Třetí šálek

Jiří Jírovec
20. 3. 2018

Když se vraždilo v hotelu Excelsior, všiml si inspektor Brůžek použitých skleniček na stole. Zachránil je na poslední chvíli. Nakonec se ukázalo, že šlo o klíčový důkaz při řešení případu. Když zabili Jána Kucjaka a jeho přítelkyni, zbyly na místě činu tři šálky. Zdálo by se, že se kolem nich začnou rojit investigativní novináři. Jsou jich v  Česku i na Slovensku spousty a jsou daleko schopnější (odhodlanější) než policie.

Slovenská policie vyjevila, že kdosi vstoupil nenásilně do Kucjakova domu, nic neukradl, zastřelil dva lidi a zmizel. Informace o tom, že u mrtvol byly náboje (prý znak mafiánské vraždy) byla posléze zmírněna konstatováním, že se tak nějak “rozsypaly” při  “přebíjení” zbraně.
Kdo někdy viděl pistoli, ví, že každá má v pažbě zásobník s několika náboji. Po výstřelu je zpětným rázem závěr posunut zpět a vyhodí prázdnou nábojnice. Místo ní se ze zásobníku zasune do hlavně nový náboj a zase se může stisknout kohoutek. Kdyby se náhodou prázdná nábojnice zasekla, musí být závěr posunut rukou.
Profesionální vrah, který loví po kapsách další náboje a rozsypává je po zemi je postava pro veselohru. Jenže tady šlo o tragedii.
Kdyby byl vrah pečlivý, snažil by se sebrat dvě prázdné nábojnice, protože z  otisku úderníku lze identifikovat zbraň ze které se střílelo.
Po vraždě se neuvěřitelné stalo skutkem. Novináři ztratili svůj pátrací čuch a zdravou nedůvěru k oficiálním informacím. Přijali tézi, že Kucjak psal o mafii, ergo, mafie ho umlčela.
V informačním stínu se začaly dít věci. Otevřely se dveře pro hněv lidu. Pryč s Ficem, pryč s ministrem vnitra a vládou. Lid chce předčasné volby.
President Andrej Kiska má v ruce hořlavinu a s rozvahou hodnou svého najestátu přiživuje ohníčky na náměstích. 
Kiska je podle Wikipedie podnikatel a filantrop. Byl v devadesátých letech rok a půl v USA a tam prý v sobě objevil chuť podnikat. Půjčoval peníze a  vydělal stamilióny. V roce 2014 byl vyšetřován policií pro daňový ůnik. Všici a všude kradnů. Policie případ odložila, protože byla “projevena účinná lítost” a daň byla doplacena. Bylo by přece jenom hloupé mít policejně stíhaného presidenta.
Slovenský president přijal Ficovu demisi. Mohl vyslovit naději, že si nová vláda povede lépe a  slíbit že se on sám postará (v rámci svých ústavních možností), aby stát konal. Mohl vyzvat k uklidnění situace, ale neudělal to. Neříká tak ani tak, kdo se v něm vyzná.

Dávno nejde o Kucjaka. Jde o likvidaci sociální demokracie na Slovensku. První kroky byly udělány a tak ustoupit není kam.