Kedmi: USA “skřípou zubama”, protože Putin udělal to, co se nikomu nedařilo …

Arťom Kolčin
19. 10. 2017   zdroj
Známý politolog a bývalý šéf izraelské služby Nativ Jakov Kedmi v rozhovoru pro Argumenty a fakta prohlásil, že Putin dokázal udělat na Blízkém východě to, co se dříve nikomu nedařilo, kvůli čemuž USA jen “skřípou zubama”. Podle Kedmiho je Blízký východ dosti specifickým regionem pro navazování spolupráce a pevných vztahů. Je to výsledek historických událostí. Všechny země, které dříve přicházely na Blízký východ, si jej chtěly jen podmanit, proto jsou obavy pochopitelné. Rusko a Vladimír Putin osobně změnili tento trend. Prezidentovi Ruské federace se podařilo to, co se ostatním lídrům nedařilo. Přišel na pomoc, ne dobývat.


Rusko každoročně posiluje vztahy s blízkovýchodními zeměmi a je vidět, že ony samotné chtějí spolupracovat. Vždyť RF dokázala, že jediným jejím nepřítelem v regionu jsou teroristé, kteří představují hrozbu pro absolutně všechny státy. Obzvlášť výrazně je kladný vliv Ruské federace vidět na vztazích se Saúdskou Arábií, jejíž orgány byly vždy negativně proti Rusku naladěny. Nyní se celá politická elita země sjíždí do Ruska k jednáním, země spolupracují na zvyšování cen ropy, Saúdové dokonce chtějí v RF koupit systémy protivzdušné obrany S-400. Dříve analogy amerických zbraní Saúdům nevyhovovaly.

Je zřejmé, že tato situace nevyhovuje Státům. Kromě toho, že již ztratily svůj vliv na Blízkém východě, stále častěji se jich zříkají nejbližších spojenci ve prospěch vztahů s Ruskem. Kvůli tomu USA “skřípou zubama”. Vždyť nic jiného ani dělat nemohou. Politika vedení USA byla v posledních letech, včetně Blízkého východu, zaměřena především na snahu oslabit Rusko. A hle, Egypt a Saúdská Arábie proti vůli Washingtonu posilují vztahy s Ruskem. Tato situace je prohrou politiky Států, konstatoval expert …

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová