Spása ve zlatě. Vladimir Putin našel obranu před útoky dolaru

Napsal/přeložil: Ilja Novickij
17.12. 2017 Eurasia24
Kurz dolaru, průběžně klesající během celého roku, podnítil dedolarizaci v Rusku. Boj s takzvanou petrodolarovou závislostí se projevil zejména zvýšenými nákupy zlata, což Ruské federaci umožní již v prvním čtvrtletí příštího roku překonat v objemu zlatých devizových rezerv Čínu.Narůstající problém státního dluhu USA nutí Moskvu pojistit se před dluhovou krizí, která hrozí propadem ratingů po celém světě, včetně Ruské federace.
V objemu zlatých rezerv, které dnes tvoří cca 17 procent všech ruských rezerv, patří Rusku v současné době šesté místo na světě. K dosažení tohoto ukazatele mířil prezident Putin svými aktivitami celých uplynulých deset let.

Během uvedené doby se zlaté rezervy ruské centrální banky zvýšily z původních 450 o rekordních 1250 až na 1700 tun – a zvyšují se i nadále.

Kreml reaguje na výrazný náhlý pokles indexu dolaru o 10 bodů; jeho devalvace totiž (i pro Rusko) znamená snížení objemu valutových rezerv.

Nejen zlato

„Zlatý polštář“ přitom není jedinou možností, jak ochránit ruskou ekonomiku před snižováním kurzu americké měny. Také v oblasti zahraničního obchodu začíná Rusko postupně využívat alternativní nástroje – barter (směnné obchody) a národní měny obchodních partnerů.

Již od počátku října existuje v Číně dvoustranný systém vzájemných plateb v rublech a juanech, který má výrazně zmenšit měnová rizika v rámci rusko-čínského obchodu.

Na principu barterů je pak založen obchod Ruska s Indonésií, která v zájmu zachování suverenity vlastní měny – indonéské rupie – již v roce 2015 zakázala na svém území používat dolar při vzájemném vyúčtování vnitrostátních obchodů. Výměnou za indonéský čaj, kávu a palmový olej tak Rusko do Indonésie dodává strojní zařízení a zboží strategického významu.

Globální dedolarizace

Rusko tak významně přispívá k ve světě sílící strategii omezování úlohy dolaru v národních ekonomikách. Výrazných globálních výsledků dedolarizace je však možno dosáhnout pouze tehdy, pokud se chomoutu dolaru zbaví i západní státy – připadá na ně téměř polovina (49,4 %) dolarových plateb.

Putin, který si uvědomuje, že tato možnost je jen málo pravděpodobná, vsadil na zlato. Nehledě na to, že investoři ho k platbám nepoužívají, je to právě zlato, které může ostatní země v podmínkách hegemonie dolaru ochránit před přicházející dluhovou krizí USA.

Hlavním problémem dedolarizace je vytvoření nového nezávislého systému cenotvorby. Vždyť monopol dolaru v mezinárodním obchodu je založen na americké vojenské hegemonii, díky které má americká měna značný politický i ekonomický vliv v celém světě.

Všechny spotové (krátkodobé kontrakty uzavírané v aktuálním kurzu měny) a futures (termínovaný obchod za pevnou cenu platnou v době uzavření kontraktu) trhy existují i v USA – a dolar je tam jedinou používanou měnou. Proto mají Putinovy snahy spíš lokální a preventivní charakter a mají hlavně ochránit ruskou ekonomiku před nadcházející „bouří“ na finančních trzích.

Přesto by bylo chybou podceňovat úsilí Ruské federace k omezení závislosti na dolaru, a to bez ohledu na slabý rubl a stávající strukturu ruské ekonomiky.

Do budoucna Rusko očekává, že se nově zavedená praxe, jejíž příklad ukazuje společně s ČLR (tj. vzájemné vyúčtování kontraktů v obou domácích měnách) rozšíří do všech zemí uskupení BRICS. V záloze je pak ještě 13,6 % dolarových plateb prováděných se zeměmi SNS (Společenství nezávislých států).

V každém případě se v Rusku od letošního 9. summitu BRICS otevřeně diskutuje o odpoutání se od americké ekonomiky, která přestala být hybnou silou rozvoje a vůči světu se nyní chová spíš jako parazit.

Ilja Novickij
Zdroj: Politikus.ru