Ne a ne. Český stát prostě lithium těžit nebude

Geo
3.10.2017  Eurasia24

Média v pondělí 2. října přinesla zprávu ČTK, která slavnostně oznamuje, že lithium vytěžené v Krušných horách by se mělo zpracovávat v takzvaném „Česku“. Ve zprávě není ani slovo o tom, že by strategickou surovinu měl těžit český stát.

Eventualita, že by lithium těžil stát, není pro novináře absolutně žádné téma. Nezajímá je. Naopak, předhazují nám kost, za kterou máme být rádi a držet huby.„Naším hlavním cílem je, aby lithium bylo nejen získáváno, ale především dále zpracováváno a finalizováno v rámci ČR. Proto jsme s právoplatnými držiteli průzkumných licencí zahájili rozhovory nad tímto naším požadavkem již v předstihu,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, embíej.

Co je „hlavním cílem“, je tedy jasné, a co je „v předstihu“, to si každý domyslí.

Ale ten kvap je už jenom pro jistotu, protože ani po volbách se nejspíš nic nezmění. Havlíček, vzorný člen ČSSD, podepsal memorandum o porozumění s australskými těžaři European Metals Holdings. A jak píše ČTK „australský investor má průzkumné licence od ministerstva životního prostředí a podle Havlíčka je pravděpodobné, že právě tato firma bude rudu těžit.“

Pokud někdo čte předvolební bláboly a má povolební iluze, nechť vezme v potaz tuto skutečnost: ministerstvo životního prostředí vede od ledna 2014 Richard Brabec – místopředseda hnutí… ano, ANO!

Osmadvacet let nestačilo, jede se dál. Na rozkradené a zbořené „nerentabilní“ podniky jsme už všichni zapomněli. Na lesy zplundrované „klimatickými změnami“ si pomalu zvykáme stejně jako na půdu zastavěnou sklady a montovnami. Ale pod povrchem, tam toho ještě je.

Tak proč to nepředhodit miliardáři Karlu Janečkovi a australským těžařům? Právě tito se mají o cínoveckou bonanzu podělit.

„Když bohatne země, musí bohatnout i lidé,“ hlásá Lubomír Zaorálek z předvolebních plakátů. Země už je asi bohatá dost, možná dokonce bohatší než „geniální matematik“ a parta Australanů.

Dluh „Česka“ je přece zanedbatelný, infrastruktura je v nejlepším pořádku a na důchody za čtvrt století – než se lithium vytěží – nebude potřeba ani koruna, protože už žádné důchody nebudou. Tak k čemu ty tři biliony?

 
– – –