Pohrobek Chovanec škodí, to mu jde.

Josef Mrázek
1. 11. 2017
Nahradit Sobotku Chovancem, nebo čerta ďáblem, to vyjde na stejno, a tak si ČSSD nepomohla, ale není to jen její věc. Možností vykouzlit všeobecně přijatelné řešení povolební situace je dost málo, a zkazit, to co se nabízí, je tak snadné. Je nezodpovědné vzdát se i jen malého vlivu na složení budoucí vlády. Jsou totiž dvě až tři ministerstva, jejichž obsazení může být pro životy občanů zvláště osudné. 


Jde o ministerstva zahraničí a obrany, kde přesunutí ministra Stropnického rozhodně nic nezlepší a jde také o ministerstvo zdravotnictví, kde použití mladičkého pana Vojtěcha je zárukou, že právo být ošetřen nezávisle na schopnosti platit vezme za své a zdravotnictví bude dobrou dojnou krávou pro toho, kdo si ho doprivatizuje.

Získat v naznačeném směru aspoň nějaké personální zlepšení výměnou za protlačení na půl menšinové vlády Sněmovnou by se asi dalo. Trochu odpovědný a inteligentní vyjednavač za ČSSD by totiž mohl panu Babišovi nabídnout spolupráci s tím, že dojedná s KSČM podporu této na půl menšinové vlády. Vždyť komunisté takovou podporu za určitých podmínek slíbili a teď by k tomu měli příležitost. Stejně by už měli opustit pohodlí opozice a lepší příležitost, než je tato, nemají. Ovšem překážkou je pan Chovanec, a tomu by měli jeho straníci říci, že už uškodil dost, a měli by poslat jednat někoho jiného.