Vychytralý ukrajinský Trumpův plán a sankce proti Ukrajině

Ruslan Ostaško
30. 12. 2017 zdroj
Někdy se mi zdá, že naši sousedé na globusu, a osobně prezident Porošenko, pravidelně zcela zapomínají, že ve Washingtonu je prezidentem také oligarcha, přičemž ten nejopravdovější oligarcha – vychytralý a chamtivý. Kdyby nezapomínali na tuto skutečnost americké politiky, pak by teď nevznikaly žádné otázky o tom, jak porozumět působení americké administrativy, která na jedné straně oznámila zahájení dodávek smrtících zbraní Kyjevu, ale na druhé straně oznámila zrušení bezcelního obchodování s Ukrajinou. 


Od ledna do srpna 2017 vyvezla Ukrajina do USA zboží za 2,2 miliardy dolarů. S největší pravděpodobností poté, co bude ukrajinský vývoz vystaven celním bariérám, se tato částka výrazně sníží, což povede ke snížení zisků ukrajinských firem v cizí měně, likvidaci pracovních míst na Ukrajině a dalším ekonomickým problémům. Ve skutečnosti Trump zavedl proti Ukrajině sankce, opravdové ekonomické sankce.

Tady se někomu může zdát, že ve Washingtonu levá ruka neví, co dělá pravá, a že proto dokonce i v ukrajinské otázce se tam děje naprostý a beznadějný bordel. Samozřejmě, bordel bývá všude a Washington není výjimkou, ale tentokrát ne. V souvislosti s Ukrajinou má politika a strategie Trumpovy administrativy svou logiku, kterou je možno pochopit, když si připomeneme, že Trump vůbec není politik, nýbrž podnikatel, který se nyní prorval do Bílého domu.

Začněme tím, proč Kyjev potřebuje americké zbraně. Je zřejmé, že na genocidu a jiné zločiny, ale to je z větší části strategický cíl, ale takticky je získání amerických zbraní potřebné proto, aby se ukázalo svým občanům a také celému světu, že heslo “Amerika je s námi” je stále v trendu a že jasně odráží realitu. Porošenko osobně tyto dodávky zbraní potřebuje, aby ještě jednou předvedl svým politickým rivalům a ukrajinským radikálům, že on, tak říkajíc, zůstává “milovanou ženou” amerického prezidenta a že ze všeho ukrajinského harému politiků s nízkou sociální odpovědností Trump stále ještě upřednostňuje právě jeho služby, na znamení čehož Porošenko také dostává dary v podobě odstřelovacích pušek nebo dokonce možná Javelinů.

Zároveň má Trump závažné problémy s americkými radikálními politiky typu McCaina, kteří vyžadují krveprolití, nebo alespoň dodávky amerických zbraní do oblasti konfliktu. V některých ohledech se situace amerického prezidenta podobá situaci Porošenka, protože Porošenko je nucen pravidelně hodit kost radikálům a přijmout zákon o útlaku jazyků národnostních menšin, zahájit blokádu Donbasu, která způsobuje obrovské škody ukrajinské ekonomice, a je také nucen vzdát se i pokusů předstírat, že se chystá plnit Minské dohody. Trump má také svůj analog “nacistů”, kterým je nutno házet kosti a kterým je nutno ukazovat, že není žádným agentem Kremlu. Tak aby jim hodil kost, rozhodl se americký prezident povolit dodávku smrtících zbraní na Ukrajinu, což způsobilo hurónský jásot McCaina a dalších republikánských senátorů.

Ale Trump by nebyl Trumpem, kdyby neudělal malinké svinstvo pro americké jestřáby a osobně Porošenka. Jak se dověděla americká média, zbraně se nebudou Ukrajině darovat jako pomoc pro boj proti “expanzi putinského Ruska”, ale budou se prodávat. Ano, prodávat za přemrštěné ceny, podobně jako pensylvánské uhlí a slovenský plyn. Tím silně pokazil celé schéma Porošenka, jenž samozřejmě oznamuje vítězství o tom, že se konečně u OSU objeví smrtící americké zbraně, ale teď nemůže předstírat, že to je znamení mimořádných sympatií USA k němu. Posuďte sami, milenka se nemůže pochlubit svým kamarádkám iPhonem, který si koupila od svého frajera, je to tak? Takže ani prezident Ukrajiny se nemůže pochlubit puškami, které mu nebyly darovány, ale které byly prodány za přemrštěné ceny.

A proto, aby to bylo pro Kyjev obzvlášť bolestné a urážlivé a aby zároveň všem bylo jasné, že Trump přemýšlí o Ukrajině, jeho administrativa fakticky likvidovala režim bezcelního obchodu s Ukrajinou. Nejedná se o nahodilé gesto, ale demonstraci skutečnosti, že když americký prezident říká, že Amerika především a že všichni spojenci musí zaplatit plnou cenu za americkou podporu, nežertuje, ale naopak, je smrtelně vážný. Přítomnost ukrajinského zboží na americkém trhu je mizivá, ale Trump chce osvobodit i tento titěrný segment amerického trhu pro americké společnosti nebo pro společnosti těch zemí, které jsou pro USA mnohem užitečnější, než je Ukrajina. Od ledna do srpna 2017 vyvezla Ukrajina do USA zboží za 2,2 miliardy dolarů. S největší pravděpodobností poté, co bude ukrajinský vývoz vystaven celním bariérám, se tato částka výrazně sníží, což povede ke snížení zisků ukrajinských firem v cizí měně, likvidaci pracovních míst na Ukrajině a dalším ekonomickým problémům. Ve skutečnosti Trump zavedl proti Ukrajině sankce, opravdové ekonomické sankce.

Pozice Trumpa se omezuje na to, že náklady na záchranu tonoucího jsou problémem tonoucího, tedy Ukrajiny. Pokud Kyjev někde sežene peníze na zaplacení služeb USA při dodávce zbraní a diplomatickém krytí, administrativa Trumpa odpovídající služby poskytne, ale pokud nenajde, budou si moci stěžovat akorát tak na sebe. Za takových okolností již nyní můžeme předpovědět, že Ukrajina nadlouho nevystačí. A v tom také spočívá vychytralý ukrajinský plán Donalda Trumpa.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová