Český rozhlas byl legálně zprivatizován, anebo jen protizákonně využívá veřejných zdrojů k propagaci některých a hanobení jiných?

Ivan David
25. 11. 2017
Jednostranná propaganda šířená těmi, kteří ukradli Český rozhlas (zmocnili se cizí věci s úmyslem nakládat s ní jako s vlastní – skutková podstata krádeže) je do nebe volající. Nejtrapnější na věci je jejich póza jakýchsi mluvčích veřejného zájmu a samozřejmě pravdy a lásky ve jménu kterých je přípustné nenávistně lhát. “Politický komentátor” Karel Hvížďala se vyjádřil, že: “Veřejnoprávní média musí být na politicích a politickém dění nezávislá.”, a odkázal ZDE na prvního šéfredaktora BBC Johna Reitha, který tímto prohlášením reagoval na to, že BBC v roce 1926 v generální stávce dávala více prostoru státním úředníkům než stávkujícím. Jenže to je přesně to, co Český rozhlas dělá dnes a denně. Je mi jedno, je-li “nezávislý”, ale velmi mi vadí, že je neobjektivní, tedy dává “více prostoru” (skoro všechen) jedné straně.


Velmi ilustrativním příkladem je dnešní článek (a čtený komentář) “Týden očima Petra Schwarze: Jestli je tohle budoucnost demokracie, Země je placatá” ZDE. Začína lživým tvrzením, že ve Sněmovně vznikla “pevná hlasovací koalice vítězného hnutí ANO s KSČM a SPD”, ihned přidává nálepky “ANO jsem já”, “ultrakonzervativec” a “Svoboda je výsměchem” a o dvě věty dále už je Okamura “novodobým fašistou”. Nechci od pana Schwarze aby při psaní nahlížel do slovníku cizích slov, je to marné.

Proč tolik nenávisti (free hate)? Předseda ODS Fiala nebyl zvolen! Schwarzovo nezávislé srdce bije vpravo. Hodně vpravo. Takže Babišovi chybí lustrační osvědčení a je “sprostý podezřelý”. Prezident by se panu Schwarzovi zavděčil, kdyby jmenoval premiérem Fialu “předsedu ODS, druhé nejsilnější strany” (s rozdílem 164%). S kým by skládal vládu, když skoro všem takticky a geniálně politologicky vzkázal, že jsou nepřijatelní, to netuším. Ale o to tu nejde.

Schwarz se posmívá prezidentovi pro jeho starost, aby se nevrátila studená válka. “Moudrost politika, který zabraňuje minulé válce.” (Blbost presstituta neschopného pochopit, že jde u budoucí studenou válku.) Přidává přání: “Ať se nenecháme ohlupovat nesmyslnými konspiračními teoriemi.”

Já si také píši co chci a je mi jedno, jesli se to jandům líbí. Rozdíl je v tom, že za to nejsem placen z veřejného fondu. Ona totiž nezávislost není zárukou objektivity, je to bohužel skoro naopak. Zvláště když znamená nekontrolovanost a nepostižitelnost. Objektivita musí být pod kontrolou a deviace pod sankcí. Komentátor na stránkách veřejnoprávního rozhlasu (a na jeho vlnách) musí být nestranný, jak správně pravil onen dobrý muž z dávného BBC John Reith a opakuje to po něm Karel Hvížďala, ačkoli se zastává pravého opaku. Nebo ať současně se Schwarzem publikuje ve stejném rozsahu Weiss opravdu opačně vyhraněný. A nebo ať si pan Petr Schwarz zřídí blok a tam si zcela nezávisle a nikoli nestranně píše, co chce… Vůbec mi to nebude vadit. Číst to nebudu.