Proč si nepočkat, zda fyzická likvidace Kuciaka a jeho přítelkyně měla nějakou souvislost s pomstou za to, o čem psal, a nedělat po pár dnech od jejich zjištěné smrti tzv. účet bez hospodského…?

Břetislav Olšer
27.2. 2018   Rukojmí

Po dvou dnech od tragické chvíle, kdy v neděli nalezli novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyni Martinu Kušnírovou policisté v jejich domě ve Velké Mači chladnokrevně zavražděné, už mají všichni jasno. Tedy skoro všichni.Podle policie motiv sice pravděpodobně souvisí s jeho prací, ale vydavatel portálu Aktuality.sk, odmítá zveřejnit cokoliv z jeho investigativní práce.

O čem a o kom mladý slovenský novinář Ján Kuciak přesně psal? Jen z doslechu se ví a to pouze jen zprostředkovaně, že se měl věnovat především kauzám spojeným s vyšetřováním daňových podvodů lidí blízkých vládní straně Smer, často psal také o kontroverzním podnikateli Mariánu Kočnerovi, kontroverzním slovenském podnikateli, který je spojován hned s několika spornými kauzami.

Na Kočnera podal novinář loni v září trestní oznámení za vyhrožování. Podnikatel mu měl tehdy říct, že bude „hledat špínu“ na jeho nejbližší rodinu, zveřejní ji a dosáhne toho, že Kuciak už nikdy nebude psát. Vyhrůžka smrtí? Neprokazatelné, tedy do okamžiku, než policie nepředloží relevantní usvědčující důkazy.

Do té doby je jakákoliv spekulace jen plácnutím do vody… Mimo tyto kauzy se Kuciak na jaře 2017 věnoval například dotacím, které čerpaly firmy v okolí podnikatele blízkého Smeru Miroslava Bödöra.

V posledním článku psal spolu s kolegou Martinem Turčekem o tom, že firma Real Studio K. F. A, ve které měl Kočner podíl a která postavila komplex Five Star Residence, zanikne zřejmě bez splacení dluhu. Se stejným objektem je spojována také kauza, která odstartovala zprávami o neoprávněné dvoumilionové vratce z DPH. O tu si jedna z firem právníka Ladislava Bašternáka zažádala po koupi sedmi bytů v komplexu Five Star Rezidence za 12 milionů eur.

Vše je nyní účelově v režii těch, co za těmito kauzami vidí zavraždění Kuciaka a jeho přítelkyně, aniž by vyčkali, až bude mít policie jasné důkazy, že se tak skutečně stalo. Že v tom nebyl třeba jen úmysl duševně chorého pachatele, jeho nenávist pro úplně jiné věci, než se zvrhlí pisálci snaží prezentovat. Kolik již bylo zastřeleno advokátů či policistů, kteří poslali do vězení lidi, aniž byli púrávě oni, co se jim za to mstili…

Proč nebyli zavražděni jiní autoři, kteří odhalovali podnikatelské nepravosti? Neříkejme hop, dokud jsme nepřeskočili. Vraťme se proto zpět, když byl duben 2013 a prezident Miloš Zeman absolvoval svoji první zahraniční cestu na Slovensko. Setkal se s prezidentem Ivanem Gašparovičem i premiérem Robertem Ficem. Jak to bylo v jedné české pohádce, setkali se u Kolína dva medvídci, dnes u Bratislavy gorila a sněžný muž Yetti…

Slovensko nám posílalo mládežníky na práci, my jim finanční skupinu Penta, která zazářila v případu na Slovensku dočasně zakázanou knihou novináře Toma Nicholsona “Gorila”. Penta používala údajně šest bytů k důvěrným schůzkám s osobami, jejichž postavení veřejného činitele nebo vysokého státního úředníka vyžadovalo maximální diskrétnost a důsledné zajištění anonymity.

(Na přelomu roku 2012 se Slovenskem prohnala korupční kauza Gorila. Stejný název měla i kniha novináře kanadského původu Toma Nicholsona. Ten se prorůstání korupce do vrcholné politiky věnoval tak důkladně, že soud nejprve vydání knihy zakázal. Později zákaz šíření výtisků zrušil…)

Mezi prominentní návštěvníky konspiračních bytů prý patřil i předseda strany Smer-SD Robert Fico, jenž se po červnových volbách 2006 stal slovenským premiérem. A také jeho osobní tajemník, jehož bratr nastoupil po volbách do SIS, tehdejší ministr hospodářství Jirko Malchárek.

A rovněž vlivná sekční šéfka FNM Anna Bubeníková, od roku 2010 šéfka fondu a aktuálně odvolaná vládou navzdory odporu Dzurindovy vládní strany Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKU), dále policejní šéf operativní složky Úřadu boje proti korupci, jehož kontaktní osobou byl onen bývalý policista od „zakuklenců“ jako jeden z hostitelů. A tak dál, aniž by kvůli těmto kauzám byl někdo z novinářů fyzicky “popraven”…http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Slovenska-Gorila-kompletni-spis-dokumentu-221331

Zkrátka žádná zákeřná vražda, natož novináře Toma Nicholsona, se nekonala, ale Ján Kuciak (27), co vystudoval žurnalistiku na univerzitě v Nitře a v minulosti pracoval pro Bakalovy Hospodářské noviny, měl prý být popraven za svoji investigativní činnost…

Podle Nicholsona mu Kuciak minulý týden napsal, že pracuje na případu skupiny, která je pravděpodobně propojena s kalábrijskou mafií ‘Ndrangheta. Operovat by měla na východě Slovenska a údajně neoprávněně čerpá peníze z evropských fondů prostřednictvím fingovaného pěstování rostlin v biokvalitě. Nicholson to uvedl v rozhovoru pro list Denník N.

Každá vražda bez rozdílu je bezesporu děsivá ohavnost a je třeba najit viníky i v kauze Kuciak a odsoudit je. Ale až poté je možné uvádět „objevná fata“, jak jsme už nyní svědky, když různě čteme hoaxy vycucané z investigativního novinářského palce, jak to naše žurnalistika běžně činí pod dohledem Evropských hodnot pornoherce Jakuba Jandy.

Je čas na to, aby se mohlo opět a znovu plivnout na prezidenta Miloše Zemana za jeho slova při setkání s Putinem, že “novinářů je moc a měli by se likvidovat”, čímž měl na mysli pouze jejich odstranění z médií, protože v nich za slušnou gáži jen lžou a špiní nevinné lidi, což je pravda, kterou netřeba prokazovat, jako je to nezbytné třeba v případě smrti Kuciaka a jeho partnerky…

Inu, proč si raději nepočkat na konečný verdikt, zda likvidace Kuciaka měla nějakou souvislost s pomstou za to, o čem psal, a nedělat po pár hodinách od jeho zjištěné smrti „účet bez hospodského“…? Až bude vrah dopaden a usvědčen, budu první, kdo vraždu Kuciaka bez pardonu odsoudí…