Dostal jsem od svého socanského zvěda echo: Luboš se údajně chystá agitovat do divadla. Napadlo mě to ostravské, kde dávají Donaha! (Hole dupy), frašku o nezaměstnaných chlapících, vydělávajících si striptýzem, což by našemu milovníku nudismu vyhovovalo. Omyl – šel do Národního…

Břetislav Olšer

12.9. 2017   Rukojmí
A tak Zao Ce-tung skutečně vtrhl, jak urvaný vlečňák, do Národního divadla na pozvání odborářů a přerušil tam dvě zkoušky. Společně s ním dorazila do divadla asi dvacítka dalších lidí, mezi nimi i poslanec František Adámek (ČSSD) i s ochrankou, kterou prý musí dle zákona poslanec a ministr mít…

Nejprve se dostavili na zkoušku připravované Verdiho opery Maškarní ples. Zkouška na jevišti se proto přerušila a následně se skupina odebrala na zkoušku orchestru do jedné ze zkušeben v provozní budově. Tam ministr pronesl projev a vedení scény zkritizoval, že neví, kam směřuje. Z návštěvy vznikl videoklip zakončený logem ČSSD a objevil se na sociálních sítích.

Šokoval nejen svého koaličního lidovce na postu ministra kultury Hermana, který o tom neměl ani páru a vzal to jako naprosto nevhodnou formu předvolební kampaně. Stejně byl Zaorálek kritizován ředitelem ND Burianem, podle něhož zkoušky narušil neoprávněně. Jeho návštěva pak byla navíc v rozporu i s bezpečnostními předpisy.

„Zdá se, že šlo o předvolební agitaci včetně neoprávněného a nikým neschváleného narušení zkoušek, na jeviště a do jeho zázemí je vstup cizích osob zakázán z bezpečnostních důvodů, což odboráři dobře vědí,“ řekl Burian, jemuž o schůzce mu pouze krátce řekl šéf divadelních odborů operního sboru divadla Jakub Hrubý a to bez bližšího termínu.

Zaorálek popřel, že by v Národním sehrál part z předvolební kampaně. „Žádnou agitaci jsem nedělal. Když jsem někam vstoupil a zkoušelo se, vždy jsem se omluvil. Moje omluvy nemohli považovat za agitaci. Všichni se usmívali a nikdo neřekl, že jim překážím,“ řekl. Reakce divadelníků však jeho slova vyvrací.

Národní divadlo maopak kritizuje volebního lídra ČSSD kvůli tomu, že svou návštěvou narušil zkoušku orchestru. V otevřeném dopisu podepsaném zástupci Národního divadla, dalších divadel či vysokých škol navíc stojí, že ministr zahraničí přednesl projev a divadlo zneužil k předvolební agitaci.

Signatáři dopisu uvedli, že Zaorálek s doprovodem přišel služebním vchodem v době, kdy bylo pro veřejnost zavřeno. “V době, kdy se umělečtí i neumělečtí pracovníci pečlivě připravovali na premiéru nové Verdiho opery. Přerušili jste práci zpěváků na jevišti. Uprostřed zkoušky orchestru jste přednesl agitační projev,” vyčítají šéfovi české diplomacie.

Facebookové stránky Lubomíra Zaorálka (zdroj FB)

Divadelníci také tvrdí, že Zaorálek své setkání nepravdivě popsal na sociálních sítích. “Neprojevil jste žádnou snahu sejít se také s vedením divadla nebo s umělci Činohry či Baletu,” stojí v dopise. Divadlo tvrdí, že Zaorálek zjevně přišel na pozvání funkcionáře odborů sboru opery, obešel ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) a narušil kolektivní vyjednávání. “Nezneužívejte žádné divadlo pro volební reklamu! Važte si nezávislosti umělců v divadlech i jinde!” píše Národní divadlo.

Tak si to náš nudista se svým agitačním lhaním pěkně odskákal, že by si to za rámeček nedal. Možná měl přece jen jít raději do Ostravy na frašku Donaha. Asi zapomněl, jak nedávno hrdě dmul svoji hruď: „Mám vysoké ambice – vyhrát volby. Nikoho nenechám si do toho mluvit; přejímám celou zodpovědnost na sebe…“ prohlásil sebevědomě malý Napoleon a šéf české diplomacie i nový volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek… http://tn.nova.cz/clanek/znami-herci-se-zlobi-na-zaoralka-zneuzivate-divadlo-k-agitaci.html

Jak šel život ve volebních kampaních socialistů? Na jaře 2010 si ČSSD před volbami, aby v Ostravě dali říz své kampani, zaplatila koncert německé rockové kapely Scorpions. K tomu pivo pro každého za dvě koruny a ještě navrch hudební produkci dvojníka Elvise Presleyho. Letos jsou socdemáci chytřejší; naplánovali agitaci Zaorálků tam, kde jsou městské slavnosti organizovány a tedy i placeny radnicemi ovládanými ČSSD…¨

A tak se volební šéf socanů v rámci svého avízovaného vítězství ve volbách rozjel po severní Moravě, kde si pro svoji propagandu vybírá přesně dle nové taktiky jen rozinky, tedy města, kde jsou spříznění primátoři, tedy členové ČSSD. Od Nového Jičína až po Frýdek-Místek a další. A v nich navštěvuje mu na míru přichystané akce.

Jak ovšem souvisí s povinnostmi ministra zahraničí městské slavnosti v Novém Jičíně nebo Hornické slavnosti v Havířově? Je to ale na míru Janu Outlém, co je z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Ten říká:

„Je zřejmé, že veřejní činitelé, kteří kandidují ve volbách, se při výkonu svých funkcí zčásti ocitají v režimu volební kampaně. Proto může být v některých případech nutné pozměnit charakter veřejného vystupování. Je také třeba dbát na to, aby se náklady na tu část činnosti veřejných činitelů, která souvisí s kampaní, promítla v evidenci nákladů kampaně. V případě, že se připojí k nějaké jiné akci, nejde však z hlediska volebního zákona o problém, jde pouze o záležitost etiky…“

A tak Zaorálek eticky rozjel v Karviné jako volební šéf ČSSD, resp. ministr zahraničí, neformálním způsobem předvolební kampaň své strany při zahájení Netradičních her seniorů, kde na něj čekalo na 120 důchodců. Jako jeden z hlavních bodů kampaně vyhlásil Zaorálek růst životního standardu v závislosti na růstu ekonomiky, tedy i důchodů. Dorazil na zahradu Městského klubu seniorů, kde na něj již čekalo na 120 důchodců.

Ti zde vyčkávali na zahájení Netradičních sportovních her seniorů. Přijeli na akci v taxi i mikrobusech z Karviné, Havířova i sousedního Polska. „Jak jinak zahájit předvolební kampaň než na sportovních hrách seniorů. Mám pocit tady s vámi, že bych mohl docílit ve volbách výkonu, na který budeme všichni pyšní. Budu se snažit,“ sdělil seniorům Zaorálek a sklidil potlesk.

Na akci promluvil i karvinský primátor Tomáš Hanzel (ČSSD), který Zaorálka jako svého kamaráda na hry seniorů pozval. „Myslím, že se máme čím pochlubit. Zaorálek dále v Karviné uvedl, že nízké mzdy a důchody neodpovídají bohatství současné České republiky.

„Pokud se naší zemi daří, tak je potřeba, aby z toho mělo užitek co největší množství lidí, a ne jen ti vyvolení. Ekonomika je nastartovaná, teď jde o to, aby společnost dokázala vše mezi sebe spravedlivě rozdělit,“ řekl Zaorálek s tím, že růst životního standardu je klíčové téma blížícího se volebního boje. Zamlčel však, že onen jím „prodávaný“ ekonomický boom je především zásluha exmistra financí Andreje Babiše, který zavedl EET a jako jediný ministr finančího resortu po sametu snížil zadlužení země.

A pak je tady kritika prezidenta Zemana, který se rozhodl, že nebude zasahovat do plánu svých cest po krajích. Jeho mluvčí odmítl tezi Jana Outlého, že by Zeman měl cesty do krajů v době kampaně zvážit nebo je zahrnout do volebního limitu a nenechat za ně platit radnice.

“Krajské cesty se konají od zvolení pana prezidenta na základě předvolebního slibu, nejde v žádném případě o předvolební kampaň,” řekl hradní mluvčí Ovčáček. Prezident Zeman tak od 5. do 7. září navštívil Moravskoslezský kraj. Během své cesty se zastavil v obci Větřkovice, ve Studénce, v Novém Jičíně, Českém Těšíně a v Hlučíně. Takto besedoval ve všech krajích ČR, bez ohledu na to, kdo je v nich a za jakou politickou stranu hejtmanem…

Příští týden se Zeman zase setká s účastníky paralympijských her nebo s českými velvyslanci. Začátek školního roku prezident přivítá na pražské střední průmyslové škole technické. Dosud navštívil každý kraj čtyřikrát a kraje jeho návštěvy (14 krát čtyři) stály cca 17 mil. korun. Za Zaorálka a za jeho “etické” chování zaplatil jen Frýdek-Místek za jednu akci asi 70 tisíc korun, když v Novém Jičíně to bylo za jeden pořad s účastí Zaorálka dvakrát tolik… Stačí si spočítat, kolik desítek takových náhodných a radnicemi financovaných setkání náš nudistický ministr zahraničí už měl…