Televizní debata

Jiří Mikeš

26.1. 2018 Rukojmí
Ani opakované naléhání moderátorky nepřimělo Jiřího Drahoše, aby v duelu prezidentských kandidátů prozradil, kým obsadí klíčové pozice na Hradě, pokud bude zvolen. Mediální odborník Jiří Mikeš ho však nepodezírá z toho, že by to divákům České televize nechtěl říci. Myslí si totiž, že mu je tam dosadí ti, co za jeho kandidaturou stojí, aby plnili maximální vstřícnost vůči Bruselu. Soupeř stávající hlavy státu se proti předchozí debatě zlepšil, ale nic víc než nabiflované očekávané fráze nenabídl. Ke všemu Miloši Zemanovi vyčinil za to, že je prezidentem dolních deseti milionů.

Závěrečný duel uchazečů o prezidentský úřad před kamerami České televize pozorně sledoval i hostující profesor na VŠE, lektor komerční komunikace a mediální expert Jiří Mikeš. „Bylo to vydařené představení obou kandidátů, odehrálo se v důstojném prostředí. Pan profesor Drahoš sice působil uhlazeně, ale vystupoval velice agresivně, často takovým úsměškem naznačoval, jak je mu pan prezident z duše nesympatický. Jeho úsměv, zvláště pak rty zkřivené do pohrdlivého úsměvu, svědčil o tom, že rád lidi ironizuje. To pan prezident Zeman v reakcích na některé soupeřovy výroky jen obracel oči v sloup nebo kroutil hlavou. Působil uvolněněji, používal různá přirovnání, jeho věty byly smysluplnější a více zaujaly,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.

Proti úternímu duelu na Primě se Jiří Drahoš zlepšil a byl hlavě státu vyrovnanějším soupeřem. „Jestliže v té předchozí debatě pan prezident zcela dominoval, tentokrát jeho vítězství nebylo tak výrazné. Pan Drahoš byl sice připraven svými poradci lépe než o dva dny dříve na Primě, ale i tak mluvil hodně frázovitě a škrobeně. Byly to jen nabiflované, očekávané fráze, které se hodí do nějakých statementů, oficiálních vyjádření, ale nepůsobilo to, že to tak cítí. Drahošovy argumenty byly tvrdé, měly i nějaký podklad, ale bylo to jen takové pokračování technokrata proti někomu, kdo o věcech více přemýšlí. U Zemana to bylo takové lidštější. Ale celkově měla debata potřebnou úroveň a byla skutečně prezidentská,“ oceňuje mediální odborník.

Psali jsme k prezidentskému duelu:
FOTO Drahoš vyčetl Zemanovi: Vy jste prezidentem dolních deseti milionů. A to je výtka?, žasl prezident
„Já nevím, kdo z občanů ČR je schopen zhodnotit, zda vystoupení z EU je v pořádku, nebo není,“ odmítl Drahoš referendum. Zeman vytáhl papír, nasadil brýle a sdělil jasné slovo. Drahoš slíbil péči o chudé
Drahoš na konci ukázal, jakým je šmejdem a křivákem, zuřil senátor. Zatímco prezident s úsměvem děkoval moderátorce…
Světla zhasla a analytik ČT Rosí se dal do díla: Zeman řekl, že se muslimové v ČR radikalizují, ale tento sociolog říká, že ne. Zato o Drahošovi neřekl ani slovo

Soupeř vytýká, že je Zeman prezidentem dolních deseti milionů

Nejen jeho udivilo, že hned v úvodu na dotaz moderátorky Světlany Witowské, co by nejvíce vyčetl soupeři, prohlásil, že to, že rozděluje společnost, že ji nespojuje a že říká, že bude prezidentem dolních deseti milionů. A když se ho Miloš Zeman udiveně optal: „A tohle mi vytýkáte?“, jeho protivník přikývl a triumfálně řekl: „Právě tohle,“ načež zazněl smích z míst pro hosty. „To si vysvětluji tak, že se spletl, jinak tu reakci nechápu. Pan prezident se toho mohl chytit a rozcupovat ho na tom, komu tedy chce tedy být prezidentem. Ale pan prezident byl nad věcí, asi uznal, že každý se může ve svém vystoupení dopustit nějaké hlouposti, a nijak dál to nekomentoval. To bylo známkou značné velkorysosti. Kdyby takovou hloupost řekl pan prezident, tak jsem stoprocentně přesvědčen, že by mu to pan profesor omlátil o hlavu,“ poznamenává Jiří Mikeš.

Vypozoroval, že Jiří Drahoš nikdy nemluvil o svých záměrech, myšlenkách, představách, vždy to převedl na to, co jeho rival. „V každé Drahošově odpovědi bylo Miloš Zeman tohle, Miloš Zeman tamto, ale o samotném Jiřím Drahošovi jsme se nic nedozvěděli. Jenom útočil, kdežto Zeman hovořil klidněji, kromě tématu migrace na svého soupeře nijak zvlášť nedotíral. Je samozřejmé, když je někdo prezidentem, tak má za sebou řadu dobrých věcí, ale i ty špatné. Ale za panem Drahošem z politického hlediska není vůbec nic. Pokud by ho lidé zvolili, může se to stát, protože někteří lidé – jak říká pan Horáček – dají na to, jak kdo vypadá, jak kdo chodí vzpřímeně, tak pak bychom se možná divili, jakým směrem naše republika půjde,“ myslí si expert na komunikaci.
Drahoš neví, koho si přivede, fandy Bruselu mu teprve vyberou

Až trapně působilo, když měl Jiří Drahoš odpovědět svému voliči na dotaz, co by udělal jako prezident pro zlepšení života lidí na venkově. Začal tím, že řekl, že tazatel správně pojmenoval problémy venkova! Pokračoval o potřebě zavádění internetu a jako na mnohé jiné otázky odpovídal i na tuto, že by o tom mluvil a vyvolával jednání. „Jeho těžko může někdo obvinit, že lže nebo mluví nepravdu, když nikdy žádné konkrétní vyjádření nedá. To jsou jen takové teoretické a seriózně působící věty, ale nejsou to jeho názory. Své názory skrývá za takovou noblesou, poví jen to, co mu poradili, ale nepůsobí to, že by o tom přemýšlel, že by se tím zabýval. Pečlivě se tentokrát připravil, vyposlechl si spoustu rádců, ale neřekl nic konkrétního asi proto, aby neudělal chybu. Ale lidem bez chyby se nevěří. Kdo se snaží vypadat dokonale, vypulírovaně, tak nepůsobí, že je někým z těch deseti milionů,“ vysvětluje Jiří Mikeš.