Hradní závrať z úspěchů může skončit Zemanovou prohrou, hodnotí první kolo Oskar Krejčí

14.1.2018 Redakce Argumentu

Rozhovor: Politolog Oskar Krejčí hodnotí první kolo prezidentských voleb. Proč se nedá mluvit o úspěchu Miloše Zemana a proč má v druhém kole větší šance Jiří Drahoš? 


!Argument: Skončilo první kolo prezidentských voleb. Před několika týdny jste v rozhovoru pro !Argument prohlásil, že Miloš Zeman má malý mobilizační potenciál pro druhé kolo. Co tím myslíte?
Oskar Krejčí: V podmínkách, kdy je veřejnost výrazně rozdělena kolem jedné osoby či jednoho tématu, což je dnes na celém Západě běžné, se zmenšuje počet přebíhajících voličů. První kolo mělo příliš podobu referenda o Miloši Zemanovi – jednalo se téměř o simultánku. Zjednodušeně se dá říci, že se vybíral kandidát, který bude stát v druhém kole proti současnému prezidentovi. Opticky došlo k vylepšení Zemanovy pozice: před pěti lety získal Zeman v prvním kole 24,2 %, včera 38,6 %. Relativní jistotu má ale jen v krajích, kde dostal nad 40 %, tedy především na Moravě bez Brna. Ústecký a Plzeňský kraj také vypadá nadějně. Ovšem množství voličů, kteří se přeskupí od kandidátů vypadlých ze hry v prvním kole, je mnohem menší, než tomu bylo při volbách v roce 2013.

!A: Z vaší odpovědi cítím, že zůstáváte skeptik, pokud jde o Zemanovo vítězství. Můžete být konkrétnější – proč ona pochybovačnost?

O.K.: Matematicky je to prosté. Když sečtete výsledky prvních čtyř Zemanových protihráčů, dostanete se nad 50 % odevzdaných hlasů – konkrétně přes 54,8 %. Což platí, i když čtvrtého vyměníte za pátého – 50,3 %. V prvním případě je to pro Zemana prohra i při předpokládaném poklesu účasti v druhém kole.

!A: Prezident má při souboji o znovuzvolení vždy poziční výhodu. Proč tedy je Zemanův úspěch tak málo výrazný?

O.K.: Už při letmém pohledu je vidět, že v podstatě chyběla klasická kontaktní volební kampaň – kvas kolem volebního štábu; kromě sběru podpisů chyběli pobíhající aktivisté-agitátoři, nebylo vidět letáky, dobrovolnické spoty. Opět to zjednoduším: chybělo desatero – To jsme spolu dokázali! Prvoplánová aktivní podpora Zemana ze strany některých médií, zvláště internetových, přesvědčovala přesvědčené; nepřekročila směrem k nerozhodnutým voličům. Je samozřejmě důležité udržet si volební sponzory, ale zdá se, že volební stratég s originálními nápady, jako býval Miroslav Šlouf, letos chybí. Odhazovat lidi jako ošoupaný spotřební materiál se nevyplácí.

Slavný „Zemák“ nahradily úřední inspekce prezidenta v krajích. Pozoruhodné je, že se Zemanovi nikdy nepodařilo postavit životaschopnou stranickou organizaci. S tím souvisí i nulová snaha Zemana připravovat si nástupce. Strana práv občanů nikdy v parlamentních volbách neuspěla, i když měla dobrý program, sponzory, volební taktiku. Před pěti lety ovšem dokázala vytvořit síť agitátorů. A nejen to. V minulých volbách její organizační tajemník znal snad každého okresního funkcionáře sociální demokracie. I když měla sociální demokracie vlastního prezidentského kandidáta, kontakty byly těsné – a nebyl problém přeskupit voliče sociální demokracie v druhém kole k Zemanovi. Dnes je – částečně i díky Zemanovi – sociální demokracie v rozkladu. A nebyla ničím nahrazena.

!A: Předsedové řady stran – ANO, sociální demokracie, KSČM, SPD – přece vyzvali k volbě Miloše Zemana?

O.K.: Nejde o výzvu, jde o schopnost zorganizovat pomoc v místě voleb.

Když se podíváme na profil Zemanovy kampaně před prvním kolem, pak jejím vyvrcholením bylo vystoupení v Poslanecké sněmovně. Jestli někdo počítal s tím, že se to ve volbách zúročí, zmýlil se hned dvakrát…

!A:
Řada lidí ale Zemana za toto vystoupení chválí!

O.K.: I já si myslím, že to bylo státnické vystoupení. Navíc formou i obsahem v takové kvalitě, na jakou zatím nedosáhne žádný z jeho protikandidátů. Jenže spoléhat na to, že novináři sami vytvoří agitační vlnu a přenesou Zemanovo sdělení až k masovému voliči, je prostě nesmysl. I kdyby chtěli, tak to neumí. A většina nechce. Za druhé, v tomto vystoupení se prezident spojil s Andrejem Babišem – a v předvečer hlasování prohrál. Což bylo předem dané. Myslet si, že voliči ANO nahradí voliče sociální demokracie, je zkratkovité, protože ANO má nedisciplinované voliče a navíc vyvolává příliš velký odpor, mobilizuje antizemanovský tábor. Když nebude Zeman zvolen prezidentem, jakou šanci má Babiš na další pokusy sestavit vládu? Můžeme se do nekonečna přít, zda je v tuto chvíli Babiš pomoc pro Zemana, nebo koule na jeho noze.

!A: Andrej Babiš vyzval Zemana, aby se v této situaci distancoval od své východní politiky. Pomohlo by mu to?
O.K.: Politika není o výrocích. Je naivní si myslet, že když někdo řekne „Projekt Čapí hnízdo je dotační podvod“ a jiný prohlásí „Projekt Čapí hnízdo není dotační podvod“, vše je vyřešeno vytvořením slovní rovnováhy. Je tu obvinění a morální přešlap za čáru, za kterou politik nesmí. Na tom nic nemění fakt, že Evropská unie je plná takovýchto Čapích hnízd napomáhajících koncentraci majetku v rukou vybraných rodin. Když teď Zeman řekne, že je a vždy vlastně byl proti Putinovi, kavárnu nezíská a své příznivce zmate.

!A: Co vás na prvním kole nejvíce překvapilo?

O.K.: V podstatě mlčící mediální mainstream, který byl jindy při každé vhodné i nevhodné příležitosti ostře protizemanovský. … …. …. …. …. …..

(celý text najdete zde)