Vzkaz Waltra Litviněnka Therese May aneb, co by měla vidět (vědět) Theresa May, než se vrátí z výletu do Říše divů za zrcadlem.

Vladimír Franta
23.3.2018 Literárky
Tentokrát čtenářům nenabídnu žádnou analytickou úvahu. Realita je sama sobě analýzou. Učinil jsem několik „print screenů” z vysílání ruské televize dostupného na You Tube. Jen řeknu, kdo je zachycen na záběrech opatřených titulkem, který si dovolím přeložit, což by ale nicméně zvládl zřejmě každý. Přiznám se, že k dané věci by bylo nejlepší říci no comment. Přesto si několik poznámek neodpustím. Nejprve si zopakujeme fakt, že v Británii doběhl seriál „Strike Back”, ve které figuruje bojový plyn Novičok. Jakmile tato fikce skončila, máme tu reálný útok na bývalého ruského dvojitého špióna, jenž žánrově navazuje na poloniovou kauzu s Litviněnkem z roku 2006.


Předehra: Lži o Cavalese a okinawských prostitutkách místo omluvy
Kde jsou ty časy, kdy Američané „sestřelili” křídlem bojového letadla kabinu lanové dráhy s následkem smrti pasažérů. Posléze dokonce natočili epizodu JAGu, ve které vše shodili na fiktivní náctiletou pilotku civilního letounu. Kde jsou ty časy, kdy série znásilnění na Okinawe, za něž mohli američtí mariňáci, Hollywood traktoval tak, že si za to ty „prostitutky” mohly samy. Nyní v Británii postupují zrcadlově. Nejprve natočí film, který zrealizují. Ptáte se, kde beru jistotu? Tak se podívejte na obrázek č. 1.

Katarze: Walter Litviněnko, otec „toho Litviněnka”, na přátelském setkání s údajným poloniovým vrahem jeho syna A. Lugovým 20. března 2018
Obr. 1
 

Co na to říkáte, kvazi železná paní Terezo? Co na to říkáte, pane věčně střapatý Borisi Johnsone? Co na to říkáte, uhlazený pane Macrone? Seriózní pane Franku Waltere Steinmeiere? Před vašimi úřady by měla začít chodit procesí kolportérů Strážné věže a  tisknout vaše zvonky. Oni se totiž tak strašně moc chtějí probudit, že bychom s nimi mohli procitnout po zimní sezóně i my. Doufejme, že jsou alespoň bdělí profesionálové Bodie s Doylem. Pokud ne, pak už pomůže jedině Randall s Hopkirkem.

No neřekli byste, že vidíte „tři mušketýry po dvanácti letech”?
Obr. 2
 

 
V pořadu „Pusť govorjat” (Ať hovoří) Walter Litviněnko poukázal na nesrovnalosti s příběhem O otráveném Litviněnkovi, načež se hrdě přihlásil k tomu, že je voličem Vladimíra Putina.
Dodávám: Pokud dle Evropy Krym volil pod hrozícími hlavněmi kalašnikovů, pak by Walter Litviněnko musel být herec hodný Oscara, aby sehrál takovouto hereckou etudu. Co etudu. Tohle je hotový Meisterstück, zejména připustíme-li dále, že vedle otce Litviněnka sedí A. Lugovoj a také Alexandrův bratr! Kdo by měl být přitom na Lugového naštvaný více samotného otce zavražděného. Co je tohle za absurdistán? Kdo tedy lže? A o čem?

Něco smrdí v Salisbury
Obr. 3

Experti poukazují, že kdyby v Británii provedli Rusové útok bojovým plynem, byli bychom svědci rozsáhlých evakuací, bylo by nemožné, aby práci lidí ve skafandrech přihlíželi zívající policisté a hasiči, a to tak že v bezprostřední blízkosti protichemické jednotky! Vypadá to, že je tady někdo silně nekompetentní, jestli vystavuje obyvatele UK ohrožení poté, co byla konstatována bojová otravná látka. Proč mlčí Scotland Yard?

Vojenští experti rozlišují bojové látky od jedů. V  případě expozice bojovým látkám, které jsou navíc úzce cíleny, se nedá předpokládat přežití. Co se vlastně nyní děje se Skripalovými? Jaký je jejich stav? Kdy je uvidí veřejnost? Proč Mayová uvalila na kauzu Litviněnko status „přísně tajné” po dobu příštích sto let? Jak to, že nevidíme alternativní verze, které se prověřují. Platí zde presumpce viny? „Highly likely” je patrně od nynějška volačka Ruské federace; společně s českou specialitou „ruská vejce” a představou medvěda (nikoli Medveděva – ten sedí v kanceláři) pobíhajícího po Moskvě.
Obr. 4
Litviněnkův otec, který na obr. 5 hladí A. Lugového!?!
 
Tohle je více než setkání „tří veteránů”. Zde se jedná málem o rodinnou idylu. Dost však ironií a cynismu. Musíme si dát do souvislosti, že se neustále přetřásá to, že Asad haraší chemickými zbraněmi. Euroatlantický prostor vyčerpal téma „zpackaných” sočinských her, moc již nezabírá otázka protiruských sankcí, co dělat s Brexitem a preferencemi paní Terezy, co dělat v situaci, kdy ke střelbě na Majdanu se hrdě v italské televizi přihlásili gruzínští snajpři? Co dělat, když doběhl ten skvělý seriál Strike Back, Okupace či nezabral film NATO „Lesní bratři”? Co dělat, aby se na poslední chvíli sabotovalo Mistrovství světa ve fotbale, jež má hostit Ruská federace? Co dělat, když jsme tomu Putinovi nahráli body ve volbách?

Obr. 5

Na všechny otázky může odpovědět hrdinka Ukrajiny, již nyní chtějí zbavit imunity, poté zřejmě příčetnosti, Nadija Savčenková ve svém klipu

Na závěr Savčenková doslova říká: „Tak co, posrali jste se?”
Nicméně citujme závěrem raději báječného dramatika W. Shakespeara: „How every fool can play upon the world!” Jak je vidět: Highly likely – he/ she can! A jak v Británii píší realitu?
– – –