Prezident Miloš Zeman: ,,Rozhodl jsem se, že Babiše důvěrou Poslanecké sněmovny svazovat nebudu”.

1.11. 2017 Hrad
Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci po setkání s předsedou hnutí ANO:

Vážený pane předsedo hnutí ANO, dámy a pánové,
jsem velmi rád, že mohu učinit první krok k sestavení stabilní, úspěšné a dlouhodobé vlády České republiky. Tímto prvním krokem, jak odpovídá tradicím, je to, že prezident republiky pověřuje politickou osobnost, v daném případě vítěze voleb, jednáním o sestavení vlády. 


Moji předchůdci, ať už to byl Václav Havel nebo Václav Klaus, svazovali toto pověření s tím, že kandidát na premiéra musí získat předem důvěru Poslanecké sněmovny. Rozhodl jsem se, že Andreje Babiše žádným takovým omezením svazovat nebudu. Vedou mě k tomu čtyři důvody.


Ten první a nejdůležitější je, že se jedná o vítěze voleb, a to vítěze s výrazným náskokem před všemi ostatními.

Druhý důvod spočívá v tom, že se jedná o úspěšného podnikatele, jehož podnik platí daně v České republice.

Třetí důvod, že se jedná o politika, který vybudoval silné a úspěšné politické hnutí.

A pak je tady poslední důvod, že se jedná o úspěšného ministra financí, který poprvé dovedl státní rozpočet k rozpočtovému přebytku, i když, pane předsedo, i nadále zastávám názor, že kdyby ten přebytek byl nižší ve prospěch vyšších investic, tak že by to České republice a její ekonomice výrazně pomohlo, ale není vyloučeno, že o tom budeme spolu diskutovat ještě další čtyři roky.

Milý pane předsedo, dovolte, abych Vám pověření, které je stylizováno naprosto přesně stejně, jako když mě Václav Havel pověřoval jednáním o sestavení vlády, předal a popřál Vám úspěch ve Vašem jednání.

Andreji, ať se Ti daří.

Miloš Zeman, prezident republiky, Lány, 31. října 2017