Když jde Babišovi z tlustých do tenkých – tak jednak podává trestní oznámení a jednak trestní oznámení dostává.

– vlk –
12.10.2017 Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

Obojí se stalo včera (viz 9.10.2017). Babiš s  Faltýnkem oficiálně potvrdili to, co se už nějaký čas čekalo – že jim bude a  také bylo oficiálně doručeno policií obvinění z dotačního podvodu v  kauze Čapí hnízdo.

Ovšem jak říkám – tohle všichni čekali a  kvůli tomu bych rozhodně žádný článek psát nezačal. Zejména ne tehdy, když mám v  zásobníku dvoudílný článek o  lithiu, které je nyní obrovským hitem mezi politikáři a  kde je, jako už dlouho v  české politice úplně všechno, zcela jinak, než je důvěřivému a neinformovanému občanovi předkládáno. Ale budete si muset počkat do zítřka, protože ohledně Andyho a  Čapí hnízda vybuchla v  neděli večer opravdová bomba, na kterou už Kosa nestihla zareagovat. Ano (nikoli ANO) mám na mysli poslední akci antibabišovské skupiny Šuman (což je krycí jméno uvedené v  registru špiclů StB pro řídícího důstojníka komunistické tajné policie u  agenta s krycím názvem Bureš, který je ztotožňován – jistě neprávem, právě s Andrejem Babišem).

Tahle parta, která si důsledně drží svou anonymitu už Babišovi řádně zatopila zveřejněním odposlechů. To však není vůbec nic proti tomu, co pustila do světa v neděli večer. Předpokládám, že jste to už zaznamenali a  informace máte, nicméně rozhodně nebude škodit a  pro archiv Kosy bude jedině dobře, když to v  tomto textu zopakuji.

Na twitterovém účtu Šuman se o víkendu objevily naskenované dopisy a dokumenty, ze kterých vyplývá, že banka HSBC v letech 2008 a 2010 věděla, že Čapí hnízdo patří Agrofertu. Pokud by propojení existovalo, farma by nemohla získat padesátimilionovou evropskou dotaci určenou pro malé a střední podniky.

Mezi zveřejněnými dokumenty banky HSBC je mimo jiné žádost o půjčku pro Farmu Čapí hnízdo, která je prezentována jako kongresové, výzkumné a školicí centrum skupiny Agrofert. Hlavním zákazníkem a zdrojem příjmů budou podle žádosti firmy ze skupiny Agrofert, která je v žádosti uváděna jako mateřská skupina Farmy Čapí hnízdo.

Farma „nebude závislá na cestovním ruchu a kongresové turistice“, píše se v žádosti, v jejímž textu je opakovaně zmíněna přidělená padesátimilionová dotace. „Farma Čapí hnízdo je společnost vlastněná přímo panem Andrejem Babišem,“ uvádí žádost jako podkladovou informaci.

Tohle všechno bylo široce publikováno na českém internetu a nebude to pro vás nic nového.

Stejně jako Babišova hysterická reakce„Co se týká těch dokumentů, tak můj právní zástupce podává trestní oznámení, protože jednoznačně už ten Šuman překročil meze….“

Já se Andymu vůbec nedivím, že mu ujely nervy a  počíná si jako totální hysterka v přechodu. Stačí se podívat na detail těch dokumentů, tak jak ho pro své čtenáře přineslo Echo24.cz. I jejich překlad z  anglického originálu sem, kvůli archivaci a kompletnosti dám celý:

—Na první stránce vidíme v kolonce Jméno zákazníka (mateřská skupina) „Farma Čapí hnízdo a.s. (skupina AGROFERT)“

Na druhé straně:

NÁVRH

V roce 2007 poskytnuto 160 miliónů na stavbu nové centrály skupiny Agrofert (AGF). Tento produkt je v pořádku a pravidelně splácen.

AGF oznámil rozšíření centrály skupiny výstavbou víceúčelového zařízení pro výzkum, školení, konference a další akce skupiny.

