Tillerson se obrátil na Severní Koreu a Rusko se zajímavým návrhem

3. 8. 2017   zdroj
Ministr zahraničí USA Rex Tillerson svým charakteristickým způsobem vyslal signál Rusku a KLDR. Podle Tillersona nejsou obě země nepřátelé USA. Jenom musí hrát podle amerických pravidel, pak se všechno upraví. Konkrétně mají severokorejské orgány všeho všudy zajistit odzbrojení a pak se “mocné státy” sníží k jednáním. 

Ministr zahraničí USA zdůraznil, že Washington neusiluje o změnu režimu v KLDR, nesměřuje k urychlenému sjednocení Severní a Jižní Koreji, nehledá záminku pro vstup vojsk na sever Korejského poloostrova.

No, rozumíte, je to test důvěryhodnosti. KLDR by měla skočit do náručí USA s předem zavřenýma očima. Slibům amerických diplomatů se dá věřit, světová historie přece ještě nikdy nezaznamenala případ, kdy by někoho podvedli.

Aby upevnil na důvěře založené vztahy, Tillerson dodal: “Nejsme vaším nepřítelem a nepředstavuje pro vás hrozbu. Avšak vy představujete pro nás nepřijatelnou hrozbu, a na ni musíme reagovat”.

Nebozí Američané, usilovně budovali svůj systém protiraketové obrany, ale nenašli, co by měli postavit proti severokorejským raketám. KLDR je pro USA nepřijatelná hrozba. Věříme, Rexi, samozřejmě, věříme. Holt, “diplomatický semafor” vyslal Pchjongjangu signál.

A co Rusko? Tillerson říká, že nejsou s Trumpem nadšeni novými protiruskými sankcemi, americký prezident ale zákon podepíše. Je to, jak vidíte, vůle amerického lidu.

Zároveň ministr zahraničí prohlásil, že administrativa prezidenta USA a americký lid se snaží se s Ruskem sblížit. Jinými slovy, pokud jsou sankce vůle amerického lidu a americký lid se snaží se s Ruskem sblížit, pak jsou sankce uloženy ve jménu sblížení.

Postoj USA vůči Rusku je totožný s postojem ke KLDR: “udělejtet první krok, my pak pouvažujeme, zda nám stojí za to s vámi mluvit”. To je diplomacie hegemona v akci, kdo se s ní ale může ztotožnit?


Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová