DAEŠ padl, na jeho místo přichází “Chalífát Chorásán”

Anna Irbulatová
10. 11. 2017     zdroj
V posledních několika letech zaznamenávají experti orientalisté rostoucí hrozbu pro mezinárodní bezpečnost od nové teroristické skupiny s názvem Chalífát Chorásán. Tato formace se viditelně upevnila v Iráku, Sýrii a ve Střední Asii, kde jde především o Pákistán, Afghánistán a řadu zemí SNS. Vlna takzvaného “arabského jara” vážně ovlivnila proměnlivost islamistických a džihádistických skupin – teroristé jedné skupiny snadno přecházejí do druhé. Když se ta či ona teroristická formace ocitne v zákazu, páteř gangu se zachová, mění se pouze název. 


Někdy se název dokonce může shodovat s názvem cizí skupiny. Pojem Chorásán je velmi rozšířen u persky mluvících národů, uvádějí analytici.

Před třemi lety list The New York Times publikoval článek, který dokazoval, že nová teroristická skupina Chalífát Chorásán má mnohem větší zájem o provádění teroristických útoků proti Spojeným státům a americkým strukturám v zahraničí. Podle deníku se tato nová formace skládá hlavně z radikálů Al-Káidy, kteří přišli ze severní Afriky, jihovýchodní Asie a Blízkého východu. Jejich plány rovněž zahrnují provádění náboru v západních zemích a USA.

Rozvědka USA považuje nový “chalífát” za součást Al-Káidy, která operuje na Arabském poloostrově. Před několika lety úředníci ve Washingtonu varovali před nebezpečím Chorásánu, který má všechny potřebné zdroje a peníze k tomu, aby prováděl například útoky na letadla podobné těm z 11. září. Co zvláště znepokojuje americkou rozvědku je skutečnost, že mezi členy teroristické organizace je nemálo těch, kteří pocházejí ze západních zemí s průkazy totožnosti těchto států.

O seskupení Chorásán, které tvoří příchozí z Al-Káidy a které již ne prvním rokem bojuje v SAR, psal západní tisk již nejednou. Tento název byl poprvé zmíněn v době americké invaze do Afghánistánu v roce 2001, kdy organizace byla nucena se přemístit do Pákistánu, aby později vytvořila chalífát v Nangarháru s hlavním městem v Džalálábádu.

Podle některých zpráv je v čele Chorásánu Muhsin al-Fadhli, blízký stoupenec Usámy bin Ládina. Podle jiných byla tato skupina založena asi před 20 lety jistým Egypťanem Mohammedem Islambouli, bratrem džihádisty, spolupachatelem vraždy prezidenta Anvara Sadata v roce 1981. Islambouli se v devadesátých letech účastnil činnosti mnoha teroristických skupin v Afghánistánu a Pákistánu. Zpočátku hlavním místem bojů vůbec nebyl Blízký, ale Střední východ. K roku 2012 se skupina egyptského džihádisty připojila k vojenským akcím v Sýrii a Jemenu, a právě tehdy se Chorásán stal spojencem Džabhat an-Nusry a v Rusku zakázané skupiny DAEŠ.

Později, na jaře roku 2015, se Chalífátu, který operoval především v Pákistánu, podařilo znovu dostat se na sever Afghánistánu a okamžitě k němu (ne bez boje v některých případech) přimknuli teroristé Talibanu, Al-Káidy, sítě Hakkáni. Podle některých informací tvoří v tomto okamžiku většinu členů skupiny Chorásán příchozí z bývalého Sovětského svazu (z jižního Kavkazu a jižní Asie), kteří se předtím účastnili bojů v Iráku a Sýrii, a poté byli převezeni podél turkménské hranice. Tam se k radikálům připojili místní extremisté a sunnitští aktivisté islámské politické strany v Afghánistánu. Výsledkem jednání se všemi zainteresovanými teroristickými bojovníky Chalífátu Chorásán bylo oznámení o vytvoření provincie Chalífát, která by měla zahrnovat území Pákistánu a Afghánistánu.

Po úspěšných protiteroristických akcích Ruska a řady mezinárodních hráčů v Sýrii a Iráku, v jejichž důsledku byli fakticky poraženi teroristé DAEŠ se svými opěrnými body a ekonomickou složkou, se začal Chorásán aktivněji upevňovat v Afghánistánu. Teroristé nesoustředí na snahy podrobit si syrský ropný průmysl, nyní přebírají kontrolu nad afghánským obchodem s drogami (jedná se především o heroin), což přináší o nic menší prostředky. Afghánistán je pro Chalífát vhodný i tím, že právě tam je zvláště pohodlné získávat do svých řad nové síly na úkor obyvatel Střední Asie.V současné době se na hranici Tádžikistánu, Afghánistánu a Turkmenistánu vytváří vydatná teroristická skupina o počtu několika tisíc lidí, kteří se prezentují jako členové Chorásánu. Podle údajů americké rozvědky může v nejbližší době skupinu doplnit několik tisíc extremistů, kteří se vracejí domů z Iráku a SAR.

Je pravděpodobné, že nejvyšší lídři džihádistů chápou, že DAEŠ již nebude moci získat zpět své původní pozice. Teroristé skupiny se rozcházejí do jiných, menších skupin, které se mohou později sloučit s Chorásánem. Je pravděpodobné, že Chalífát je jakousi “reinkarnací” myšlenek DAEŠ, a to zejména s ohledem na skutečnost, že již mají svou vlastní provincii, která má zahrnovat celý Pákistán a Afghánistán. Co se bude dít dál a jak se američtí vojáci pokusí porazit radikály v Afghánistánu, o tom se pokusíme povědět již v jednom z dalších materiálů.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová