OSN žádá v roce 2018 650 milionů dolarů na pomoc syrským uprchlíkům

23. 4. 2018     zdroj
Evropě hrozí nová migrační krize, pokud světové společenství neposkytne dostatečnou pomoc syrským uprchlíkům na Blízkém východě, varuje OSN. Rozpočet Světového potravinového programu OSN (WFP) potřebuje do konce roku 2018 650 milionů dolarů na pomoc syrským uprchlíkům. Uvedl to 23. dubna v Berlíně ředitel WFP Jakob Kern. Informoval o tom portál Deutsche Welle.


Podle jeho vyjádření je zapotřebí 313 milionů dolarů z této částky na zaopatření přibližně 6 milionů uprchlíků, kteří neopustili Sýrii, a dalších zhruba 300 milionů dolarů pro téměř 5,6 milionu Syřanů, kteří uprchli do Libanonu a Jordánska.

Zástupce WFP v Jordánsku Ralf Suedhoff sdělil, že 650 milionů dolarů bude stačit jen k poskytnutí uprchlíkům toho nejnutnějšího, protože pro každého uprchlíka v Jordánsku a Libanonu je denně přiděleno 22 až 25 eur.

Suedhoff také upozornil, že pokud světové společenství neposkytne dostatečné finanční prostředky na zaopatření syrských uprchlíků na Blízkém východě, pak se v Evropě může zopakovat migrační krize v letech 2014-2015.

Podle údajů OSN hledá dnes v blízkovýchodním regionu celkem 11 milionů Syřanů útočiště. Téměř polovina z nich zůstává v současné době v Sýrii.

Na Jordánsko s počtem obyvatel 9 milionů připadají 3 miliony syrských uprchlíků, na Libanon s počtem obyvatel 4 miliony – 1 milion.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová