Korotčenko o útoku na Sýrii: USA znovu použily mezinárodní právo jako toaletní papír

15. 4. 2018     zdroj
Postoj Ruska k dnešním akcím USA, Velké Británie a Francie v Sýrii by měl být symetrický. Federální zpravodajské agentuře to sdělil vojenský expert Igor Korotčenko. “USA opět spolu s Velkou Británií a Francií ukázaly, že používají mezinárodní právo jako toaletní papír”, řekl. “Není to nic nového. Bylo to v devadesátých letech. I v Iráku, i v Libyi … Je to nová realita současného světa, na základě níž musíme vlastně pochopit, kam směřovat dál a jak na to reagovat”. Podle Korotčenka je nyní realita následující: Rusko je samo. A kromě armády, flotily, ekonomiky a obranného komplexu se na nikoho nemůže spolehnout.


Igor Korotčenko vyzval, abychom si “nedělali iluze” ohledně možného rozkolu v NATO kvůli absenci Německa v seznamu zemí, které se zúčastnily dnešní agrese proti Sýrii.

“Nestane se to”, poznamenal šéfredaktor časopisu Národní obrana. “V každém případě bude podstatná část Evropy podporovat USA, přesněji politicky, přestože vyjadřují znepokojení a přestože nemají zájem vstoupit do koalice ohledně války v Sýrii. A druhá část, jako Francie a Velká Británie, se zúčastní”.

Podle Korotčenka je nyní realita následující: Rusko je samo. A kromě armády, flotily, ekonomiky a obranného komplexu se na nikoho nemůže spolehnout.

Pokud jde o detaily agrese západní koalice proti Sýrii, šéfredaktor časopisu Národní obrana uvedl, že “staré systémy protivzdušné obrany byly s to zničit americké Tomahawky”.

“Nehledě na to, že ruští odborníci dosud neprostudovali fragmenty raket koalice, sestřelených na příletu k cílům na území Sýrie, zastaralé systémy protivzdušné obrany je teoreticky mohly zničit”, říká Igor Korotčenko. “Byl bych samozřejmě rád, kdyby byly fragmenty amerických raket předloženy. Sama o sobě raketa Tomahawk, která se pohybuje podzvukovou rychlostí, může být, v případě přítomnosti systému pro zadání cíle, zničena dokonce střelou zastaralých komplexů protiraketové obrany. Samozřejmě, jestliže bylo takové zadání cíle na tyto komplexy provedeno”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová