Rusko: Existuje někdo, kdo nekrade?

7.12.2017 tv cargrad, překlad Outsidermadia
 

Ekonomický komentátor Jurij Proňko se na TV kanále „Stargrad“ zamýšlí nad souvislostí ekonomických problémů Ruska s obrovskou korupcí v celé mocenské vertikále… 

Toto už je, pánové, černý den!

Ruský Účetní dvůr (UDR) ústy své předsedkyně N. Golikovové tento týden zveřejnil šokující údaje: 30 % nemocnic nemá kanalizaci a vodovod, 40 % jich nemá centrální vtápění, opotřebovanost základních fondů dosahuje 56 %!

Zamyslete se nad těmito čísly…

A to podle jejích slov se poslední 3 roky koeficient obnovy jen snižoval, jakož i podíl investic do této oblasti. Nevím jak vás, ale mně tyto cifry upřímně šokovaly. Venku nám běží 21. století a třetina ruských nemocnic nemá elementární komunální strukturu. Ale v rozpočtu země na příští 3 roky na tyto účely opět nejsou předpokládány finanční prostředky. Opět finanční prostředky neplánovaně inkasované ze zvýšení cen ropy nepůjdou na takovéto účely, ale znovu do tzv. Kudrinovy kasičky*) – tedy rezervy vytvořené na „černý den“. Ale, pánové, údaje nahoře uvedené znamenají, že černý den v naší medicíně už začal!

Otázka, tedy jak problém řešit, však řešitelná je, protože máme více než 400 milionů dolarů v rezervním fondu a Fondu národního blaha, dalších 100 milionů dolarů je v tzv. amerických státních obligacích. Proč tyto prostředky vydělávají tam a proč nepracují tady. Podle propočtů UDR je každoročně třeba minimálně 5 bilionů rublů na regeneraci základních fondů ve školství, zdravotnictví atd. – tedy infrastruktury. Výše uvedené částky to pokrývají více než bohatě. A při tom všem ruské banky směřují pouhých 8 procent kreditních zdrojů na úvěrování reálné ekonomiky Ruska. V důsledku toho drobné a střední podnikání, které by pracovalo oficiálně, v mnohých regionech země prakticky neexistuje, protože pro tento segment podnikání dlouhodobé levné peníze nejsou dosažitelné. Takže bankéři vytlačují oficiální byznys do stínové ekonomiky.

Na nedávné společné konferenci podnikatelů s bankéři ti druzí tvrdili, že výše uvedené vůbec není pravda, protože malí a střední podnikatelé si pro úvěry do bank „nechodí“. A jak to je doopravdy s ochotou bankéřů úvěrovat? Oni ochotně úvěrují municipality a další projekty se státní garancí. Proč? Protože letos končí možnost státního úvěrování za 0,1 % p.a. Ministr financí Siluanov se dohodl se „státními“ bankami, že budou malé a střední podnikatele úvěrovat. Čert ale, jako vždycky vězí v detailech. Tito „tlustí kocouři“ – typu Sberbank, jsou ochotni úvěrovat ruské regiony – poslouchejte pozorně – za 9,25 % (zákl. sazba + 1%) – to je…92 krát dráže!! Takže jsou ochotni úvěrovat – se státní garancí – ty, kteří se už tak nalézají v jejich dluhové pasti.

Kde jsou tedy ty peníze…?

Nikdo dosud nebyl schopen (nebo ochoten) zodpovědět otázku, s jakou zhruba částkou může zaměstnanec za 10-15 let po svém odchodu do důchodu počítat. Byl by nejvyšší čas, aby někdo z oficiálních představitelů vystoupil a řekl lidem, kterým je dnes kolem 30-35 let: Občané, nepočítejte s žádnou státní penzí, protože jsme pros..li penzijní reformu. Tito lidé (ministři) nejsou schopni společnost z této situace vyvést.

Ročně je na výplatu penzí v RF potřeba cca 7,3 bilionu rublů. Zhruba polovinu zdrojů představují příspěvky zaměstnavatelů, druhou půlku kryje státní rozpočet. To, co teď řeknu, se týká „silného pohlaví“, tedy nás mužů. V Rusku se penzijního věku nedožívá 40 procent mužů… přitom zaměstnavatelé platí měsíčně příslušné odvody. Divím se, proč si toho nevšímají centrální orgány, protože to je nebezpečná hra, která může skončit naprostým fiaskem. Krom sociální je to i ekonomická otázka: Penzijní pojištění jsou ty nejdelší peníze, které potřebuje každá ekonomika. U nás ale pojem „dlouhé penzijní peníze“ neexistuje.

Kudy utíkají miliardy…

Byly zveřejněny nové podrobnosti z nyní sanované (od 29. srpna) Banky „Otkrytije“, kde se centrální banka (CBR) pod tlakem veřejnosti obrátila na generální prokuraturu se žádostí o pomoc při vyšetření obrovských finančních machinací za poslední desetiletí – vysávání kapitálu z této kdysi největší úvěrové organizace země. Nyní objem záporných čistých aktiv „Otkrytija“ na konsolidované úrovni už dosahuje 300 miliard rublů, přičemž suma může být i násobně vyšší, protože akciovka byla velkým dlužníkem nejen dceřiných organizací, ale i vlastního penzijního fondu převzaté banky „BinBank“, odkud „zmizelo“ přes 51 miliard rublů „penzijních peněz“. Ale spolupracovat s CBR jsou ochotni jen někteří akcionáři a top manažeři. Ukazuje se, že CBR až nyní „prozřel“ a vidí obrovské machinace. Vešlo také ve známost, že prokuratura viní i dva bývalé místopředsedy CBR. Přitom ještě před 1,5-2 roky to byli oblíbenci předsedkyně CBR Nabiulinové. A více než 51 miliard rublů odvodů zaměstnavatelů do nestátních penzijních fondů – zmizelo… Ponese někdo odpovědnost za to, jakže to CBR banky kontrolovala – protože to není zdaleka jediný případ? Za poslední 4 roky byla odebrána bankovní licence více než čtyřem stovkám ruských bank, z nichž zmizelo 3,5 bilionu rublů. Mizení konkurence nejspíš těší „mastodonty“ bankovní sféry, protože to vede k oligopolizaci bankovního prostředí. Podíl největších bank na finančním trhu už překročil 80%. To je ovšem dvousečné a riskantní i pro tyto vedoucí hráče.

Podle ekonoma M. Chazina tam jde jednoznačně o korupční jednání, nicméně prokázat je bude dost obtížné a vyžádá si vysoce kvalifikovaný audit. Navíc podezírá vedení, že se snaží uklidit nejvíce kompromitující materiály.

Uljukajev – 10 let vězení plus půl miliardy pokuty?

I u nás se objevila informace o aféře bývalého ministra hospodářství a vnitřního rozvoje RF Uljukajeva, který byl před rokem přistižen při korupčním jednání**) – takže, co je nového? (pozn.překl.)

Generální prokuratura oznámila, jaký trest Uljukajevovi navrhuje: 10 let vězení v přísném režimu a 500 milionů rublů pokuty, zbavení všech vyznamenání a titulů a zbavení možnosti budoucí práce ve státní správě po dobu 15 let. Obviněný vinu odmítá. Právní experti ale přitom naznačují, že korupční kauzy státních úředníků nakonec před soudem vypadají jinak a mívají velmi mírné důsledky pro vysoké úředníky (70 % případů končí podmínkou nebo pokutou). Odkud se vzaly všecky ty peníze a hodnoty u člověka, který ani minutu nepodnikal a celých posledních 15-20 let byl jen ve státní službě?

V Rusku je velmi dobře znám případ, nyní již odsouzeného plukovníka federální bezpečnostní služby Zacharčenka, který si na úseku boje proti korupci „našetřil“ 9 miliard rublů…

Státní úředníci přece už musí konečně nést odpovědnost za svoje jednání. Dosud tomu tak nebylo a to není normální.

A jak na venkově?

Ruskou veřejnost nadzvedl záznam TV setkání (po vzoru prezidenta Putina) gubernátora Chakasské republiky (na jihovýchodě RF mezi Krasnojarským krajem a Altajskou republikou) s veřejností. Gubernátor na stížnost tazatelů z rozpočtových organizací z jednoho z nejchudších regionů, že jim až půl roku neplatí mzdy, a že nemají z čeho žít, popuzeně odpověděl, že jsou parazity a doporučil jim, ať si nestěžují, něco uvaří, nasbírají v lese nějaké plody a pak na trhu prodají – vždyť jsou v tajze… Dále tvrdil, že v republice všechno funguje. Nicméně přiznal, že někdy republika neplatí centru a to potom neuvolňuje peníze pro rozpočtové organizace. Přitom se ví, že poslanci národního shromáždění republiky se museli osobně obrátit na centrum se žádostí o 28 miliard rublů, které chybí v rozpočtu. Jen příslušenství úvěrů činí 2,5 mil.rublů ročně.

Ekonom M. Děljagin k tomu řekl, že pokud se gubernátor domnívá, že absence peněz v republikovém rozpočtu a nemožnost plnit výnosy prezidenta Ruska je normální stav a je situace, kdy „všechno roste“…, pak by se asi jemu mělo uříznout to, co mu roste, aby začal plnit platné normativní dokumenty. Přitom v regionu, kde se nacházejí mohutné energetické zdroje (viz hydroelektrárna Sajano-šušenská na Jeniseji, s největším instalovaným výkonem v Rusku), je podivné živit se sběrem lesních plodů, či se chodit pást…

– – –

*) A. Kudrin (1960) – po 11 let ministr financí Ruska, nyní poradce prezidenta a jeho Centra strategických výzkumů – jeden z nejnenáviděnějších politiků v Rusku.

**) A. Uljukajev (1956) Byl přistižen ve své kanceláři při převzetí úplatku 2 mil.USD od šéfa státní společnosti Rosněfť, který jeho korupční požadavek předtím oznámil federální bezpečnostní službě. Při vyšetřování bylo zabaveno na účtech: 125 mil.rublů , 1,3 mil.USD, v kanceláři u něho našli v hotovosti 250 tisíc dolarů a zlaté mince o váze 3kg a 1kg, v bytech pak dalších 300 tisíc.dolarů, Vyšetřování dále zjistilo, že jemu a jeho rodině patří 15 bytů a 10 pozemků. Kromě toho bylo známo, že jeho žena a 21-letý syn byli v zahraničí vlastníky firem s mnohamilionovými obraty

Překlad: st.hroch 171205