2017: pokrytectví bez konce

Petar Volgin

Petar Volgin
28.12.2017 A-spekto 

Události prošlé sezóny jednoduše a vtipně glosuje bulharský publicista Petar Volgin. 

Slovem roku 2017 může být jen jediné  – pokrytectví. Absolutní. Odehrává se ve všech sférách, ať už jde o falešné vzlyky, uměle vyheverované hysterické výlevy nebo okatě režírované scény – tyto asociace se vybaví, když si připomene události prošlého roku. A to platí pro všechny oblasti veřejného života po celé planetě. Samo s sebou vrcholem všeho byla přitroublá kampaň „Mee Too“, kde si ženy stěžují, jak je před 30, 40 nebo 50 lety nějací zlí muži svlékali očima, čímž fatálně ovlivnili jejich životní osudy už před desítkami let. Záporně, rozumí se. Skutečnost, že americký časopis Time, který je chápán jako vzor novinařiny, vyzdvihl toto hnutí jako „osobnost roku“, je důkazem totálně pomýlených hodnot moderního světa. Hollywoodské herečky ani neví kolik stovek milionů dolarů mají na účtech a kolika musely projít postelemi, aby byly prohlášeny vzorem morálky a neposkvrněnými pannami… nezlobte se, ale to je absolutní perverze.

Nejprotivnější na tom je, že zmíněná tendence očisty morálky přechází do absurdit, ke kterým nedošlo ani v době Mccartismu. Ve Spojených státech dnes oprášili retro Stalinismu. Za vlády Josefa Visarionoviče byli sesazení nebo popravení funkcionáři doslova vystřiženi ze všech fotografií a vymazáni z filmových týdeníků. Dnes je Kevin Spacey vystřižen z filmu Ridleyho Scotta Všechny prachy světa jenom proto, že moralizující celebrity se rozhodly, že tento herec sexuálně zhřešil.

Ve skutečnosti se však toto lkaní náramně hodí, a zdaleka nejen na poli kulturním. Jestli bude potřeba odstranit nějakého nepohodlného ministra, premiéra, poslance, prostě mu vyrobí aférku na míru, o tom, že je „sexuální predátor“ a s kariérou tohoto člověka je konec. A nejsou nutné žádné důkazy. Stačí mediální skandál. Samo s sebou politika je po celá staletí královstvím pokrytectví, ale mám pocit, že tohoto roku jsme opravdu udeřilo o dno.

Nezůstal jediný zkrachovalý politik, který by za svojí neschopnost neobvinil Rusko. Britští konzervativci a španělští pravičáci nemají v hlavách nic jiného. Je tak jednoduché najít si obětního beránka, díky kterému se dají ospravedlnit vlastní chyby. V minulosti tuto roli hráli Židé. Je jedno, co se stalo – zemětřesení, mor, ekonomické nebo politické krize, dojemná osobní melodrama – všichni věděli, že v pozadí všeho figurují představitelé tohoto etnika. Jak už naspal před lety Valeri Petrov: „když někdo spadne z kola, můžou za to Židi“. Dnes jsou na místě Židů Rusové. Právě oni jsou univerzální příčinou všeho zla. Oni určují, kdo vyhraje volby a referenda, radikálně mění po století uctívané hodnoty a, rozumí se, jsou zdrojem něčeho, nazvaného „Fake News“.

Neexistuje větší pokrytectví, než hulákat o tzv. „Fake News“. A tvrdit, že jsou vynálezem Putina. Už protože „Fake News“ existovaly vždy. Od té doby, co je existuje politika, existuje i lež. Říká se „lež“ ne „Fake News“. To je opravdu hodně hloupé klišé. Ať už ho oficiální média opakují kolikrát chtějí, nestane se inteligentnějším. A dokud liberálové ve světě i u nás vedou pokrytecké bitvy proti vymyšleným „Fake News“ a „sexuálnímu obtěžování“, dějí se velmi vážné věci. Ale ty nevzbuzují tolik pozornosti.

Ve Spojených státech byla přijata daňová reforma Donalda Trumpa, která znovu zvýhodnila nejbohatší procento, seperelitu, aby byli znovu přečurání obyčejní občané. Právě taková je situace i v mnoha jiných zemích, Bulharsko nevyjímaje, kde se největší část daňového zatížení naloží na záda námezdních pracujících. Právě takto funguje kapitalismus, vážené liberálky a liberálové. V zápalu „hybridní války“ a v boji o „politickou korektnost“ si ani nevšímáme, jak nás všechny zase odírají. Možná si toho jednou všimneme. Jestli, rozumí se, očistíte své vědomí od dogmat a začneme používat vlastní hlavy.

– – –

Zdroj
Přeložil: Michail Stavrev