Jaká bude odpověď Moskvy na americkou agresi proti Damašku?

Selfí amerického vojáka na základně Qayyara (Sýrie)

Andrej Arešev
12. 4. 2018 Fondsk.ru, překlad Outsidermedia

Část ruské armády v Sýrii má bojovou pohotovost
Rozvířená informační a politická kampaň USA a jejich spojenců s absurdním důvodem „chemického útoku“ v Dumě ve Východní Gutě přivedla Washington a Moskvu na pokraj válečného konfliktu. Trump řval proti Rusku a Íránu s obviněním, že podporují údajný rozkaz Bašara Asada provést chemický útok a slíbil rozhodnout se během dvou dní na odvetných opatřeních.

Wall Street Journal píše:  

„USA již mají jeden raketový torpédoborec USS Donald Cook na východě Středozemního moře, odkud může poslat jakýkoliv úder na Sýrii. … Druhý, USS Porter tam může připlout během několika dní.“  

Před setkáním s vojenskými veliteli řekl Trump novinářům, že po prohlédnutí videomateriálů o prý mrtvých ženách a dětech v Dúmě byl připraven k přijetí „rychlého řešení“.  

„Nezůstane to bez odpovědi a ta bude mohutná. Kdy – neřeknu. Nemůžeme připustit taková zvěrstva jako toto. Přijmeme důležité rozhodnutí během nejbližších 24 nebo 48 hodin.“

Turecký Hurriyet píše, že válečná loď USA Donald Cook je vybavena křídlatými raketami Tomahawk a systémem PRO Aegis a přiblížila se na 100 km od Tartúsu. Nejméně čtyřikrát ji obletěly ruské bojové letouny, ale tuto informaci Pentagon odmítl. Předseda výboru Státní dumy pro obranu Šamanov uvedl:

„V oblasti Tartusu je ve vzdálenosti 150 mil skupina lodí vojenského námořnictva USA. Podle přijaté mezinárodní praxe mají být potenciální aktéři událostí informováni. My informováni nejsme, ačkoliv jsme podle zákonných ustanovení ratifikovali úmluvu o našich dvou základnách v Tartúsu a Hmeimimu.“

Američtí diplomaté dávají najevo, že raketový útok na Sýrii přijde bez ohledu na výsledky zasedání RB OSN a hypotetického vyšetřování, které krom Moskvy a jejích spojenců v Sýrii nikdo nepotřebuje. Poslední den bylo z Dumy odsunuto přes 3600 bojovníků a členů jejich rodin. Situace na místě se stabilizuje, bojové akce jsou ukončené. PR specialisté teroristické Džabhat an-Nusry prý pracují v podmínkách chemického útoku, aniž by si však chránili ruce a obličej. Ministr zahraničních věcí RF nejednou upozornil, že je cílem tvrzení o použití jedovatých látek syrskou armádou ochránit teroristy a odůvodnit možné útoky na Sýrii. Nepovedlo se jim odvrátit destrukci teroristické bašty v Dumě a potřebují zamezit návratu dalších oblastí, které interventi změnili na okupační zóny, pod kontrolu syrské vlády.

Ve Foreign Policy napsal expert z Centra nové americké bezpečnosti Geras, že pro co nejcitelnější ztráty Bašara Asada a patřičný signál od Trumpa budou USA útočit na více cílů, ve srovnání s loňským útokem na základnu Šajrát. Tak, aby byly vojenské možnosti syrské armády zlikvidovány. Mohou to být objekty na východě i na západě země. Je v tom i bezprostřední nebezpečí pro Hmeimim. Takové nebezpečí musí být v každém případě znemožněno.

V noci 9. dubna vypustily dva izraelské letouny přes území Libanonu (což je porušením mezinárodního práva) osm řízených leteckých bomb SPICE na vojenskou základnu T-4 (Tajfúr) v provincii Homs. Pět bomb bylo zneškodněno syrskou PVO (asi Panciry – S1) a tři se roztrhaly v západní části základny. Zahynulo přibližně 15 syrských a íránských vojáků. Na této základně jsou jak Íránci, tak Rusové. Právě odtud se vypouštějí drony na okupované Golanské výšiny přilehlé k jižním provinciím Sýrie Dará a Kunejtra, které kontrolují teroristé. Bezpilotníky také mohou shromažďovat informace o činnosti amerických okupačních sil na východ od Eufratu. Neklid Izraele a jeho spojenců lze pochopit: po osvobození Východní Ghúty může syrská armáda, která dostala k dispozici velké množství těžkých zbraní, zahájit útok na provincii Dará.

Izraelský útok, který hlídali Američané, je posuzován některými odborníky jako možný průzkum sil před masivním útokem Tomahawky z amerických korábů ve Východním středomoří a vyzkoušení možnosti ruské PVO S-400 a prostředků radioelektronického boje. Podle WarGonzo jsou ruské a syrské oddíly ve stavu vysoké pohotovosti.

Je možné předpokládat různé varianty akcí USS Donald Cook a USS Porter, ale pro zneškodnění jimi vypouštěných raket bude učiněno maximum. Začátkem března, po obvyklých nerozvážných válečnických řečech americké velvyslankyně při OSN Haleyové varoval náčelník generálního štábu ruské armády generál Gerasimov před možnou odvetou na raketový bombový útok na Damašek:  

„V případě ohrožení života našich vojáků přijmou ozbrojené síly RF odvetná opatření proti raketám i zařízením, které je použijí. Zástupce RF v OSN Vasilij Nebenzja upozornil 9. dubna Washington na rizika vývoje situace v Sýrii podle válečného scénáře. Příslušnými kanály jsme upozornili americkou stranu, že silové akce proti Sýrii pod lživými záminkami mohou vésti k nejtěžším následkům. Na zákonnou žádost vlády Sýrie jsou na jejím území přítomni ruští vojáci.“

Převzato z Fondsk.ru
Překlad: Zajoch