Vůdčí média se spřízněnou sortou politiků ztrácejí nervy. Petr Žantovský se podíval na čísla čtenosti a ledacos pochopil

rozhovor s Petrem Žantovským

4. 3. 2018  ParlamentníListy

Poprvé po zvolení členem Rady ČTK se Petr Žantovský ujal tradiční role glosátora nejzajímavějších událostí, které v uplynulých dnech proběhly sdělovacími prostředky v tuzemsku i v cizině. Čtenářům ParlamentníchListů.cz garantuje, že funkce radního rozhodně nezmění jeho názory a postoje. Kromě toho se tentokrát věnuje alternativním médiím a především jedné idiotské schválnosti, která dává příležitost všem kritikům, kteří by rádi hodili veškerá alternativní média do jednoho pytle s nápisem konspirace, dezinformace a teď i antisemitismus.

Nejviditelnější mediální událostí týdne se stala zpráva o vraždě slovenského reportéra Jána Kuciaka. „K tomu se už vyjádřil každý, kdo udržel v ruce tužku nebo mikrofon. Přitom skutečné pozadí té příšerné události nezná dosud nikdo – kromě osnovatelů a pachatelů. Proto nebudu v řadě těch, kdo dělají účet bez hostinského a využívají tuto tragickou událost k přihřívání vlastní politické polévky, což činí i mnozí čeští novináři, jimž by se náramně zalíbilo být konzumenty nějakých unikátních privilegií,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Podle něj by to nebylo poprvé, co by nás novináři přesvědčovali o tom, že jsou „čtvrtou mocí“ ve státě – vedle moci výkonné, zákonodárné a soudní. „Že to je z podstaty nesmysl, má prostý důvod: všechny jmenované tři druhy moci jsou založeny na volebním mandátu, kdežto novinářská práce toliko na pracovní smlouvě, případně dobrovolném rozhodnutí daného novináře tuto činnost konat, ač k tomu tento jedinec nikým nebyl povolán ani vyvolen. Navíc mnoho novinářů dělá svou práci tak mizerně, že důvěra v jejich výsledky rapidně klesá, a s ní, žel, i prestiž novinářského povolání jako celku,“ poukazuje mediální analytik. 

V první kapitolce svých úvah pod názvem Žijeme v čase nenávisti, zasévají ji také média se Petr Žantovský věnuje případu šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Rostase, u kterého 26. února u  proběhla domovní prohlídka. Konstatuje, že  Článek byl založen na citacích, které vyznívají antisemitsky a končí tím, že Vyjádření názoru není zločin, ale jeho násilné prosazování už ano. A pokračuje:

Poškození alternativních médií, protože kritici je házejí do jednoho pytle

Na druhou stranu rozumí bezpečnostnímu expertovi a publicistovi Janu Schneiderovi, když říká: „Tady nejde o vyjádření názoru, protože Rostas žádný svůj názor neprojevil. On vytáhl jen to nejhnusnější ze slovenských dějin. Není sporu o tom, že toto je rozněcování nenávisti, které již jednou prokazatelně vedlo ke genocidě.“ V tom mu dává za pravdu. „Problém tkví v obsahu pojmu ‚svoboda‘. Někteří si jej vykládají jako příležitost k tomu činit cokoli, co je napadne, a bez ohledu na následky, které to může mít v budoucnu. Jiní vidí svobodu především jako odpovědnost k těm, kterým bychom tou první interpretací mohli uškodit. A právě historických poučení najdeme vždy dost,“ podotýká Petr Žantovský.

Počínání šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Rostase mu vadí také z toho důvodu, co mohou jeho články znamenat z pohledu dopadu na mediální scénu. „Je mi líto, když podobnými – v podstatě idiotskými – schválnostmi se dává snadná příležitost všem kritikům, kteří by rádi hodili veškerá alternativní média do jednoho pytle s nápisem ‚konspirace‘, ‚dezinformace‘ a teď i ‚antisemitismus‘. Rostas poškodil celou alternativní mediální scénu. Nevím, zda si to neuvědomuje, nebo je mu to jedno, ale to na výsledku nic nemění,“ konstatuje mediální analytik.

 

Nejsilnější z oponentů ParlamentníchListů.cz je na pětině jejich čtenosti

Také druhým tématem zůstane u alternativních médií, i když ze zcela jiného úhlu pohledu. „Dal jsem si tu práci a snažil se na všech možných dostupných zdrojích dopátrat toho, jaký skutečný dopad taková média mají. Postavil jsem proti sobě velmi jednoduše nejúspěšnější projekt alternativní scény, jímž jsou Parlamentnilisty.cz, a weby, které jsou vůči nim v nejpříkřejší ‚oponenci‘. Prostudoval jsem si tři portály, na nichž se monitorují návštěvnosti – a tedy dopady – jednotlivých webů. A asi jsem našel i důvod, proč jsou jedny weby tak podrážděné,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Největší průzkum tohoto typu představuje NetMonitor. „Účastní se ho kolem pěti set portálů, od mainstreamů typu derivátů tradičních novin, jako jsou iDnes, iHned, Novinky a podobně přes zpravodajské a názorové weby typu Parlamentní Listy až po marginální, zájmová ‚one man show‘ čítající čtenáře spíše v jednotkách než statisících. Poslední únorový den, ve středu osmadvacátého, uvádí NetMonitor u Parlamentních listů návštěvu 268 tisíc. Nejsilnější z ‚oponentních‘ je zde Forum24, které dosáhlo cca 59 tisíc návštěv, čili je zhruba na pětině výsledku PL.cz,“ srovnává mediální odborník. 

