NATO Erdoganovi: “Nenakupuj S-400, přijdeš o hlavu!”

Ilja Novický
13. 9. 2017 zdroj

Erdogan oznámil složení zálohy za ruské systémy S-400
NATO i nadále nespokojeně syčí nad rusko-tureckou smlouvy na dodávku protiletadlových systémů S-400. Nyní začali experti NATO posuzovat transakci po straně tak, jako by byli zasvěceni do jejích detailů. Říkají, že Rusko Turecko podvede a nedodá nejnovější protiletadlové rakety. Píší, že Turecko vydává zbožné přání za skutečnost. Rusko prý vede jen konjunkturní smlouvání, aby pozlobilo alianci. Moskva nemůže předat rakety Turecku, protože pak se technologie dostanou do rukou NATO. 


Jak vlastně mají západní armády v úmyslu získat ruské technologie? Naznačují, že v roce 2019 nebude Erdogan znovu zvolen a člověk, který přijde na jeho místo, předá ruské systémy protivzdušné obrany se všemi vnitřnostmi alianci. Jinými slovy, v NATO je taková nespokojenost s budoucí dohodou mezi Moskvou a Ankarou, že jsou připraveni organizovat v Turecku další pokus o státní převrat.

Ale smlouva o dodávce S-400 je již potvrzena podpisy obou stran. Nyní Rosoboronexport propracovává některé technické detaily. Není pochyb o tom, že dodávka ruských systémů protiraketové obrany proběhne. Rusko vždy dodrží své slovo, tím spíš, když je doloženo příslušnými písemnými dohodami.

Bylo by však naivní se domnívat, že Moskva úplně Erdoganovi důvěřuje. Turecku budou dodány exportní verze komplexu, které předtím byly dodány Číně. Rizika jsou minimální a prospěch smlouvy je převyšuje.

Stačí se podívat na hysterii NATO. Co všechno napovídalo o ruských systémech. I že jsou neslučitelné s protivzdušnou obranou NATO, i že jižní křídlo aliance bude bezbranné a že NATO dostane trhlinu. Takže teď Erdoganovi vyhrožují státním převratem.
Zvykejte si na nové skutečnosti, NATOvci. Washingtonský pól síly zeslábl. Proto se evropská bezpečnostní architektura bude nevyhnutelně přebudovávat s posunem směrem k Moskvě.

Erdogan oznámil složení zálohy za ruské systémy S-400    zdroj
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že jeho země složila zálohu na nákup ruských protiletadlových raketových systémů S-400. Informuje o tom list Hürriyet.

“Naši přátelé se dohodli na S-400. Pokud vím, uhradili jsme první splátku. V dalším kroku nám bude převedena půjčka Ruska. I já i pan [prezident Vladimír] Putin jsme rozhodně naladěni v této otázce, řekl Erdogan novinářům po příletu z Kazachstánu 10. září.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová