Hroutí se ruské hospodářství?

Jar. Loudil
17. 8. 2017
Někteří naši ekonomové Rusku často vyčítají, že je jeho ekonomika plně závislá na exportu surovin a prý tak stále více zaostává za – “Vyspělým Západem”. Není to tak docela pravda. Rusko je například největším světovým vývozcem atomových elektráren, nyní má podepsané kontrakty na jejich dodání s Finskem, Maďarskem, Indií, Egyptem, Tureckem, Bangladéší,…atd. atd. Rusko je také trvale mezi třemi největšími světovými exportéry zbraní (s USA a Čínou), jeho kosmická technika vynáší do kosmu různým třetím státům jejich družice a od roku 2011 jsou USA, Evropa i Japonsko plně závislé na ruských kabinách Sojuz při cestách do kosmu. 

Nebýt Rusů, tak by se už 6 let nikdo ze Západu nepodíval do kosmu a Mezinárodní kosmická stanice by musela být zrušena. Západ nemá v období 2011-17 nic, co by dopravilo jeho lidi do kosmu. Díky sankcím se silně rozvinulo ruské zemědělství, kde například v exportu pšenice zaujalo roku 2016 první místo na světě. Roku 2016 Rusko vyvezlo 34 milionů tun obilí z úrody 119 mil. tun, přitom ještě roku 2000 bylo jeho velkým dovozcem.

Je zajímavé, ža naši ekonomové “netepou” za stejnou politiku exportu surovin také třeba našeho spojence, demokratickou Austrálii. Její ekonomika je také plně založena na těžbě a exportu : železné rudy, uhlí, plynu, ropy, uranu, barevných kovů a některých zemědělských produktů. Toto tvoří asi 80 % jejího exportu. Vadí jí to snad ?? Nikoli. Patří trvale k nejúspěšnějším světovým ekonomikám.

Sankce vedené Západem proti Rusku budou více škodit samotnému Západu ,než Rusku. Rusku v mnoha ohledech naopak pomáhají. Uvolňují prostor pro rozmach domácích ruských firem a jejich výroby a také pomáhají k diverzifikaci ruského exportu. Například objem vzájemného obchodu Rusko – Čína stoupl v roce 2016 o 25% ! Když něco nedodá do Ruska Západ, tak to dodá Čína, když odřekne Západ Ruské zboží, tak ho odebere Čína.

P.S. Mainstreamová média nám dodávají o Rusku falešné zprávy. Záměrně falešné. Není to náhoda, je to součást propagandy.