Lavrov: Americký systém protiraketové obrany obklíčil Rusko!

– kou – 
13.2.2018 ria.ruzdroj
Spojené státy svým systémem protiraketové obrany (NMD) v podstatě obklíčily Rusko po celém jejím obvodu, a zároveň se nyní zaměřily i na Čínu, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pro kanál „Rusko 1“.


„Obecně platí, že pod záminkou severokorejského jaderného problému se rozmísťují objekty americké protiraketové obrany na území Korejské republiky, a nyní v Japonsku. Společně s evropským segmentem amerického globálního systému protiraketové obrany, který je jasně viditelný na mapě, celý systém udivitelně, a ať už náhodně nebo ne, doslova obklíčil Ruskou federaci po celém jejím obvodu, a nyní najednou se už zaměřuje na Čínu. V našem nejlepším zájmu je, aby k se podobné trendy neposilovaly, a musíme si sednou k jednacímu stolu,“ zdůraznil ministr.

Nedávno ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že důležitost tématu protiraketové obrany mezi Ruskem a Spojenými státy roste, a je načase, aby strany zahájily věcnou diskusi o něm.

Ruské orgány opakovaně vyjádřily obavy ohledně plánů USA nasadit prvky protiraketové obrany ve východní Evropě. V této souvislosti už dříve Lavrov uvedl, že nejsou “v žádném případě nejsou úměrné hrozbám, které jako důvod Američané zpočátku vyhlašovali pro vytvoření evropské protiraketové obrany”.

Kremelský seznam

Lavrov v rozhovoru rovněž komentoval své zařazení do seznamu „Kremelského seznamu” Spojených států.

Uvedl že byl lhostejný k zařazení jeho jména do „Kremelského seznamu“ Spojených států, jakož i celkově k vyšetřování ze strany amerických úřadů údajného ruského zásahu do amerických voleb.

„Abych byl upřímný, je mi naprosto lhostejné, co se děje v této oblasti, jako je „Kremelská zpráva“, stejně jako vše, co je spojené s takzvanou „ruskou dokumentací“ ve Washingtonu,“ řekl Lavrov v rozhovoru pro televizní kanál „Rusko-1 “. „Kremelský seznam“ označil za směšný. „Můžete to udělat za půl hodiny,” poznamenal ministr.

Lavrov dodal, že když se objevila první obvinění vůči Rusku o vměšování do volby amerického prezidenta, že „měl velmi těžký pocit“. „Nemohl jsem uvěřit vlastním očím a uším, vycházeje z toho, že mnohé představitele ve Washingtonu z administrativy a Kongresu, které jsem znal osobně a a byl s nimi v kontaktu. Jsou to dastatečně vážní, inteligentní a zodpovědní lidé. Skutečnost, že tato psychóza zbavila všech racionálních zrn, byla pro mě ohromující,” řekl ministr.

Podle svých slov postupně ztratil zájem o toto téma pokračující déle než rok, ale pozoroval to, protože „fakta, potřebuji znát jako součást své práce a odpovědnosti, ale co s tím dělat, ani nevím“.

Americké ministerstvo financí 30. ledna vydalo „Kremelský seznam“, který zahrnoval téměř celé ruské vedení i hlavní ruské podnikatele – více než 200 lidí. Tento seznam byl vypracován v souladu se zákonem „o boji proti americkým protivníkům pomocí sankcí“ (CAATSA), který byl přijat v USA v létě roku 2017. Neznamená automatické ukládání sankcí proti dotyčné osobě, ale naznačuje, že omezující opatření vůči nim ze strany Spojených států mohou být zavedeny v budoucnosti.

Související článek:
Medveděv, Lavrov a Peskov jsou v “Kremelském seznamu” USA!