Americké Abramsy se vylodily v gruzínském přístavu Poti

5. 9. 2017    zdroj     video
Experti už poukazovali na to, že Pentagon se zabývá plíživým pronikáním na území bývalého SSSR prováděním jednoho cvičení za druhým. V dubnu letošního roku bylo také oznámeno, že americké tanky se ocitly v rekordně krátké vzdálenosti od Moskvy – pouhých 700 kilometrů. Tak působivého úspěchu se americké armádě podařilo dosáhnout díky rozmístění tankového praporu v Estonsku.


Americká obrněná vozidla byla vyložena v neděli 3. září v gruzínském přístavu Poti. Z lodí byly na břeh přemístěny těžké tanky “Abrams” a bojová vozidla pěchoty LAV.

Jak bylo oznámeno na internetové stránce Ministerstva obrany Gruzie, američtí vojáci přicestovali do země za účelem účasti na cvičení Agile Spirit 2017. To se uskuteční od 3. do 11. září na polygonu Orfolo.

Armádní rezort také zveřejnil videozáznam vykládky obrněných vozidel v Poti.

Je známo, že na přepravu amerických tanků na břeh osobně dohlížel zástupce hlavy Generálního štábu Ozbrojených sil Gruzie plukovník Nikoloz Džandžgava a že při slavnostním zahájení cvičební byl přítomen prezident Gruzie Giorgi Margvelašvili a ministr obrany Levan Izorija.

Jako formální cíl manévrů bylo uvedeno propracování součinnosti mezi gruzínskými vojsky a silami NATO. Cvičení se na straně aliance kromě Američanů účastní vojáci z Bulharska, Lotyšska, Rumunska a také zástupci Ukrajiny a Arménie, které nejsou členy NATO.

Dříve experti konstatovali, že Pentagon se pod rouškou cvičení zabývá plíživým proniknutím svých vojsk na území bývalého SSSR. V dubnu letošního roku bylo oznámeno, že americké tanky se ocitly v rekordně krátké vzdálenosti od Moskvy – pouhých 700 kilometrů. Tak působivého úspěchu se americké armádě podařilo dosáhnout díky rozmístění tankového praporu v Estonsku.

NATO také provádí jedno cvičení za druhým na Ukrajině. Například 27.července procvičovala americká námořní pěchota vylodění pomocí obojživelných vozidel v okolí Oděsy.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová