“Umíme reagovat jak se patří a velmi tvrdě”. Proč bylo Rusko znovu obviněno z chemických útoků v Sýrii

9. 4. 2018        zdroj
Mnoho internetových portálů a televizních kanálů oznámilo, že syrská armáda v noci na 8. dubna údajně provedla chemický útok ve městě Dumy. V důsledku působení látky zahynuly desítky civilistů. Přičemž oficiálně nebyly informace o okolnostech útoku potvrzeny. USA se nezačaly orientovat v situaci, hledat fakta a důkazy, ale místo toho tradičně obvinily Rusko. Údajně Moskva tak podporuje existující v Sýrii režim, takže je nyní také zodpovědná za nepotvrzený chemický útok na civilisty v Dumě. Postoj americké administrativy vyjádřila oficiální mluvčí ministerstva zahraničí USA Heather Nauert.


“Režim Asada a ti, kteří ho podporují, musí být pohnáni k odpovědnosti a musí být okamžitě odvráceny další útoky. Rusko se svou neoblomnou podporou režimu je definitivně zodpovědné za tyto brutální útoky”, řekla Heather Nauert.

Zároveň se Washington obrátil na Moskvu, aby společně s mezinárodním společenstvím působila při zabránění “podobným útokům”. “Spojené státy vyzývají Rusko, aby zastavilo svou bezvýhradnou podporu [syrských orgánů] a spolupracovalo s mezinárodním společenstvím při zabránění dalším barbarským chemickým útokům”, dodala.


Ministerstvo obrany RF odpovědělo

Ministerstvo obrany RF dementovalo zprávy o používání chemických zbraní ze strany syrských vojsk ve Východní Gutě. Oznámil to velitel ruského Centra pro usmíření znepřátelených stran v Sýrii, generálmajor Jurij Jevtušenko. Poznamenal, že informace o incidentu šíří řada “takzvaných nezávislých nevládních organizací, včetně Bílých přileb, které jsou všeobecně známy svými fejkovými zprávami”.

“Důrazně popíráme tuto informaci a prohlašujeme, že jsme připraveni po osvobození města Dumy od teroristů okamžitě odeslat ruské odborníky na radiační, chemickou a biologickou ochranu, aby shromáždili údaje, které potvrdí vymyšlenou povahu těchto tvrzení”, sdělil Jurij Jevtušenko.

Generál dodal, že lživá prohlášení o chemických útocích mohly použít některé západní země, aby zmařily operaci na stažení nesmiřitelných teroristů skupiny Jaysh al-Islam z Dumy.

Fejk o chemickém útoku je dílem teroristů

Zdroj RIA Novosti v syrské vládě uvedl, že informace o použití chemických zbraní v Dumě zorganizovali teroristé radikální skupiny Jaysh al-Islam. Dělají to proto, aby zamezili prudkému postupu syrské armády.

“Teroristé Jaysh al-Islam jsou ve stavu porážky. Jejich informačními zbraněmi jsou opět falešné chemické útoky při otevřeném a neúspěšném pokusu zabránit postupu Syrské arabské armády”, uvedl zdroj.

Zdroj dodal, že syrská armáda nepotřebuje chemické zbraně, protože má na své straně převahu a provádí sebejistý útok na pozice teroristů.

“Prostě lžou”

Člen Rady federace RF Franc Klincevič řekl portálu 360, že ruská armáda krátce před incidentem upozorňovala, že brzy bude uskutečněna provokace s chemickými zbraněmi.

“Jde o to, že naši odborníci ještě před tím uvedli, že podobná akce se uskuteční v blízké budoucnosti. Že teroristy je připravován chemický útok a že z něj budou obviňovat syrská vojska a Rusko”, konstatoval Franc Klincevič.

Poznamenal, že světová média popadla tuto “zprávu”, aniž by si našla chvilku a informaci zkontrolovala. A bohužel existují lidé, kteří důvěřují těmto zpravodajským agenturám a televizním kanálům. Avšak, soudí Klincevič, pravda vyjde najevo. “Žijeme v 21. století a skrýt informace není možné. Ať si tito pánové myslí a vymýšlejí cokoliv. Dokonce i padělané skutečnosti se dříve nebo později stávají majetkem světové komunity”, řekl.

Klincevič zdůraznil, že informace o chemickém útoku jsou prostě lež a Rusko se jednou začne bránit před takovými fejkovými útoky opravdově. “Prostě lžou. A věřte mi, zatím se nebráníme, jenom říkáme, že lžou. Ale umíme odpovědět jak se patří a velmi tvrdě. To je Rusko, to není mateřská škola”, řekl Klincevič.

Člen Rady federace RF dodal, že USA sledují při každé události pouze svůj vlastní prospěch, snaží se v každé situaci uspokojit jen své vlastní potřeby. Nelze se s nimi přátelit.

“Přátelit se s pány Američany není možné. Nerozumí těmto slovům. Nemají tak vysoké duchovní kvality. Jsou to pragmatici, kteří žijí pouze pro své potřeby. Všichni ostatní je nezajímají”, řekl Klincevič.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová