Ve Spojených státech zmizelo zbraňové plutonium!

Plutonium – 239

– kou –
6.5.2018 LivesciencePrvníZprávy
Plutonium-239 se „ztratilo” na State University v americkém Idahu, informoval Live Sciences odkazem na prohlášení Komise pro jadernou regulaci.
Naposledy byla radioaktivní látka registrována na univerzitě v roce 2004 a teprve nyní bylo zjištěno, že chybí jeden z kusů ze 14 gramů plutonia.

Tiskový mluvčí amerického jaderného dozoru Victor Dricks řekl, že uvedený kus plutonia byl zabalen do ochranných obalů pro jeho následnou likvidaci, v tomto okamžiku univerzita ho přestala brát v úvahu ohledně svých zásob, ale není jisté, zda byl zlikvidován.

Přičemž se tvrdí, že neexistuje žádný důvod k obavám, že by plutonium mohlo být použito k vytvoření zbraně hromadného ničení, protože taková hmotnost bude stačit „pouze“ k vytvoření radioaktivního základu tzv. „špinavé bomby”.

“Stále věříme, že se nachází v skládce pro radioaktivní materiály,” řekl Dricks.

Každopádně skutečnost, že radioaktivní látka, která by mohla být použita k vytvoření jaderné bomby, byť „špinavé“, v USA, je přinejmenším strašidelná. Plutonium se nenachází v přírodě, je vytvořeno pouze v jaderném reaktoru, který pracuje na přírodním nebo nízko obohaceném uranu, a plutonium pro zbraně je vytvářeno speciálně pro použití jako jaderná munice.

Výsledkem případu je, že jaderná regulační komise nařídila, aby Idaho jen zaplatilo pokutu ve výši 8500 dolarů za „chybu v dokumentech“ a odevzdalo dalších 13 kusů plutonia, dokud se vede zkoumání protokolu.

Související:

 

– – –