Jefim Fištejn a ČRo Plus „bojují“ proti ruským trollům

Radim Hreha
2. 12. 2017
Veřejnoprávními médii glorifikovaný, tudíž pro relevantní část společnosti nedůvěryhodný globální havlista Jefim Fištejn, využil pozvání rozhlasové stanice ČRo plus ke školení jejich posluchačů, tentokrát na téma: Jak se bránit ruským trollům.  Atraktivní téma však odflákl ve stylu předlistopadových lektorů občanské výchovy, kteří si nevážili svých posluchačů. Namísto analýzy, či návodu pro rozeznávání „Bohemian fake news“ z autorských dílen ruských či tuzemských proruských trollů, prezentoval pouze mdlý PR materiál ve stylu neziskovky Evropské hodnoty, který v našich podmínkách diskredituje jeho autory a zejména jeho zprostředkovatele.


Fištejn totiž tlumočil fiktivní názor jakési virtuální veřejnosti, jejíž neverifikované „stanovisko“ najednou „sdílí“ špičkový opiniomaker britského nedělníku The Observer John Schindler, jenž se svému novinářskému řemeslu vyučil v bezpečnostní agentuře Spojených států.

Soudobý novinář Schindler, blíže nedefinovaným způsobem „procítil“ mínění veřejnosti obdobně, jako naši veřejnoprávní žurnalisté, které pak stejně jako oni, veřejnosti podprahově nabídl formou doktríny: „Veřejnost cítí, že je zapotřebí problém odpolitizovat a vnímat ho výlučně jako otázku bezpečnosti.“

Použitím pokleslého novinářského multiplikačního efektu pak zmátl i elitního intelektuála typu Jefima Fištejna, jenž skrze ČRo Plus veřejně sdílel Schindlerův vzkaz takto: „Důvěřivým lidem ruští trollové vnucují představu, že Rusko je jedinou vskutku křesťanskou zemí světa, která brání tradiční hodnoty před západními úchylkami, jako je alternativní sexuální orientace, že Rusko je jedinou civilizací, která ochraňuje bílou rasu před vyhubením.“

Co k tomu dodat, zvláště když i poslední ruský troll musí vědět, že Česko je majoritně ateistickou společností. Snad jen tolik, že Fištejn nejspíš nemá s ruskými trolly nic, ale opravdu nic společného. V případě podezření z napojení některých členů redakce ČRo Plus na trolly všech druhů, bych si tak jistý nebyl.