Smrtelné nebezpečí pro Abramsy: osmdesátihlavňový „Buratino“ bude moci ničit tanky po desítkách

mbi
17.6.2018 Vestnik, GurKhan, překlad Eurasia24
Instalace prvků aktivní ochrany na tanky a další obrněná vozidla americké armády nutí Rusko soustředit pozornost na vylepšování schopností překonávání obrany potenciálního protivníka. Jedním ze spolehlivých způsobů jsou mnohohlavňové reaktivní zbraně.



Rusko již dnes má prostředky umožňující zasahovat nepřátelskou pancéřovou techniku do těch nejcitlivějších míst, tj. shora, kde je pancíř nejslabší a tím i nejméně odolný.

K tomu ruská armáda disponuje bojovými prostředky se samonaváděcí průbojnou protipancéřovou municí. Na jejím principu jsou dnes konstruovány i letecké pumy a munice reaktivního dělostřelectva. Současné systémy aktivní ochrany jsou proti nim praktiky bezmocné.

Jako další příklad je možno uvést jeden z posledních výrobků ruského obranného průmyslu, v jehož možnostech je likvidace nepřátelských tanků doslova po desítkách. Je jím modernizovaná verze těžkého raketometu TOS-1, vybavovaného termobarickou raketovou municí.

Poslední verze nese na tankovém podvozku svazek dokonce 80 hlavňových odpalovacích zařízení pro rakety ráže 122 mm. (U předchozích typů Solncepjok a Buratino se jednalo o 24 respektive 30 hlavní ráže 220 mm; pozn. překl.).

Pro raketomety této ráže byly v Rusku vyvinuty rovněž tzv. „chytré“ rakety s průbojnou protipancéřovou bojovou hlavicí. Pokud bude osmdesátihlavňový TOS vyzbrojen tímto typem raket, může se v těsné spolupráci s průzkumnými bezpilotními leteckými prostředky stát tou nejnebezpečnější protitankovou zbraní pro tanky M1 Abrams či BVP M2/M3 Bradley.

Zdroj: vestnik-rm.ru, gurkhan.blogspot.com