Zeman hodil záchranný kruh stranám KSČM a SPD II (polemika)

Jiří Jírovec
12. 4. 2018
1) Nepřišel jsem z Kanady abych “hned” hodnotil. O české společnosti píši od roku 1997. Od roku 2014 žiji takměř trvale v Praze.
2) S MUDr Davidem se občas rozcházím. To je ale dáno rozdílnou životní zkušeností. On má za sebou členství v ČSSD a ministerskou pozici, takže zná politiku zevnitř. Já, jako stranicky nezúčastněný pozorovatel, vidím věci zvenčí.


3) Můj článek se v podstatě týká budoucnosti KSČM a SPD. Když odmítnou Babiše, tak se tyto strany odepíší. Když odejde Babiš a ANO bude vládnout třeba s ODS, stane se to samé. Pravice je zašlape do země. KSČM i SPD potřebují prosadit něco ze svých programů.

Zákon o obecném referendu, který by umožnil hlasovat o vystoupení z NATO a  EU měly KSČM a SPD nechat v pozadí. Měly by se zaměřit na suspendování české účasti ve vojenských akcích NATO.

4) Jsem “starý” člověk a nemám potřebu vlastní věkovou kategorii jakkoli podceňovat. Ivan David má pravdu, že starší člověk snadněji přesvědčí mladého než naopak.

Potíž je, jak se k těm mladým dostat. Můj vnuk organizoval jakýsi večer na svém gymnáziu. Mohl říct, že má dědečka, který by mohl něco říct o svých zkušenostech z Kanady i o české politice. On se ale o moje názory nezajímá. Teď letí Feri a tak pozvali jeho. Prý s nimi v soukromí “pěkně mluvil”. A taky pozvali Drahoše…

Zlatou mládeží jsou pro mě Piráti ve Sněmovně. Nejen Feri.

5) Věk představitelů KSČM jsem zmínil, protože je v kontrastu s nadcházející generační výměnou na české politické scéně. KSČM nemá media, takže je pro ni obtížné cokoli prosazovat.

Má proti sobě zákon o protiprávnosti předcházejícího režimu. Jsou tak uťápnutí, že nejsou schopni obhájit ani tak jednoduchou pravdu, že Gottwald byl významný československý politik. Adjektivum významný totiž neznamená vynikající.

6) Přímá demokracie je v podstatě prázdné heslo. Mohla by fungovat jen na místní úrovni, pokud by (jako v Kanadě) nesoutěžily o pozice politické strany, ale osobnosti, které místní lidé znají a potkávají. Na provinční a federální úrovni jsou zavedené politické strany, které mají peníze a nikdo
se mezi ně nedostane.

V maloměstě, kde jsem žil, se v místních volbách soutěžilo o tři pozice: starostu, místostarostu a zastupitele v městské radě. Kandidátky jsou oddělené, každý uchazeč smí být jen v jedné.

6) Před dopsáním tohoto textu jsem si přečetl článek Jiřího Dolejše v Referendu (http://denikreferendum.cz/clanek/27434-co-udela-zeman-v-druhem-pokusu-o-vznik-vlady). Podle mého názoru hází Filipovi vidle do případné spolupráce s ANO.

Jde o blábol, který nebere v úvahu, že jediným zájmem pravice a Sobotkových pohrobků v ČSSD, je likvidace Babiše a tím pádem ANO. Možná si to přeje i Dolejš. Troufám si tvrdit, že bez spolupráce s ANO nedosáhne KSČM nic.

Pokud jde o ČSSD, Hamáček a Zimola neměli mandát, aby něco dohodli. Jejich snaha dostat MV je pozoruhodná. Asi vědí, co se přes MV dá zařídit. Mají na to odborníka Chovance. Zde je poslední odstavec Dolejšího článku:

“Jednající strany jsou odpovědné svým voličům, že budou prosazovat to, zač dostaly hlasy. A pochopitelně je třeba jasně před veřejností ukázat, že ti, co budou vládnout, neustoupí šířícím se fašizujícím tendencím narušujícím svobody a práva těch druhých. Věřím, že i v hnutí ANO je řada
takových, kteří by kontaminaci své vlády politickou fašizací nechtěli připustit.”

Dolejš bohužel skončil dřív než mohl myšlenku o fašizujících tendencích rozvinout. Možná měl na mysli skandalizování Babiše a Zemana na ulicích. Možná rasismus nebo vyloučené oblasti. Kdo ví.

Pokud jde o SPD, té byl vzat vítr z xenofobních plachet tím, že Okamurovu rétoriku převzala většina stran. Cožpak někdo chce cikány a přistěhovalce? Ani křesťany jsme nevzali. Slova jako válka a člověk nejdou politikům přes pysky.