Hlídací pes a Neovlivní.cz v roli ratlíka, který jen poštěkává za vrátky

A to je Forum24 z médií tohoto ražení, co se čtenářského zájmu týče, zdaleka nejúspěšnější. „Další weby jsou totiž ještě o řád níže – třeba Deník Referendum 5,5 tisíc či a2larm.cz 7,5 tisíc. Co mě zaujalo, je fakt, že ‚slavné‘ anti-dezinformační platformy typu Hlídací pes či Neovlivni.cz se v NetMonitoru nevyskytují vůbec. To může mít v zásadě jediný důvod: mají tak titěrnou návštěvnost, že ji nechtějí ani zveřejňovat, protože by tím nutně ohrozily svůj navenek stavěný pomyslný význam a vliv,“ tuší Petr Žantovský, co se může skrývat za neochotou přiznat, kolika lidem tyto weby stojí za návštěvu a seznámení se s jejich obsahy.

Kromě NetMonitoru se pak podíval ještě na další dva weby sledující návštěvnost jednotlivých portálů, a to TOPLIST a Navrcholu.cz. „Ani jeden z nich neeviduje ve svých žebříčcích nejen Hlídacího psa a Neovlivni, ale navíc ani Forum 24, abych zůstal jen u této trojice agilních ‚bojovníků za svatou mediální pravdu a lásku‘. To zřejmě nebude náhodou. Na TOPLISTu jsem našel ze zajímavějších webů jen Pravý prostor s průměrem 11,5 tisíce návštěvníků a Korálův NWOO.org s průměrem 8,5 tisíce návštěvníků. Tato čísla by nás mohla trochu zorientovat na mapě webových zpravodajských a názorových médií. A také ukázat, kdo doopravdy má publikum, a tedy vliv, a kdo jen poštěkává za vrátky jako ten údajný hlídací ratlík, jenž má sice hlučný hlas, ale nemá smysl ani žádný důvod se ho bát,“ ujišťuje mediální analytik.

 

Žádná zákulisní kulišárna, zvolení žádnou změnu názorů nezpůsobí

Závěr dnešního přehledu mediálních zajímavostí pojme zcela netradičně. „Snad mi pro jednou odpustíte, když poslední téma pojednám čistě osobně. Ve středu tohoto týdne mne poslanci Parlamentu ČR zvolili do Rady ČTK. Zpráva o tom vyvolala bouři mnoha ohlasů, nejen zde na PL.cz, serveru, kde se objevuji s mediálními glosami každý týden už víc než pět let. Mnoho pisatelů vyjadřuje obavu, zda náhodou mojí volbou do Rady ČTK nedošlo k nějaké zákulisní kulišárně ve smyslu ‚dej volovi funkci…‘. Jinými slovy, vyjadřují obavu, zda jsem neprodal své názory za třicet stříbrných. Všem těmto dobře míněným obavám rozumím,“ přiznává Petr Žantovský, a proto chce jejich nositelům jasně vzkázat pár slov.

„Předně, moc vám všem děkuji za váš zájem o to, co na PL.cz takový čas říkám a píšu. Podle ohlasů po každém článku usuzuji, že názory, které tu vyslovuji, rezonují s názory velké množiny lidí, kteří jsou, podobně jako já, nejen nespokojeni, ale hlavně znepokojeni děním zejména na naší mainstreamové mediální scéně. Jistě, každý svou nevoli či kritiku vyjadřuje různým způsobem, na můj vkus někdy až příliš lakonicky, nicméně jde o svobodné názory svobodných lidí. Lidí, kteří se o svou svobodu často právem obávají. Protože nesvoboda přichází plíživě,“ připomíná mediální odborník.

 

Dnešní vůdčí média spolu se spřízněnou sortou politiků ztrácejí nervy

A to, ať už jde o omezování dostupnosti jednotlivých webů, zákazy diskusí pod články, znemožňování různé e-mailové komunikace, cenzuru na sociálních sítích a další podobné jevy. „To všechno jsou příznaky toho, že dnešní vůdčí média – spolu se spřízněnou sortou politiků – ztrácejí jistotu a nervy. Naším společným úkolem je nedat se. A k tomu patří i to ‚nenechat se koupit‘. Nikdy jsem nesloužil žádným politikům, neposlouchal jsem žádné politické rady a návody, ani za komunismu, ani po něm. A už jsem dost starý na to, abych s tím teď začínal,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Výsledky volby do Rady ČTK ho nejen potěšily, ale bere je i jako velkou odpovědnost. „Tato tisková agentura je pro mnoho dnešních mainstreamových médií jakýmsi prvním sítem a orientačním bodem. Odpovědnost ČTK vůči požadavku práva veřejnosti na úplné, všestranné a nezkreslené informace je zakotvena nejen v článku 2 samotného zákona o ČTK, ale samozřejmě i v mnoha dokumentech vyšší právní moci, od naší ústavní Listiny základních práv a svobod po Chartu lidských práv OSN. Takže nemějte strach. I v tomto ctihodném působišti budu mít právě toto na paměti víc než co jiného. Ostatně, doufám, že mě z toho budete moci dál symbolicky zkoušet – pokud mi teď pan vydavatel PL.cz nesdělí, že už o mé názory nestojí. Což nepředpokládám,“ dodává s úsměvem mediální analytik.

(celý text najdete ZDE)
– – –