V roce 2008 se AGF rozhodl koupit nové zařízení prostřednictvím nově založené Farma Čapí hnízdo a.s. (FCH).

Celkové investice jsou kalkulovány na 450 miliónů korun (375 miliónů od MCZ, 75 miliónů ze zdrojů AGF)

Návrh je strukturován vůči dostatečnému zajištění aktiv FCH zárukou od mateřské skupiny AGF. To je velmi důležité, protože hlavní tok příjmů FCH bude od členů skupiny.

Touto žádostí se žádá o schválení:

(i) termínovaného úvěru 350 000 000 CZK a 

(ii) kontokorentu 25 000 000 pro Farma Čapí hnízdo a.s.

(iii) Produkty budou použity na rekonstrukci budovy…

Součástí žádosti není roční prověrka expozice vůči skupině AGF, která se bude provádět v červenci 08 (původní datum prověrky, prezentace auditovaných samostatných/konzolidovaných údajů)

Základní údaje produktu:

termínovaný úvěr

Dlužník: Farma Čapí hnízdo a.s.

Účel: rekonstrukce Farmy Čapí hnízdo

Druh produktu: sedmiletý amortizující termínovaný úvěr

Částka: 350 000 000 CZK

Splácení: 9 splátek dvakrát ročně 18 miliónů počínaje 31. prosincem 2010, závěrečná splátka 188 000 000 30. června 2015

Cena: 6M PRIBOR + 1,25% p.a.

Zajištění: (i) hypotéka fixních aktiv Farmy Čapí hnízdo a.s.

Třetí stránka je z jiné, pozdější žádosti. Vidíme v záhlaví Jméno vztahu: AGROFERT HOLDING A.S. A DALŠÍ, v první kolonce pak je jméno vztahu Farma Čapí hnízdo a.s. – AGROFERT HOLDING, a.s.

kolonka CRR/FG – (CRR by mohlo znamenat cash reserve rating) uvádí se „založeno na ratingu skupiny AGROFERT”

V kolonce „stručné shrnutí návrhu/transakce“ čteme: Touto žádostí o úvěr se žádá o schválení nového termínovaného úvěru 80 miliónů CZK pro existujícího dlužníka a člena skupiny AGROFERT – Farmu Čapí hnízdo. Nové peníze budou použity pro vybavení Farmy Čapí hnízdo.

V kolonce „pozadí“:

Farma Čapí hnízdo (FCH) je společnost vlastněná přímo panem Andrejem Babišem.

Společnost má postavit a provozovat Farmu Čapí hnízdo – víceúčelové zařízení pro firemní akce firem skupiny (přes 220), školící středisko a výzkumné centrum pro hnojiva.

HSBC již podpořila stavbu tohoto zařízení poskytnutím úvěrů 350 miliónů CZK a financování provozního kapitálu 25 miliónů.

Jako na hlavní banku skupiny se na nás obrátila paní Procházková s žádostí o dalších 80 miliónů, které jsou potřeba na vybavení interiérů.

Přestože financování Farmy Čapí hnízdo není v souladu se strategií LIB (?), rádi bychom zůstali hlavní bankou vzhledem k tomu, že je to nesmírně důležité pro pana Babiše.

Dále také díky poskytnutí stávajícího úvěrování FCH HSBC úspěšně téměř zdvojnásobila objem měnových obchodů se skupinou a získala významný objem vkladů (průměrná částka v roce 2009 400 miliónů CZK, což je meziroční zvýšení o 40%)

(Překlad dokumentů Martin Weiss)

Říkáte, že té bankovní hantýrce moc nerozumíte a  nemáte jasno, vo co go? Rád vám s  tímhle problémem pomohu.

