Očima ekonomky Ilony Švihlíkové se podíváme na růst naší ekonomiky ve 3.čtvrtletí, který překvapil analytiky… Povolební události u nás v Německu a Rakousku, Trumpovu asijskou misi … Příjemný poslech


Moderuje Zita Senková
16.11. 2017 ČR 2
Ekonomika se přehřívá
„Teď zažíváme druhou velkou konjunkturu, které předcházela dvojí recese. Postupně se ale Česko jako ekonomický tygr přehřívá. Už tady rostou ceny a nepochybně znovu zasáhne ČNB dalším zvýšením úrokových sazeb. Čekat tak můžeme i posilování koruny.“ 

Ve třetím čtvrtletí česká ekonomika zrychlila meziroční růst na 5 % (ze 4,7 % ve 2. čtvrtletí). Podle odhadů by HDP za rok 2017 mohl stoupnout o 4,5−5 %.

Čekáme na nový kabinet

„Nečekám, že by i pak kabinet dělal nějaké zásadnější a strukturální změny. Spíš se pustí do věcí, které dlouho ležely. Třeba na výběr daní nebo efektivitu sociálního systému.“ Věří, že vítěz voleb bude zkoušet všechny tři pokusy o důvěru pro své menšinové kabinety.

„Hlavně u teď malých politických stran zafunguje pud sebezáchovy. Nové volby by pro ně znamenaly politickou sebevraždu, a to i finanční. Dá se taky uvažovat o scénáři: Kdo dřív vyměkne,“ dodává Švihlíková.