Francie zvýší daně nejbohatším korporacím. Co ČR?

4.11.2017 VašeVěc

Francouzská vláda včera schválila daňovou přirážku pro firmy, které mají roční obrat vyšší než jednu miliardu eur (zhruba 25,7 miliardy korun). Opatření se zřejmě dotkne 320 největších firem v zemi.

Firmy, které mají ročně vyšší obrat než 1 miliardu eur, by částku přesahující onu miliardu měly nově danit nikoli 33,3 %, ale 38,3 %. Firmy s obratem přesahujícím 3 miliardy eur by pak onu částku, která přesahuje tři miliardy eur, měly danit 43,3 %.

Zvýšení daně pro největší francouzské firmy má pomoci udržet deficit veřejných financí Francie v mezích, které stanovuje EU, tedy pod 3 % HDP. Francii hrozil vyšší schodek veřejných financí poté, co francouzský ústavní soud zrušil daň z dividend, kterou před pěti lety zavedla vláda bývalého prezidenta Hollanda.

Zvýšení daní pro největší firmy by do francouzské státní kasy mělo dle odhadů přinést 5,4 miliardy eur, a držet tak schodek veřejných financí na 2,9 % HDP.

V České republice proti zavedení progresivního danění pro firmy či zvýšení daně z příjmu právnických osob argumentuj tím, že jde o trestání úspěšných či že o Českou republiku pak nebudou mít zájem investoři. Na příkladu Francie, která využívá progresivního zdanění a skutečně radikálního zdanění firemních zisků v plné míře, je vidět, že pro firmy jsou zajímavé i jiné ukazatele, než jen výše daní, které musí odvést, a že i přes mohutné přerozdělování zisků, které ve Francie probíhá, zde sídlí řada velkých a bohatých firem: 320 firem s obratem (=tržbami) vyšším než je 25,7 miliard korun rozhodně není málo. V České republice je firem s vyšším obratem než 25,7 miliard ročně zhruba něco přes dvacet.

Je proto vidět, že argument, že v České republice není možné například zavést druhou sazbu korporátní daně pro největší firmy (tak aby z ČR každoročně neodtékalo do okolních až 300 miliard korun na dividendách na účty mateřských společností českých dcer), je lichý.

Právě oněch dvacet firem, které mají ročně tržby vyšší než 1 miliardu eur, by přece i v ČR měly platit více než ostatní firmy. Logickým krokem po zavedení EET je postupovat také směrem ke spravedlivému zdanění firem, které by do českého rozpočtu pochopitelně přineslo více než 18 miliard, které A. Babiš plánuje získat ze zavedení EET.

– – –