostrý protest ze strany Německa proti novým americkým sankcím vůči Rusku? Dříve Německo podporovalo sankční politiku Washingtonu. Jde o ochranu ekonomických zájmů Německa nebo je ve hře komponent geopolitických zájmů EU celkově a Berlína konkrétně?

Víte, teď je jiná situace. Německo nemá v současné době zájem o nové americké sankce, neboť se nepřímo týkají německých společností, které působí v Rusku. Při realizaci nového balíčku sankcí můžeme říci, že bude fakticky pro německé firmy nemožné podnikat v Rusku, zejména v oblasti energetiky, s ruskými státními korporacemi. Týká se to i ostatních odvětví, včetně stavebnictví, projektů v oblasti infrastruktury a mnohého dalšího. V tomto ohledu Němci prostě nesouhlasí, aby jim Američané zakazovali podnikat s Ruskem, nařizovali odchod z ruského trhu a ukazovali, jak se chovat při zajišťování své energetické bezpečnosti. Myslím, že Němci budou i nadále vystupovat proti uplatňování nových amerických sankcí, ale, bohužel, Německo, to není ještě celá Evropská unie. Mnoho dalších členů EU buď ze zbabělosti, nebo prostě z přání zasadit Rusku ránu, podpoří politiku Washingtonu. Německo a Francie budou vystupovat proti, ale další evropské země se budou chovat různě ve vztahu k americkým sankcím. O tom, že budou schváleny (prezidentem Donaldem Trumpem – pozn. red.), téměř nikdo nepochybuje.

Zcela nedávno vyzval předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker k urychlenému posouzení možné odpovědi Evropské unie v případě zavedení USA nových sankcí proti Rusku. Je EU s to přijmout odvetná ochranná opatření a obejít sankce USA v otázce spolupráce s Ruskem?
Myslím, že to lze provést teoreticky. Ve skutečnosti Armerika kontroluje světový finanční systém a bude zastávat tvrdý postoj vůči západním společnostem, působícím na americkém trhu .Většina evropských společností, které působí v Rusku, je zastoupena i na trhu v USA. Proto je zde všechno mnohem obtížnější a negativních momentů pro Evropu je mnoho. Problém je v tom, že v Americe je nefunkční prezident a stát řídí úplně jiní lidé. Někdo v Kongresu, někdo v bezpečnostních službách a rozvědce. Zdá se, že se rozhodli jít do krajnosti a zcela zničit vztahy s Ruskem. Vyhlásili Rusku ekonomickou válku a Evropa se stala rukojmím toho všeho. Je velkou otázkou, zda se Evropa dokáže z této situace dostat.

Předpokládá se, že jedním z cílů amerických sankcí vůči ruským energetickým společnostem je ve skutečnosti vnucení EU amerického břidlicového plynu. Konkrétně o tom napsal německý list handelsblatt.com. To znamená, že USA se chtějí upevnit na evropském trhu energií, je to tak?
Je to tak zřejmé, že nejsou ani potřebné další komentáře. Ano, je to tak. Američané chtějí vyřadit ruský plyn z evropského trhu a zaplnit jej svým břidlicovým. Je to tak zřejmé, že v Německu to vyvolává velké pobouření, protože to hraničí s arogancí.

Donald Trump dosud nepodepsal nový zákon o sankcích. Kromě prohlášení, může Německo či EU podniknout nějaké konkrétní akce na ochranu svých zájmů?
Německo vydává prohlášení a zaujalo vyčkávací postoj. Německo se nechce hádat s Amerikou a doufá, že přece jen nebude tento zákon na poslední chvíli Trumpem podepsán, nebo bude upraven tak, aby se nedotknul zájmů západních společností. Pokud se tak nestane, mezi Spojenými státy a Německem začnou vážné nesváry, ale v této záležitosti bude Berlín stěží moci konsolidovat kolem sebe všechny země Evropské unie. Bohužel, v rámci Evropy jsou státy, které jsou skutečně připraveny se přít nebo zhoršovat vztahy s Ruskem. Jsou to Polsko, pobaltské státy a další. Zatím panuje v Evropě taková situace, že je pro nás velmi obtížné vidět budoucnost.

Máme očekávat prudké ochlazení vztahů mezi EU a USA v případě konečného schválení protiruských sankcí v současné podobě? Čím to může skončit?

Vyslovit přesné předpovědi je obtížné. Žijeme v éře globální nejistoty. Obraz světa se mění. Již jsem poukázal na to, že Němci jsou už tak strašně popuzeni, a to nejen v souvislosti s těmito sankcemi. Amerika odstupuje od dohody o klimatu, realizuje fakticky ochranářskou politiku u sebe doma, narůstají konflikty s východní Evropou, EU uvaluje sankce vůči svým členům – Polsku a Maďarsku. Svět je velmi nestabilní a předpovídat cokoliv je velmi obtížné. Co se týče Ruska, jsem si docela jistý, že v důsledku toho všeho se ještě více vzdálí od Evropy a bude se orientovat na Asii. Bude také vyvíjet větší úsilí o posílení Euroasijské hospodářské unie. To znamená, že výsledkem sankcí může být prohloubení “politické jámy” mezi Ruskem a EU a také posílení asijského vektoru Ruska. Na tom má zájem i Asie. Země, jako jsou Indie a Čína, vidí, jak se chovají USA a jak snadno uvalují nové sankce. Chápou, že zítra se jich to také dotkne .V této souvislosti budou velmi opatrně s Američany jednat. A to, co vidíme v USA, jsou známky pádu, který při prohloubení velmi negativně ovlivní celý světový systém.
 
Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová