Tipy pro česká media

Jiří Jírovec
26. 4. 2018
Kde se někdo ptá, tam nikdo neodpovídá a kde by někdo odpověděl, tam se nikdo neptá. Edward Albee
V Česku je prý ohrožena nezávislost novinářů. Klesli jsme v jakémsi žebříčku, ale jen o několik míst, takže situace stále ještě není zoufalá a naši stateční a neovlivní(telní) mohou prokázat, že jsou schopni odhalovat nepravosti bez ohledu na tom komu padne.
Nabízejí jim tři obrovská témata.


1. ČSSD svým handrkováním o Ministerstvo vnitra naznačila, že nezávislost policie nemusí být úplně neprůstřelná. Kdyby ANO mělo MV, Babiš by prý mohl ovlivnit kauzu Čapí hnízdo.

To je zajímavý nápad, protože naznačuje, že policii lze ovlivnit. A je jedno jestli zahájením vyšetřování nebo odložením udání. Stačí mít na příslušné úrovni “svoje” lidi.

Za posledních 10 let se na postu policejního presidenta postupně vystřídali Martinů, Lessy, Červíček, znovu Lessy a nakonec Tuhý. Dá to práci mít svého člověka na správném místě.

Výchozím bodem by pro nezávislé novináře měla být věta, kterou původně pronesl Babiš: “Kdybych nebyl v politice, Čapí hnízdo by nikoho nezajímalo”. V mediích ji nikdo nerozporuje. Z hlediska konečného soudního výroku je zcela neutrální.

Podstatné je, že kdosi využil policii (a následně státní zastupitelství) k politickému boji. Anonymní udavač nemohl mít víc než podezření o pozadí projektu Čapí hnízdo. Jak známo policii trvalo velmi dlouhou dobu než jednoduchou situaci rozklíčovala. 

2. V návaznosti na (1) lze zkoumat snahy odstranit z politické scény ANO, nyní SPD a samozřejmě i KSČM. Ústava ČR v Článku 5 říká toto:

“Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů.” Vývoj v ČR nemá příliš daleko k potlačení volné soutěže ani k násilí na ulicích.

Pozoruhodné je jednání ČSSD s ANO. Hamáček a spol pokračují v sobotkovském hlupáctví, totiž v představě, že se jednoduše podaří odstavit Babiše od moci. Stačí dát do koaliční smlouvy podmínku, že když odstoupí všech 5 ministrů, musí do týdne padnout celá vláda. Takový únor naruby. Jenže koaliční smlouva je právně nevymahatelný dokument. Babiš totiž odstoupit nemusí. Ledaže budou předčasné volby.

3. Media by se měla zabývat úlohou sociálních sítí v demokratickém procesu. Marek Benda odpověděl v Parlamentních listech na otázku “Domníváte se, že by vláda opřená o komunisty vyvolala u veřejnosti protesty?” takto:

“To samozřejmě nedokážu odhadnout. Byl jsem příjemně překvapen, že účast Ondráčka v čele komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů vyvolala takové protesty mladých. Vyvolání protestů mé generace je pochopitelné, ale že i mladí lidé vidí jako problém nereformovanou KSČM, je pro mě příjemné zjištění. Uvidíme, co se stane příště.” Tento zkušený politik nechápe nebo spíš zatím nechce vidět, že ti mladí jednají na základě jednoduchých hesel. Teď možná chtějí dát přes držku Ondráčkovi, ale třeba není daleko doba, kdy se sesíťuji pod heslem “Pusťte nás na ně!” a půjdou nabít třeba Bendovi.

Čeští politici předváději tanečky na palubě Titaniku. Jeho podpalubí zavalují sociální problémy, ale ty jsou jim – no víte kde. Mají svoje záchranné čluny a včas se vydají do bezpečí.