Americká armáda není připravena na boj s Ruskem v Evropě

3.9. 2017   První zprávy
173. výsadková brigáda, síla rychlé reakce americké armády v Evropě, je nedostatečně vybavená a nedostatečně organizovaná, aby čelila vojenské agresi Ruska nebo jejím kyberútokům, píše Wesley Morgan.173. výsadková brigáda umístěná v Itálii, opora NATO, která většinu posledních deseti let strávila na operacích v Iráku a v Afghánistánu, postrádá “základní schopnosti potřebné pro efektivní a rozhodující plnění svého poslání” píše se podle analýzy samotné brigády, jejíž kopii získala redakce POLITICO.


Když Rusko v roce 2014 napadlo Ukrajinu, výsadkáři této jednotky byli prvními americkými vojáky, kteří byli nasazeni v pobaltských státech, aby odrazili další potenciální invazi na východním boku NATO.

Zpráva podrobně popisuje “mezery ve schopnostech”, které jednotka zjistila během nedávného cvičení s ukrajinskými vojáky, zkušenými z bojů proti ruským separatistům, kteří používali levné drony a nástroje elektronického boje proti zaměření dělostřeleckých cílů a nejmodernější ruské protitankové střely devastovaly obrněná vozidla.

Některé z nedostatků, jako je nedostatek protiletecké obrany a jednotky pro elektronickou válku a nadměrné spoléhání se na družicové komunikace a GPS navigační systémy, jsou přímými důsledky bojového nasazení v Iráku a v Afghánistánu, kde nepřítel nemá žádnou leteckou sílu nebo jiná špičková zařízení a technologie.

“Lekce, které jsme se dostali od našich ukrajinských partnerů, byly významné. Je potřeba se kriticky na sebe podívat,“ řekl Collier Gregory Anderson, který byl pověřen napsat zprávu o stavu brigády.

Zpráva byla dosud distribuována pouze prostřednictvím interních kanálů pro personál armády a další vojenské velitelství.

Některé z problémů, které zpráva uvádí, by armáda mohla implementovat poměrně snadno. Je překvapivé, že kamuflážní sítě, které skryjí vozidla před nepřátelskými helikoptérami nebo drony, jsou “velkým luxusem pro taktické jednotky”.

Široce využívaný Humvee, určený k ochraně před bombami na silnicích v Iráku, by byl “snadnou kořistí” ruských obrněných vozidel a zpráva doporučuje jejich nahrazení připravovaným vozidlem pro pozemní dopravu, mnohem lehčím a mobilnějším vozem . Armáda v letošním roce oznámila, že koupí téměř 300 těchto nových vozidel od společnosti General Dynamics, aby vybavilo 173. výsadkovou brigádu a speciální operační jednotky.

Zpráva také doporučuje, aby byla brigáda vybavena malým kontingentem lehkých tanků, které by poskytovaly tolik potřebnou ochranu proti ruským protitankovým střelám.

NI: Americká smrtící pomoc Ukrajině nepomůže a jen to zhorší!

Celá zpráva apeluje na nové nástroje elektronického boje. Nepřítel vybavený „rušičkami“ zařízeními ” může účinně zneutralizovat systém GPS až do vzdálenosti 50 mil, , takže “bychom měli předpokládat, že GPS bude buď nedostupné nebo nespolehlivé po dobu trvání konfliktu,“ píše se ve zprávě.

“Tyto myšlenky a návrhy jsou potenciálně užitečné pro všechny letecké brigády a pro armádu,” uvádí zpráva.

Někteří bývalí důstojníci armády, kteří si zprávu přečetli, souhlasí a doufají, že dokument bude sloužit jako varovný signál pro službu v době napětí s Ruskem.

“Zpráva je napsána sice o 173.brigádě, ale jedná se o víc než jenom o 173.brigádu. Zpráva popisuje to co armáda potřebuje,“ řekl Adrian Bonenberger, bývalý pěší důstojník, který bojoval s brigádou v Afghánistánu, a nyní žije na Ukrajině, studuje a píše o tamním konfliktu.