Lekce té správné žurnalistiky – podle ČT a Reuters

– vlk –
30.6.2018 Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

Ačkoli bych už dávno měl mít vypěstovanou hroší kůži na permanentní nálepkování těch jedině správných na adresu alternativních médií – doznávám, že pořád ještě nemám.
Stále ještě mne ty věčné mentorské posudky o tom, jak ty různé alternativní zdroje vypouštějí hoaxy, jak zákeřně manipulují s  pravdou s cílem zmást chudáka čtenáře nebo posluchače, jak podvrací naši demokracii – pardon LIBERALNÍ demokracii, s cílem zaprodat nás ďáblu.
 

A že i ty, které se snad nějak, v dobrém oumyslu snaží, být férové, jsou stejně jen trollové, protože nerespektují žádná základní pravidla té opravdové novinařiny, nemají žádné vnitřní verifikační mechanismy toho, co vypouštějí do prostoru a totálně absentuje také takzvaný novinářský kodex. Určitě netřeba to nějak dál rozvádět.

Nejsem novinář. Mám jen svůj osobní blog. Kde popisuji svoje vidění světa. Nic víc. Když něco analyzuji, dávám si pečlivý pozor na to, abych vyzdrojoval všechny informace, s kterými následně v analýze pracuji. A abych nemohl být obviněn z účelové manipulace, přetiskuji vždy tak, aby nebyl změněn smysl vytržením z kontextu.

Jistě, mám velká omezení – schopnosti a možnosti jednoho jediného člověka. A musím spoléhat na otevřené zdroje, na jejich výběr a zpracování, dále mne limituje rychlost, s jakou se k primární informaci, kterou následně nějak použiji – dostanu.

A ohledně neexistence etického kodexu? Nepotřebuji jej. Odpovídám sám sobě. Nevidím důvod, proč bych měl lhát sám sobě. A vám, kteří chodíte na Kosu bych zalhal asi jen jednou. Nemusíte se mnou souhlasit a často nesouhlasíte. To je v pořádku. To na čem mi záleží je to, aby Kosa a vlk pro vás byly spolehlivá značka, aby jste nepochybovali, že když uvedu, že něco je zelené, pak to je skutečně zelné a nikoli světle modré nebo snad dokonce oranžové.

Tohle je pro vlka podstatné. Nic jiného.

To nálepkování a nadřazené mentorství těch samovyvolených je z mého pohledu naprostá drzost. Zejména, když sami mají dost často máslo na hlavě.

Jako se to například exemplárně podařilo, bohužel musím napsat – opět – ČT 24 ve středu večer.

Když referovala o návštěvě Johna Boltona v Moskvě, kde dohodl s prezidentem Putinem přímé jednání Putin – Trump.

Nejdříve tuto informaci pojednala Hana Scharfová společně s Mírou Karasem v pořadu Horizont. V archivu ČT 24 k nalezení zde

v čase 1:00 min až 5:25 min.

Nemám v úmyslu rozebírat naprosto ukázkové vymývání mozků, které opětně předvedl Karas. To by bylo nošení dříví do lesa. Shrnu to jednou větou – Moskva se jen jen třese, až jí Trump hodí nějakou ohlodanou kost. No nic – Karas.

Jde mi o něco jiného. V čase 1:44 min. jde za sebou pár záběrů z následné Boltonovy tiskovky po  jeho přijetí Putinem, kde oznamuje výsledky. Zvuk je anglicky a záběry jsou opatřeny českými titulky ze simultánního překladu. A jsme u jádra pudla. Dám sem dva screenshoty, jádra Boltonova vyjádření

O devadesát minut později, stejná ČT 24 ve Zprávách ve 23 už tématu věnuje jen krátkou informaci (nemám s tím problém, jde o časově omezený přehled nejdůležitějších událostí) v čase 13:50 min až 14:38.

Už není vstup na Boltonovu tiskovku a jeho přímé výroky, nýbrž je toto nahrazeno výstupem z Reuters a to v čase ve 14:12 min.

I zde dám screenshoty:

Dva výroky ze stejného zdroje – od Johna Boltona na jedné a té samé tiskové konferenci!

Podle mne jde jednoznačně o interpretaci stejné tiskovky Johna Boltona Reuterem. Nevěřím totiž, že by John Bolton měl dvě tiskovky nebo dal dvě vyjádření, to prvé pro všechny novináře obecně a to druhé pro Reuters.

Vychází mi z toho jedna jediná věc. Že naši velcí, kvalifikovaní a nejserioznější ze seriozních – novináři nás vrátili do dob Rudého práva tak někdy z roku 1961. Kdy se tam pojednával ještě hon na amerického brouka, řešily temné rejdy imperialistů a stále nová a větší vítězství tábora míru nad imperialistickými válečnými štváči, zkrátka do časů Radia Jerevan, kdy tento komentoval závody v  běhu na pět kilometrů mezi tehdejším americkým presidentem JFK a Nikitou Chruščovem.

Daleko mladší a štíhlý prezident přirozeně natřel obézního a výrazně staršího generálního tajemníka. A Radio Jerevan vydalo pro sovětské následující informaci:

Soudruh generální tajemník ve svém věku získal v běhu na pět kilometrů skvělou stříbrnou medaili! (A JFK doběhl předposlední. – dodává redakce NR -pozn.)

Stejně „kvalitní“ a kvalitativní úpravou prošly Boltonovy výroky pro novináře v Moskvě. Aby zapadly do žádaného významového vzorce.

To je naše vaše ČT!!! Konstatuji s politováním, protože už dost dlouho si myslím, že se zlepšila. Ale zřejmě pořád to ještě není standardní nastavení! Bohužel nemohu rozřešit, jestli významové zmrzačení toho Boltonova výroku má také na svědomí ČT nebo to opravdu převzala z nejvýznamnější světové agentury. Jestliže platí druhá varianta a jde to za Reutery, pak potěš koště!!!

Protože to je skutečně světová značka. A pokud i oni se domnívají, že musí být Radiem Jerevan, nastal konec světa. Toho našeho!

Za sebe říkám, že až opět od takového Rosího nebo jiného mudřece z ČT uslyším cosi o trollech z  alternativy, vzpomenu si na tuhle filigránskou manipulaci. Které bych se NIKDY na Kose nedopustil! Nepotřebuji nějaký kodex nebo celý štáb, abych si sám pro sebe určil, že polopravda je totéž co pololež. A pololež je vlastně už lež. V každém případě ale účelová manipulace a vědomé překrucování reality, bylo zřejmě nutné, aby bylo dosaženo toho jedině správného vyznění!

– – –