Zrobotizovaná svoboda slova

Martin Kunštek
27. 3. 2018
Divně se nám zvrhla svoboda slova v podání americké firmy Facebook. Turecká armáda spolu s džíhádisty páchá v kurdské provincii Afin na severu Sýrie válečné zločiny. Jako agresor vtrhla na cizí území. Vraždí civilisty. Provádí genocidu Kurdů. Slovy trestného zákoníku potlačuje práva a svobody lidí. Děje se tak na rozkaz tureckého prezidenta Recepa Erdogana, který se netají obdivem k nacistickému diktátorovi Adolfu Hitlerovi. Když však srovnáte Hitlera a Erdogana obrázkem, tak FB příspěvek smaže. Protože prý odporuje pravidlům komunity, které zakazují hlásat násilné ideologie.


Docela se divím, že ještě nějaký facebookový účet má nejen Erdogan, ale i turecká armáda. A dokonce i zvláštní jednotky Šedí vlci, které zle srovnat s nacistickými jednotkami Waffen SS. Jejich příslušníci se fotí s mrtvolami kurdských civilistů, které popravili. A ještě se tím chlubí nejen na FB. Podobně jako se s hromadami svázaných zastřelených Židů v Bělorusku během 2. světové války fotil SS Obergruppenführer Erich von dem Bach – Zelewski. Po válce odsouzený jako nacistický válečný zločinec.

Hitler a britský ministerský předseda Chamberlain, Mnichov 1938

V pondělí 26. března 2018 se v bulharském městě Varna sešli na evropsko – tureckém summitu s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem nejvyšší představitelé EU – předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, předseda Evropské rady Donald Tusk a Bojko Borisov. – premiér Bulharska, která aktuálně předsedá EU. Zveřejnili společnou fotografii, která mi připomněla jiný summit. Sešel se v září 1938 v Mnichově. A naši tehdejší evropští spojenci Francie a Velká Británie na něm nacistickému diktátorovi Adolfu Hitlerovi odsouhlasili, že může zabrat československé pohraničí. Následovalo vyhnání Čechů, zatýkání Židů. A pak i okupace zbytku Československa. Stanné právo, popravy bez soudu a koncentrační tábory.

 Po mnichovu 1938

Dnes je situace obrácená. Turecká armáda vojensky vtrhla do severosysrské kurdské provincie Afrín. Po dobytí téměř celého kantonu a spáchání mnoha válečných zločinů se Erdogan sejde s evropskými mocnostmi. Nejvyšší pohlaváři EU se s ním objímají. Potvrzují tím jeho slova, že Turecko je demokratická země. A jak má právo na obranu. Co na tom, že „se brání“ na cizím území a páchá při tom genocidu?

V celé Evropě se našel jen jediný státník, který Erdogana za válečné zločiny na summitu kritizoval. Rakouský premiér Christian Kurz (OVP). S tureckým obdivovatelem Adolfa Hitlera, který zatýká studenty protestující proti válce a vězní na doživotí novináře, si odmítl i podat ruku. Natož se vyfotit. Premiér země, která se stala první obětí Adolfa Hitlera a jeho rozpínavosti 3. Říše.

Naši zástupci na summitu mlčí. I když Češi byli na řadě hned jako druzí. Stropnickému (ANO) zřejmě doma zapomněli napsat nějaké repliky do scénáře.

Touto cestou si dovoluji osvěžit paměť a provést srovnání. Na první černobílé fotografii si podávají ruce německý kancléř Adolf Hitler a francouzský premiér Eduard Dalladier. Přihlíží britský premiér Neville Chamberlain a italský duce Benito Mussolini. Mnichov 1938.

Představitelé EU a Erdogan, Varna 2018

Na druhé barevné fotografii si podávají ruce bulharský premiér Bojko Borisov, předseda Evropské rady Donald Tusk, turecký prezident Recep Erdogan a předseda EK Jena-Claude Juncker. Varna 2018.

Pro ty, kterým se zdá podobnost čistě náhodná přikládám i mapy. Na první je vyznačeno pohraničí, které Československu se souhlasem evropských velmocí zabral Hitler v roce 1938.
  Na druhé je situace na severu Sýrie. Červené je území ovládané vládními vojsky SAA. Žlutí jsou Kurdové. Tmavozelené je území, které okupují džihádisté podporovaní tureckou armádou. A světle Zelené je území Afrinu okupované tureckou armádou.