S Čínou na mořích, s Ruskem na pevnině. Americký generál poodhalil válečný scénář

-mbi
7. 2. 2018  Eurasia24
Tento článek je ilustrací toho, jaké vyšinuté mozky zaujímají nejvyšší posty ve velení „našich spojeneckých“ ozbrojených sil. Příprava na válku a její provokování jsou pro americké jestřáby a průmyslníky existenční potřebou. Konflikty typu ukrajinského nebo syrského jim nestačí – nejen ve skrytu duše touží po gigantickém střetu s Ruskem a Čínou, mimo území USA.

Spojené státy mají ohledně hrozeb jasno: „hlavní hrozbu pro svět a pro USA zvlášť“ je Moskva, ale na stejném seznamu je i Peking. S každou zemí podle amerických stratégů „bude třeba“ bojovat jinak.

Zástupce náčelníka Výboru náčelníků štábů (Joint Chiefs of Staff) armády USA („čtyřhvězdičkový“ generál letectva) Paul J. Selva si zavěštil, jak asi se budou vyvíjet ozbrojená střetnutí s protivníkem v závislosti na tom, o koho půjde. Samozřejmě, že mezi možné nepřátele zařadil společně s Ruskem a Čínou také KLDR a Írán.

„Například v případě konfliktu s Čínou se hlavní boje odehrají na moři a ve vzduchu. Neznamená to sice, že by se bojů nezúčastnila pozemní vojska a námořní pěchota, ale jejich role bude pouze podpůrná,“ předpověděl.

„Naopak v případě Ruska by boje probíhaly ve vzduchu a na pevnině. Ale ani tady se bez vojenského námořnictva neobejdeme, protože přesun velkého množství vojáků do Ruska a do Evropy lze uskutečnit pouze přes Atlantický oceán,“ přiblížil své vize. „Během přesunu vojsk se asi střetům nevyhneme, ale vše podstatné proběhne až na pevnině.“

Vypořádat se s KLDR bude podle něj mnohem jednodušší, protože Severní Korea používá ruské (sovětské) a čínské zbraně: „A tak studium a poznání našich hlavních protivníků pokrývá i KLDR“. Za poněkud složitější problém považuje Selva Írán s ohledem na členitý terén.

Kolikátý plán na vedení války s Ruskem už to je? Pátý! Pátý plán během jediného měsíce! Zde jsou ty předchozí:

– V Národní obranné strategii USA se uvádí, že „Rusko je výzvou pro celý svět“ a bojovat s ním nebudou jen státy Evropy. Zároveň se však nepočítá se současným vedením války jak s Čínou, tak s Ruskem, neboť USA si zatím nemohou dovolit bojovat naráz s oběma zeměmi, protože na to nemají zdroje – tady jde o již obehranou předehru k výzvám k navýšení rozpočtových prostředků na americkou armádu.

– Také bývalý šéf Pentagonu Ashton Carter se před několika dny (27. ledna) v Davosu rozpovídal o „strašné hrozbě“: „Poprvé po 25 letech od pádu Berlínské zdi vystupuje podle mého názoru Rusko jako náš vojenský protivník. Potřebujeme plán pro případ války a stejně tak potřebujeme i plán pro případ vpádu „zelených mužíčků“ (odkaz na ruské vojáky na Krymu v r. 2014) – protiplán k tomu, co dělají v Pobaltí, kde se snaží využívat ve svůj prospěch otázku národnostních menšin“. A v návaznosti na svoje vystoupení hned navrhl členským zemím NATO vypracovat plán akcí pro případ války s Ruskem.

– Již o týden dříve si ale americké ministerstvo obrany vyžádalo zprávu o připravenosti pěti zemí – Běloruska, Finska, Moldavska, Polska a Ukrajiny – na podmínky válečného stavu. Do hlav obyvatel (nejen) všech těchto států je opatrně vtloukána idea společného nepřítele; to vše je přitom tak, jakoby válka byla jediným reálným řešením či východiskem ze současné situace. „S cílem posílit připravenost průmyslu k podmínkám válečného stavu nebo mimořádných situací musí mít státní plánovací orgány jasnou představu (tj. musí existovat zakázky státu a k tomu musí být vyčleněny prostředky) o činnosti mezinárodních logistických sítí a současně i o otázkách spojených s kulturními odlišnostmi, prací celních orgánů, infrastrukturou, složitostmi zásobování a detaily zajištění logistiky charakteristických pro daný stát nebo oblast.“

– A existuje ještě jeden „strašák“ – dokument nazvaný „Nuclear Posture Review“ (Přehled jaderného potenciálu), jehož obsahem jsou dvě úvahy: Za prvé – v Rusku jsou vyvíjeny minimálně dva (jaderné) systémy mezikontinentálního dosahu, což znamená, že Moskva je stejnou hrozbou pro celý svět a že jí je nutno čelit! A za druhé – na zadržování nepřítele potřebuje armáda USA víc prostředků! Stále častěji je Rusko uváděno jako hrozba disponující smrtícími zbraněmi, stále častěji jsou vydávány nejrůznější metodiky „boje s agresorem“. Na to všechno jsou zapotřebí peníze, hodně peněz, hodně peněz pro rozpočet Pentagonu. Přidejme k tomu využití lidí na zpracování nejrůznějších výpočtů a metodik, jak čelit možnému nepříteli – tedy zapojení lidských zdrojů, snížení nezaměstnanosti, zvýšení oběhu prostředků – a jsme u toho, co sliboval D. Trump ve své předvolení kampani.

Ten pak v zájmu navýšení statistických údajů navzdory protestům ekologů rozhodl také o rozšíření těžby fosilních paliv a zvýšení exportu zdrojů energie. To vše mělo za následek, že nezaměstnanost se opravdu snížila, opět hlavně v těch odvětvích, která jsou spojena s průmyslem. Zaměstnat skoro všechny „papírovou válkou“ s Ruskem a Čínou také není špatné. A využít jejich výpočty a argumenty k zahájení programu vývoje nových supermegaraket je ještě lepší. Trump – to je podnikatel, ekonom a bojovný starý „mazák“. Udělá vše pro to, aby seznam zásluh na konci jeho prvního volebního období byl větší než počet „průšvihů“.

Zdroj: manzal.livejournal.com