Banka ve svých INTERNÍCH dokumentech k  úvěrování Čapího hnízda opakovaně konstatuje, že dlužníkem je sice Čapí hnízdo, ale že jde o nedílnou součást skupiny Agrofert a dokonce na samém konci, že vlastníkem Čapího hnízda je Babiš osobně. A  ačkoli je ve stejném místě také konstatováno, že tohle financování jde proti úvěrové politice poskytující banky, je osobně velmi důležité pro Babiše, který je velmi významným klientem, kterého HBSC nechtěla ztratit.

Pokud je tenhle dokument pravý, pak naprosto rozbíjí jakoukoli dosavadní obhajobu Andreje Babiše. Jde mu doslova z  tlustých do tenkých a  vězeňská cela se na něj doslova směje. Jakkoli jeho mazaní advokáti vymyslí jistě sice velmi srdcervoucí story, která dokumentu bude dávat úplně jiný smysl, který ovšem bude stejně pravděpodobný a  logický, jako konstatování, že severní pól je ideální místo pro pěstování ananasů. Za určitých, velmi komplikovaných a  specifických podmínek tak opravdu může být…

Jestli je tenhle dokument pravý…. Což je alfa a omega celé záležitosti. A  vsadím boty, že právě relevantnost bankovních dokumentů a  její zpochybnění bude hlavním úkolem Babišových advokátů.

Media momentálně řeší, jestli je tenhle výpis součástí spisu, který k případu Čapí hnízdo vede policie. Poslanci Dolejš a Huml na přímý dotaz neodpověděli. Nedivím se jim. Babiš také ne, ten drze odvětil, že ty dokumenty neviděl, nezná. Tomu snad nemůže věřit ani příslovečný občan Kobliha! Proč by jinak Babiš podával na Šumany trestní oznámení, když neviděl a  nezná?

Můj názor je, že to podvrh a  falzum není!

S tímhle mám dost dlouhou osobní zkušenost – banka se snaží své klienty krýt, zejména když jde o  takové její superVIP, jakým je/byl Babiš pro HBSC. Pokud nejde o  neudržitelně provařený případ. Což je jeden argument.

Tím druhým pak je zkušenost s  dotazy policie, které vyšetřovatelé posílají bance. Pokud není zcela vodotěsně specifikováno nebo policie nemá příkaz, který by jí umožnil získat od banky veškerou klientskou dokumentaci, pak banka hraje takzvaně “blbce“ a  využívá každé formální chybičky, aby dokumenty poskytnout nemusela. Nevěřím tedy, že policie o  tomhle vnitřním dokumentu – příloze pro interní schvalování úvěrů pro Čapí hnízdo HBSC věděla. A když nevěděla, nemohla se na něj přesně zeptat. Nepochybně si vyžádali kopie úvěrových smluv, ale ty budou formálně v pořádku, tam nic o  Babišovi a  Agrofertu rozhodně nebude.

Ovšem nyní se situace diametrálně změnila a policie si nepochybně, na základě informací od Šumanů, vyžádá zveřejněné dokumenty. A  pokud je dostane regulérní cestou, aby nebyly obhajobou Andyho formálně napadnutelné a soud je připustí jako důkazní prostředek obžaloby, má Babiš velký, ba obrovský problém. Který nepůjde jen tak smést se stolu. Proto ta hysterie!!!!

Znovu opakuji – za předpokladu že

1- dokumenty jsou pravé
2 – že je HBSC v  mezičase nezničí či už nezničila

Ohledně bodu 1- pravost dokumentů – tady lze jen spekulovat. Což si rád odpustím, protože se nemám o  co opřít. Ale pocitově bych řekl, že ano. Pocitově a to je pro mne naprosto nedostatečné.

Daleko víc si dovolím ohledně bodu 2 – zda náhodou HBSC takhle tenhle dynamit ve svých archivech nenechá zmizet….

Co že Šumanům napsal v  doprovodném mailu (pokud není i ten zfalšován), ten kdo jim ty interní dokumenty banky přihrál? Tohle:

HBSC tedy o  celém možném podvodu věděla. A  v jejím archivu je podobných dokumentů více. Takže? Zejména, když to není zdaleka první velký špinavý skandál téhle instituce? Za všechny, které si můžete snadno vygůglit, sem dám aspoň toto.

Pokud jste líní cokoli vyhledávat, pak dovolte, abych vás informoval, jaké postavení má momentálně HSBC ve Spojených státech – tam jí právě dobíhá pětiletá podmínka, pro definitivní odebrání bankovní licence pro teritorium USA, protože kromě podvodných manipulací s  úrokovými sazbami na mezibankovním trhu jí americké úřady prokázali praní špinavých peněz pro mexické narkobarony ve velkém. V  Americe by si nyní HSBC financovat nějaké Čapí hnízdo nedovolila ani v pomatení smyslů. Protože by dostala definitní stopku pro jakoukoli bankovní činnost ve Spojených státech!

Pokud nyní vykřiknete, že to HBSC jistě zašantročí, protože si smázne velký malér, musím vás trochu korigovat. Na tuhle variantu bych si osobně také vsadil, kdyby… kdyby Čapí hnízdo šetřila jen Policie České republiky. Z  té si londýnští bankéři s  klidem budou dělat dobrý den. ČNB jim kvůli Babišovi licenci nesebere. Už proto ne, že za Babišem, z  osobně zištných důvodů stojí Zeman, který dosadil do pozice guvernéra Jiřího Rusnoka. Jenže je tu ještě probíhající šetření OLAFu z  ústředí EU!!! A to je i pro vedení HBSC úplně jiná váhová kategorie. A  nelze pochybovat, že OLAF si s  velkým zájmem už dokumenty Šumanů přečetl a  nepochybně také požádá o vydání originálu. A sdělit téhle instituci , že sorry jako, nám se drobná chybička vloudila a někdo to omylem vymazal?

Sotva představitelné. Babiš sice patří do první pětistovky nejbohatších lidí na planetě, ale v mezinárodním bankovním světě to zas tak velká celebrita lumen nebude, aby za ním vedení HBSC stálo až do hrdel a  statků. Protože o  to by šlo, kdyby začalo kličkovat před OLAFem. Zejména dnes, kdy se řeší Brexit a jeho dopady pro britský bankovní sektor a  každou velkobanku zvlášť…

Jestli je ten dokument pravý a soud ho připustí při procesu jako důkaz, bude v  rozhodování nestranný a obžaloba odvede perfektně svojí práci, může se Andy také nadít parádních a  apartních tepláčků. A  nikoli na pár dnů.

Tohle já čtu mezi řádky toho, co dali na internet Šumani. Ale znovu říkám, nesmí jít o podvrh.

Už budu dneska končit. Vy, kteří jste ochotni přemýšlet, máte dostatek látky pro komplikované duševní cvičení. Vy kteří se hrdě hlásíte ke Koblihám tenhle článek nevezmete na vědomí. Nedělám si iluze.

Dovětek o den později:

Jak vidno s odhadem naprosté ne/činnosti ČNB v  téhle kauze jsem se trefil naplno viz

Neznalostí majitele Čapího hnízda by banka HSBC porušila protiteroristické zákony, tvrdí ČNB

Je to přesně podle hesla my nic, my muzikanti a ČNB! Šetřit musí Britové! Neuvěřitelné. I  když HSBC mohla porušit velmi vážným způsobem protiteroristické zákony.

A ještě něco – v tomhle článku je link na článek jiný, ze září minulého roku od Motejlka o  Babišovi. Naprosto parádní. A pro ty, kterým jméno Motejlek nic neříká, že jde o prvotřídního ekonomického komentátora. Ten článek je zde
Zásadní role bank v kauze Čapí hnízdo aneb Proč HSBC přestala financovat Agrofert?

Podotýkám, že byl napsán před už před měsícem. A  dokumenty Šumanů přesně potvrzují Motejlkův odhad.

– – –