Lidé zvláštního ražení

Jiří Jírovec
30. 6. 2018
Komunisté o sobě říkali, že jsou lidmi zvláštního ražení. Teď se objevila nová sorta takových lidí: žurnalisté, kteří si říkají investigativní. Ti rovněž bojují proti svému třídnímu nepříteli a dokonce i zlým kapitalistům, například proti politikovi Babišovi, italské mafii (na našem a slovenském území) a Putinovu Rusku všude. Zkoumají a rozkrývají prý vazby mezi politiky a zlobyznisem. To vypadá na první pohled takměř záslužně, ale má to háček. Není totiž známo, že by taková činnost k něčemu vedla, že by na policie konala, státní zástupci zastupovali, zloduchové se dostali k soudu a šli do tepláků.


Pokud vědí o trestných činech, mají občanskou povinnost obrátit se na policii, ale tam nejdou, protože by museli prozradit svoje zdroje. A tím by ohrozili vlastní živnost.

Pohybují se raději v šedé zóně politiky. Tam není povinnost dokazovat. Stačí vypustit určitou informaci nebo anonymní udání a už se nevhodný politik nebo politická struktura veze.

Dnes je na mušce magisterská práce ministryně Taťány Malé. Prý neuvedla zdroj asi u 5% textu. Neovlivní.cz k tomu publikovali trapně povrchní článek. Má zavádějící titulek “Ministryně Malá opisovala ve své diplomové práci. Resignuje?” Ono totiž záleží na tom, které části práce se těch 5% textu týká, co obsahuje zbývajících 95% této magisterské práce a jestli závěry, které autorka udělala, jsou její.

Babiše se zatím nepodařilo sesadit, ale na Slovensku se proti Ficovi a jeho vládě zadařilo moc pěkně. Stačila zkratka Kucjak psal o mafii – ta kvetla pod Ficem – takže novináře zabila mafie a Fico musí jít do kelu.

S Babišem je těžká práce, protože se objevil problém: Poukazování na jeho snahu ovládnout policii má bumerangový efekt. Může-li Babiš jako premiér ovlivnit nezávislou policii, mohl to tuplem udělat Sobotka prostřednictvím svého ministra vnitra. Jenže opačným směrem, tedy abu se stíhalo.

O Čapím hnízdě existuje shoda, patrně napříč celým politickým spektrem, že kdyby nebyl Babiš v politice, mizerných 50 mega by nikomu nestálo za anonymní udání.

Investigativní žurnalistika se nedá dělat zadarmo. Psaním pro různé servery se člověk neuživí, někdo musí otevřít peněženku. Kapitalista až na výjimky peníze nerozdává, ale investuje, aby z toho něco měl.

V Česku existuje Nadační fond nezávislé žurnalistiky. (https://www.nfnz.cz/o-nas/kdo-jsme/), Jde o velice zvláštní seskupení podnikatelů, právníka a několika dalších profesí. Existuje v Česku možnost “investigativně” rozkrýt činnost a cíle tohoto fondu?

Na uvedená stránce nenajdete sebemenší natož transparentní zmínku o hospodaření fondu.
Jsou tam jen v poslední době přidělené granty. Třeba 1.1 miliónu pro server (https://neovlivni.cz) To je zajímavá částka, protože jeden ze dvou grantů překročil deklarované maximum 500000.
Finanční závěrky, pokud vůbec existují, jsou i u tohoto serveru pečlivě ukryty.


Člověka napadá parafráze známého výroku feldkuráta Katze: “To se nám to investigačí, když nám lidé dávají peníze.”
Přítomna je ale i pachuť korupce: zadávání grantů se nápadně podobá požadavku zpívat píseň chlebodárce.