Krokodýlí slzy ve Sněmovně

Jiří Jírovec
7. 3. 2018
Člověk by se takměř rozplakal, skoro jako při divadelním představení, v němž herec naoko umírá, když zrovna vypil jakoby otrávenou kávu a nebo předstírá hlubokou lásku k herečce, kterou nemůže v civilu vystát. Rozhořčení poslanci se ve středeční (7.3. 2018) Sněmovně proměnili v herce. Někteří jistě mají talent. Chrlí do mikrofonu jednu mravnost za druhou. “Demokracie je ohrožena”, volají, “oběti holokaustu jsou znesvěceny”! “Zloděj se spřáhl s popíračem obětí a oba dohromady s komunisty” vykřikují jeden přes druhého.


Chovají se jako politruk z Tankového praporu o němž desátník Střevlíček prohlásil: “Ten si tak nasral do krku, kamaráde, až mu tečou hovna po bradě.”

Vybírají si z výroků protivníků jen to, co se jim právě hodí. Mají pravdu: Lety byly táborem, v němž se koncentrovaly živly nekalého způsobu života. Potíž je v tom, že nikdy nebyly zřízeny jako vyhlazovací koncentrační tábor typu Osvětimi. Teprve v roce 1943 začaly sloužit jako seřadiště k nástupu do vagónů směřujících na rampy německých koncentráků.

Vyhlazovací koncentráky sloužily k likvidaci nepřátel Říše a těch, které diskvalifikoval jejich způsob života. Mezi ně patřily židi i cikáni. Obecně, bědní lidé, kteří nakonec neměli kam utéct.

Při zmíněném jednání ve Sněmovně se neozval ani jeden hlas, který by upozornil na to, že zase máme bědné lidi, které pomocí zákonů a vyhlášek zatlačujeme do kouta.

Jistě, poslanci si nebudou kálet do vlastního hnízda, když jsou sami odpovědni za vznik vyloučených lokalit, za existenci bezdomovců, kteří smrdí špínou v dopravních prostředcích (stejně jako smrděli protektorátním nosům židi cibulí – za Protektorátu ji nesměli kupovat a v tramvaji směli jen do vlečňáků), za lichvu a následné exekuce, za zákazy, které upravují, kde nesmějí bědní sedět. Za stěny a ploty, které nás “lepší” oddělují od toho póvlu. Jsou odpovědni za obchod s chudobou i za rostoucí počet lidí žijících na hranici chudoby.

Najednou se obávají, že výsledek voleb ohrožuje jejich přístup ke korytům. Proto je tolik nářků kolem konání vlády v demisi. Ohrožuje totiž jejich prebendy.

Nějaký Okamura a Lety jsou jim u prdele. Nebezpečí je Babiš. Ne pro demokracii, ale pro ně samé.

Začali tedy prodávat čestnost a dobré mravy a dokonce i ohled k Romům. Chtějí získat veřejnost, ale to se jim těžko povede, protože používají stejné postupy jako ti, kteří prodávají šunt málo tušícímu publiku.