Kdo a proč zabil pilota, který zničil Boeing nad Donbasem? Možná verze úmrtí viníka zkázy MN-17: “Byl to nebezpečný svědek”

24. 3. 2018      zdroj a zdroj
18. března zemřel na Ukrajině bývalý pilot Su-25 Vladislav Vološin, podezřelý z účasti na havarii malajského Boeingu 777 17. července 2014. V orgánech činných v trestním řízení bylo oznámeno, že “ve vlastním bytě spáchal sebevraždu devětadvacetiletý výkonný ředitel jednoho z městských podniků v regionu. Rodina byla také doma”. Podle jedné verze se Vološin zastřelil z pistole typu Makarov, uvedl kanál Telegram boris_rozhin. Uvádí se, že na místo dorazili lékaři a vyšetřovací operační skupina policejního oddělení Ingul.


S jeho jménem byly spojeny podrobnosti nehody letounu nad Donbasem v roce 2014. Připomeňme si, že v den havárie Boeingu odstartoval ukrajinský letoun Su-25 řízený kapitánem Vladislavem Vološinem z 299. taktické letecké brigády z letiště s raketami třídy “vzduch-vzduch”, ale vrátil se na základnu bez nich.

Blízcí příbuzní zemřelého řekli místním médiím, že Vološina “tížily problémy”, spojené s rekonstrukcí Nikolajevského letiště, kde působil jako výkonný ředitel.

Jak prohlásil člen Rady pro mezietnické vztahy při prezidentovi Ruska, politolog Bohdan Bezpalko, “je těžké se zbavit myšlenky, že ho tamta strana mohla odstranit jako jednoho z nebezpečných svědků, který by mohl poodhalit závoj tajemství zkázy MN17 a tím posílit postavení Ruska. Protože je zcela zřejmé, že Rusko nepotřebovalo a bylo by pro něj nevýhodné sestřelení tohoto letadla, že to všechno byla provokace, namířená proti naší zemi.”

V posledních letech “Vološin vedl Nikolajevské letiště, minulý rok v létě, když odtud odcházel, ukončil své poselství kolegům frází “budeme žít”. “S “žitím” se to nepodařilo. Zda sám na sebe vztáhl ruku pod tíhou spáchaných zločinů nebo zda mu někdo pomohl, to se časem dozvíme”, uvádí kanál Telegram…

Vladislav Vološin byl jedním z takzvaných “hrdinů ATO”, ukrajinské úřady mu udělily řád “Za odvahu” třetího stupně a čestné uznání kabinetu ministrů.

V létě loňského roku kapitán vojenského letectva Ukrajiny Vološin … při odchodu z armády na rozloučenou prohlásil, že ho pomluvili, a že “v armádě je to samé divadýlko”.

V médiích se objevily screenshoty Vološinovy ​​korespondence, v nichž jsou slova: ” Nebojím se ho. Děti bez otce se nechce zanechat. Ačkoli, … sebevražedné myšlenky mě už týden neopouštějí”. Přiložil kopie pokynů vedoucího Krajské státní administrativy Nikolajeva Alexeje Savčenka a také závěry Státní kontrolní služby o skandálních údržbářských pracích na letišti.

Podle dokumentů lze usoudit, že Vološin chtěl napsat žádost o uvolnění, ale gubernátor prodloužil jeho smlouvu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová