Rusko oficiálně obvinilo USA z přípravy převratu

21. 1. 2018    zdroj
Ruské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž obvinilo USA z utajeného předání peněz opozičním skupinám. Cíl, který americké orgány sledují, je zcela zjevný: destabilizace politické situace v Rusku. Byla to odpověď ministerstva zahraničí RF na článek, opublikovaný na portálu BuxxFeed, v němž se odhalují důvěrné informace o transakcích ruských diplomatických zařízení v USA. Článek tvrdí, že americké orgány studují “podezřelé převody peněz” ruského velvyslanectví ve Washingtonu.


Jak bylo na ministerstvu uvedeno, takový únik nemohl nastat bez vědomí amerických úřadů.

Ve sdělení se uvádí: pracovníci daného listu nepopírají, že při pokusu o získání komentáře od našich diplomatů použili kontaktní údaje z jejich bankovních profilů.

Ovšem získat tyto informace bez souhlasu příslušných státních orgánů USA je prostě nemožné”, píše ministerstvo zahraničí. Závěr se nabízí sám: toto porušení nedotknutelnosti účtů ruského velvyslanectví je “záležitostí rukou oficiálního Washingtonu”.

Přičemž byly publikované údaje “záměrně zfalšovány a zlovolně interpretovány”. Bylo to provedeno proto, aby to zapadlo “do logiky kampaně v USA ohledně obvinění Ruska” z vměšování se. V tomto případě jde již podle ministerstva zahraniční o trestný čin – porušení utajení bankovních informací.

Snahy amerických rusofobů ale byly marné: nic pohoršujícího se nepodařilo ve zveřejněných informacích nalézt “pro naprostý nedostatek reálných faktů”, protože se jednalo o běžné převody platů, kterým “se snaží přidat konspirační charakter”.

Jak bylo ministerstvem uvedeno, v této situaci americká strana “soudí podle svého vlastního jednání”: už dávno není tajemstvím, že ruská nesystémová opozice je financována ministerstvem zahraničí USA. A ani se to příliš neskrývá, i když se to stále popírá s tím, že čestní “bojovníci proti režimu” působí výhradně z vlastního podnětu, a vůbec ne dle s pokynů “washingtonského krajského výboru”.

Samozřejmě, bylo by přihlouplé se domnívat, že Američané našim “bojovníkům” předávají peníze v hotovosti v nějaké restauraci Matrjoška v Brighton Beach. Převádějí je, a často zcela legálně, řekněme, ruským nevládním organizacím. A samozřejmě že ne z účtů ministerstva zahraničí USA. Za tímto účelem jsou využívány nejrůznější fondy.

Schéma již bylo propracováno v době ukrajinského Majdanu. V polovině roku 2016 hackeři z KyberBerkutu zveřejnili korespondenci pracovníků NED, fondu, který je financován orgány USA a který je hrdý na svou účast v “barevných revolucích” po celém světě. Na základě odhalených dat bylo jasné, že nejprve byla ukrajinská veřejnost rozehřáta opozičními médii, pak se už peníze začaly otevřeně “nalévat” do pouličních protestů.

Přesně takové schéma se Američané pokoušeli a nadále pokoušejí rozvinout i v Rusku. V materiálech KyberBerkutu se uvádí, že “pouze za prvních deset měsíců v roce 2016 bylo na objednávku novináře Davida Sattera, který pracuje pro americké zpravodajské služby, připraveno 24 článků a šetření investigativní žurnalistiky v takových médiích, jako jsou RBC, Vedomosti a Radio Svoboda.

“Hlavním cílem těchto materiálů je diskreditace vůdců Ruské federace, jejich rodinných příslušníků a nejbližších spolupracovníků. Přičemž materiály NED svědčí o tom, že Washington se snaží udělat cokoliv, aby byla podkopána politická situace v Rusku a aby byl zorganizován stejný chaos, který jsme zažili zde na Ukrajině v roce 2013”, napsali hackeři.

Velmi vážně sázeli “američtí přátelé na ministerstvu zahraničí USA” na opozičníka Alexeje Navalného, kterého si otevřeně pěstovali mnohá léta a neponechávali bez povšimnutí události s ním spojené. Dokonce u soudu, kde se projednával případ Kirovlesu, i tam byli přítomni.

Blízko k srdci si Washington vzal zamítnutí ústřední volební komise registrace do voleb Alexeje Navalného jako prezidentského kandidáta: ministerstvo zahraničí USA vyjádřilo “znepokojení” touto skutečností. Mluvčí ministerstva zahraničí RF Marie Zacharová, když komentovala tuto situaci, prohlásila, že to je přímé zasahování do vnitřních záležitostí Ruska.

“A tito lidé se celý rok rozhořčovali údajným “vměšováním se” Ruska do jejich volebního procesu?!”, řekla a dodala, že toto prohlášení není poslední, které zazní z Washingtonu.

Kromě toho Zacharová na svém Facebooku vyjádřila překvapení z vyjádření ministerstva zahraničí USA ohledně “přísných opatření” ruské vlády ve vztahu k novinářům v Rusku.

Podle jejích slov “konkrétně který rezort a jak uplatňuje” přísná opatření proti neshodujícím se novinářům? Nejsměšnější je, že to nyní prohlásili stejní lidé, kteří právě zabali RT a Sputnik do obalu zahraničních agentů, pronásledují ruská média po celém světě, investují obrovské sumy peněz do “protipůsobení ruské propagandě” a nazývají tak všechny, s nimiž nesouhlasí”.

Připomeňme si, že mluvčí ministerstva zahraničí USA Noel Clay konstatoval, že americké ministerstvo vyjadřuje “znepokojení v souvislosti s dosavadním použitím přísných opatření ze strany ruské vlády ve vztahu k nezávislým hlasům – od médií po aktivisty občanské společnosti a opoziční politiky”.

Úřady USA neunavuje obviňování Ruska ze zasahování do voleb, ačkoli ve 20. století se mnohem častěji než ostatní zabývaly zásahy do demokratického procesu v jiných zemích právě ony. A právě USA jsou zodpovědné za 81 ze 117 zaznamenaných intervencí do voleb v zahraničí.

Poznamenejme, že v posledních letech bylo jasně a jednoznačně prokázáno velmi blízké spojení ruské liberální opozice se zástupci ministerstva zahraničí USA a fondy, přidruženými k americkým úřadům. Pokud dřívější obvinění ze spolupráce se Západem “pro nucenou demokratizaci Ruska” demonstranti nazývali “propagandou”, nyní o tom vypovídají fakta.

Stačí například připomenout si i přiznání USA o vyčlenění desítek milionů dolarů opozičním nevládním organizacím v Ruské federaci, i potvrzení vytvoření “sociálních sítí pro vyvolání nepokojů” v různých zemích, i přidělení 5 miliard dolarů ukrajinským “majdanovcům”, i financování protestních bloggerů atd.

Ve skutečnosti nejsou potřebné žádné operace kontrarozvědky – opozičníci a zástupci Západu se odhalují sami. V diskusích v Živom žurnale se tu vyskytovala vzájemná obviňování se z vydávání prostředků grantů “na boj proti Putinovi” na osobní účely, tu Moskovskij komsomolec publikoval povídání známého opozičníka Maxima Petroviče (Solidarita, Parnas, …) o obdržení finančních prostředků na “oranžovou revoluci” z ministerstva zahraničí USA.

Tu byl na Triumfalnoj 31 zadržen pracovník politického oddělení velvyslanectví USA Bond (ne ten), tu jeho kolegové Erik Lundberg a Jeremy Richart “přecházeli” Puškinovo náměstí akorát v okamžiku protestního shromáždění.

Nebo v Kirovu se i u soudu i u piva s vůdci opozice setkával “důstojník” politického oddělení amerického velvyslanectví Covert Kevin Timothy.

Podobných příkladů by bylo možné uvést ještě velké množství, a mnohé z nich jsou již ostatně našim čtenářům dobře známy. Přestat podporovat miliony dolarů ruskou opozici se soucitné americké úřady nechystají, tím spíš v předvečer prezidentských voleb v Rusku. Takže čekáme na další halasná prohlášení z Washingtonu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová